Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Highslide JS
Khuang Abhaiwongse
Khuang Abhaiwongses återkomst som premiärminister - De allmänna valen 1948

Phibun bad sin tidigare minister från krigstiden, Khuang Abhaiwongse, att bli premiärminister ännu en gång. Khuang och Demokratiska partiet var liksom kuppmakarna angelägna om att bli av med Thamrongs korrupta regering och de hade heller ingen respekt för Pridi efter kung Anandas död.

Men Khuang sympatiserade inte med kuppmakarnas metoder och var först ovillig att ställa upp för dem. Men då Phibun lovade att inte blanda sig i Khuangs administration accepterade han posten som premiärminister den 10 november 1947. Därmed blev han premiärminister för tredje gången.

National Soldier’s Committee hade bildat en egen lagstiftande församling, som kallades Council of Ministers of the Assembly (Khana Ratthamontri Sapha) คณะรัฐมนตรีสภา. De hade avtalat med Khuang att så länge han inte blandade sig i deras verksamhet skulle de hålla sig borta från hans.

Den 25 november 1947 skrev prins Rangsit i egenskap av regent under en provisorisk författning som också kallas för 1947 års författning. Kung Bhumibol, som befann sig i Schweiz, hade givit sitt samtycke till detta.

Kuppen i november 1947 hälsades faktiskt med glädje bland stora delar av befolkningen. Armén var naturligtvis lycklig efter en nästan fyra år tillbakadragen roll. Men också de lägre klasserna och rojalisterna var glada.

De lägre klasserna hoppades på ett bättre styre, då de menade att Thamrongregimen inte hade uträttat något som gynnade dem. Rojalisterna, som såg Pridi som en ärkefiende till monarkin, hälsade med glädje de nya tongångarna från den man som faktiskt varit med om kuppen 1932.

De utlovade allmänna valen hölls den 29 januari 1948 och det blev liksom tidigare ett lågt valdeltagande. Röstprocenten blev så låg som 29.5 procent. Liksom under tidigare val kandiderade deltagarna som oberoende. Kandidaterna med sympatier för Khuang och Demokratiska partiet fick en liten majoritet i representanthuset, medan militärpartiet Thammathipat gjorde ett dåligt val.

Khuang fick nu möjlighet att regera på grundlag av en parlamentariskt vald majoritet och då han presenterade sin nya regering, tillsammans med ett reformprogram i februari 1948, fick han ett överväldigande stöd i den nya nationalförsamlingen.

Armén och polisen hade börjat rensa bort vänsterfolk, vilket i praktiken innebar att man jagade gamla Pridianhängare, aktivister från Seri Thai och slutligen också oppositionspolitiker. Speciellt handlade det om oppositionspolitiker från nordöst.

I november 1948 arresterades fem parlamentsmedlemmar från Isan. De anklagades för att ha planerat en separation av nordöstra delen av landet från Siam, som sedan skulle införlivas i ett kommunistdominerat Indokina. De fem var Thim Phuriphat ทิม ภูริพัฒน์, Thong-In Phuriphat, Thawil Udon, Fong Sitthitham ฟอง สิทธิธรรม (24 oktober 1904-1958?) och Tiang Sirikhanth.


(Tiang och Thong-in)


(Fong Sitthitham)

Dessa separationsplaner har faktiskt benämnts som en kupp och har fått namnet Kabot Baeng Yaek Din Daen กบฏแบ่งแยกดินแดน, vilket kan översättas till separatistupproret. Men förmodligen var det bara en handfull politiker och aktivister från Seri Thai som stod bakom dessa idéer.

Den 4 mars 1949 blev Thong-in Phuriphat, Thawil Udon och ytterligare två personer arresterade på nytt trots att de nyligen släppts. De blev därefter ihjälskjutna "då de försökte fly" från polisen. De två övriga som sköts ihjäl var Thongplew Chonlaphum (Thongpleao Chonlaphum) ทองเปลว ชลภูมิ (1912-1949) och Chamlong Daoruang (Chamlong Daorüang) จำลอง ดาวเรือง (1910-1949).


(Thongplew Chonlaphum)


(Chamlong Daoruang)


Stavningsvarianter;

Thim Phuriphat; Tim Puriphat.

Separatistupproret; Kabot bang yaek din dan, Separatists' Rebellion.

Thongplew Chonlaphum; Thongphaeo Chonlaphum.

Chamlong Daoruang; Chamlong Daorueang.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-02-26, 10.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.