Modern tid - Enväldets avskaffande och vägen mot militärdiktatur
De första allmänna valen 1933

Den 15 november 1933, en månad efter det misslyckade kuppförsöket, hölls de första allmänna valen till den utvidgade nationalförsamlingens 78 platser. Utvidgningen hade genomförts 1932. Thailändska Wikipedia anger valdeltagandet till 41.5 procent.

Det nya styret fick ett slags demokratiskt utseende med en nationalförsamling där hälften av medlemmarna var folkvalda och hälften valda i kungens namn. Den folkvalda delen bestod mest av ansedda civila. Många av dem var advokater och tidigare ämbetsmän.

Alla kandidater till platserna i den valda delen av nationalförsamlingen hade kandiderat individuellt då det ännu inte fanns några politiska partier.

Förmodligen var majoriteten av de valda (i motsats till de lika många utnämnda) anhängare till Pridi som gjorde come back i en framträdande roll i regeringen då han blev inrikesminister 1935. Den utnämnda halvan av nationalförsamlingen bestod mest av militärofficerare. Phraya Phahon fortsatte att leda regeringen som premiärminister.

Den konstitutionella regimens början var spännande speciellt för de som inte hade någon riktig uppfattning av vad orden författning och demokrati innebar. Det fanns de som trodde att "prachathipatai" (demokrati), var kung Prajadhipoks bror och att ratthathammanun รัฐธรรมนูญ, som betyder författning, var en släkting till Phraya Phahon!

Att de valda medlemmarna kunde ha en ledande roll visade sig då de tvingade regeringen att avgå i september 1934. Det som fällde den var frågan om Siams deltagande i en internationell plan för att stabilisera gummipriset. Phraya Phahon återvände dock med en något förändrad regering.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-05-03, 14.40
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.