Ayutthaya - Ayutthayas fall
Nya krig mot Burma 1776

Burmeserna återvände till Siam 1776 genom passet Mae Lamao och erövrade staden Rahaeng (Mueang Rahaeng) เมืองระแหง, som i dag är känt som Tak. Armén kommenderades av den berömde generalen Maha Thihathura (Asaewunki) อะแซหวุ่นกี้ (1720-talet-1782) som hade varit framgångsrik i burmesernas tidigare krig mot kineserna.

Chaophraya Surasi och hans styrkor anlände nu för att attackera den burmesiska armén vid Ban Kong Thani บ้านกงธานี. Han förlorade dock denna första kraftmätning och retirerade till Phitsanulok och burmeserna förberedde en belägring av staden. Innan Phitsanulok föll evakuerades befolkningen i staden och burmeserna ryckte in i en öde stad.

General Chakri skickades i väg för att möta den burmesiska armén som slagit läger väster om Phitsanulok. Den fortsatta striden om Phitsanulok kom att vara en längre tid med ideliga bakhåll och anfall på den burmesiska armén. Till sist blev den åldrade Maha Thihathura och hans armé besegrad, men burmeserna lyckades försvara sitt befästa läger, då general Chakri inte hade nog med trupper för att kunna storma det.

En dag bad Maha Thihathura om att få träffa sin mycket yngre 39-årige siamesiske kollega. Ett möte ordnades och de två stridande arméerna ställde upp mot varandra med de två kommendanterna till häst. Efter att ha utväxlat gåvor möttes de halvvägs mellan sina båda arméer. Maha Thihathura sade att det nu var slut på den tiden då burmeserna kunde besegra siameserna. Efter att ha lovprisat sin motståndares ledarskap förutspådde han att general Chakri hade så goda egenskaper att han en dag skulle bli kung.

Det har spekulerats i om avsikten med denna kommentar var att skapa splittring mellan general Chakri och kung Taksin. Hur det än var med den saken lyckades inte detta och efter denna kampanj återkom inte burmeserna till Siam fler gånger under kung Taksins regeringstid.


Stavningsvarianter;

Rahaeng; Raheng.

Maha Thihathura; Asewunki, Maha Sihasura มหาสีหสุระ, Maha Sihsura, Maha Thiha Thura, Thirathura.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-10-01, 11.32
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.