Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Efter attacken framför Phum Jai Thais högkvarter
Bombattacken mot Bhumjaithais partihögkvarter (22 juni 2010)

En gasbehållare exploderade omkring klockan 11.00 på tisdagsförmiddagen den 22 juni 2010 framför Bhumjaithais partihögkvarter på Phahonyothin Road, Soi 43, i distriktet Bang Khen.

En fruktförsäljare, vid namn Anek Singkhunthod (Anek Singkhunthot) อเนก สิงห์ขุนทด från Ranong, som kommit cyklande på sin trehjuliga cykel, med en gasbehållare innehållande 15 kg gas, hade kastats i väg omkring 15 meter av explosionen, men ändå klarat sig med mindre skador.

Anek erkände för polisen i Bang Khen att han fått betalt för att utföra ett bomdåd mot partihögkvarteret. Men gastanken hade exploderat i förtid, innan han tagit sig in på partihögkvarterets område. Anek hade fått sitt uppdrag av en individ i distriktet Si Racha ศรีราชา i provinsen Chonburi.

Polisöversten och kommissarien Nitas Sasiwong (Nithat Sasiwong) นิทัศน์ ศศิวงศ์ vid Laemchabang แหลมฉบัง polisstation uppgav att den misstänkte uppdragsgivaren var en lokal man och rödskjortevakt vid namn Kampol Kamkong (Kamphon Khamkhong) กำพล คำคง. Polisen hade därefter hållit ett vakande öga på Kampols släktingar då det var möjligt att de höll honom gömd.

Videoklipp från rödskjortornas aktiviteter i Laemchabang studerades av polisen för att komma vidare i utredningen. Ett team poliser hade också förhört motorcykeltaxichaufförer, som arbetade vid en plats ägd av Kampol i Muang Thong Thani (Mueang Thong Thani) เมืองทองธานี, för att försöka få information om var Kampol kunde finnas.

På torsdagseftermiddagen den 9 september meddelades det att departementet för särskilda utredningar (DSI) skulle be åklagarämbetet att åtala sex personer i förbindelse med bombdådet.

De sex misstänkta var Kampol Kamkong, Detpol Puthajong (Detphon Phutthachong) เดชพล พุทธจง, Kobchai Boonplod (Kopchai Bunplot) กอบชัย บุญปลอด, Varisariya Boonsom (Warisariya Bunsom) วริศรียา บุญสม, Anek Singkhunthod och Suriya Phumwong สุริยา ภูมิวงษ์.

De sex anklagades för att ha framställt sprängämnen, innehav av sprängämnen, för att ha orsakat en explosion och för terrorism, sade DSI:s Tharit Pengdit. Tharit sade att en arresteringsorder hade utfärdats mot ytterligare en misstänkt som befann sig på fri fot. Denne namngavs bara som Samran.


Stavningsvarianter;

Anek Singkhunthod; เอนก สิงขุนทด.

Si Racha; Amphoe Si Racha อำเภอศรีราชา, Sriracha.

Detpol Puthajong; Dejpol Phutthajong, Dejpol Puthajong.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-09, 16.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.