Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Gulskjortor demonstrerar
PAD och inställningen till författningsändringarna (november 2010)

Sent på fredagseftermiddagen den 19 november 2010 meddelades det att ett stort antal rödskjortor samlats vid Ratchaprasong-korsningen. Detta orsakade trafikstockningar på alla närbelägna gator. UDD planerade en stor demonstration till minne för offren från maj månad.

Den nationelle polischefen Vichien Potposri uppmanade söndagen den 21 november 2010 supportrarna till PAD och UDD att undvika att demonstrera nära varandra. Detta för att undvika möjliga sammandrabbningar. Polisen skulle förhandla med ledare från PAD för att försäkra sig om att deras planerade demonstration utanför parlamentet skulle bli fredlig, sade Vichien.

PAD skulle hålla en stor demonstration från tisdagen den 23 till torsdagen den 25 november för att protestera mot koalitionsregeringens försök att ändra i författningen från 2007. Vichien sade att supportrar till UDD kanske skulle demonstrera samtidigt. Polischefen uppmanade bägge parter att samla sina anhängare långt ifrån varandra för att undgå sammandrabbningar. Vichien sade dock att säkerhetsläget inte var så allvarligt att CRES skulle förbjuda demonstrationer utanför parlamentsbyggnaden.

Jatuporn Prompan från UDD uppmanade på måndagen den 22 november sina rödskjortor att hålla sig borta från parlamentet där PAD planerade att demonstrera mot eventuella författningsändringar den 23-25 november. Pheu Thai koncentrerar sig på nästa allmänna val och temat för valrörelsen kommer att vara att återinföra författningen från 1977, sade Jatuporn.

Supportrar till gulskjortorna samlades utanför parlamentet under tisdagsmorgonen den 23 november för att protestera mot regeringens förslag om ändringar i författningen från 2007. PAD:s koordinator Suriyasai Katasila sade vid demonstrationsområdet att mötesplatsen var framför parlamentet vid Uthong Nai Road. Omkring 10 000 personer förväntades delta i demonstrationen. "Gulskjortorna kommer inte att blockera ingången till parlamentet och vi kommer inte att tillbringa natten där," sade Suriyasai. "Men vi är ännu inte säkra på om vägarna runt parlamentet kommer att stängas under demonstrationen."

Då PAD-medlemmen Chamlong Srimuang anlände till demonstrationsområdet sade han att gulskjortorna inte skulle använda stora högtalare utan endast megafoner. Chamlong sade att allt skulle ske under kontrollerade former. Chamlong förklarade också; "PAD vill att parlamentet skall motsätta sig alla föreslagna författningsändringar. Författningen kan ändras men det måste ske efter en folkomröstning."

Ett antal supportrar från PAD samlades på morgonen onsdagen den 24 november framför parlamentet för att fortsätta sina protester mot de föreslagna författningsändringarna. Chamlong Srimuang sågs också anlända till platsen. Polisen och generalmajoren Wichai Sangprapai sade att fyra kompanier poliser fanns på plats inne och utanför parlamentets område. Ytterligare tio kompanier stod beredda om nödvändigt, tillade han. Inne i parlamentet fortsatte debatten om de föreslagna ändringarna eller tilläggen till författningen på sin andra dag. Röstning skulle ske under morgondagen.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva sade onsdagen den 24 november att det var möjligt att han skulle upplösa representanthuset tidigt 2011. Han gav detta svar till reportrar som frågat honom om det var troligt att han skulle utlysa allmänna val i januari, februari eller mars. "Ja, det är möjligt att det blir så tidigt nästa år. Jag har sagt detta många gånger," sade Abhisit.

Abhisit sade att om förslaget om författningsändringar inte gick igenom skulle han ta ansvar för detta. Han skulle då titta på det samlade röstresultatet och se om regeringen fortfarande kunde samla en majoritet i representanthuset eller inte. Det var tänkt att parlamentet skall rösta för vart och ett av de fyra författningsändringarna torsdagen den 25 november.

Abhisit underströk att regeringens beslut att ändra i författningen inte hade gjorts för att tillfredsställa de övriga partierna i koalitionen. Han medgav att han talat med koalitionspartierna om författningsändringarna och alla hade varit överens om att inte föreslå något som kunde ge amnesti till bannlysta politiker.

Abhisit sade att en del av de föreslagna författningsändringarna kanske inte gillades av alla. Regeringen hade utsett en kommitté för att studera författningsändringarna och kommittén hade också kommit med förslag, vilket också var dess uppgift. Det var därför nödvändigt för regeringen att följa förslagen annars skulle det bli svårt att bilda kommittéer i framtiden. Han sade också att han inte var orolig för att regimens popularitet skulle minska.

Den första propositionen om författningsändringar som föreslagits av mer än 70 000 röstberättigade ledda av UDD:s Weng Tojirakarn, röstades torsdagen den 25 november ner i parlamentet. I den gemensamma sittningen med representanthuset och senaten röstade 222 för och 235 emot med 123 nedlagda röster. I mötet deltog 571 parlamentariker, 443 medlemmar från representanthuset och 128 från senaten. I parlamentet fanns sammanlagt 620 medlemmar. Det behövdes minst 310 röster för att förslaget skulle gå igenom och därmed föll det.

Pheu Thai lämnade på fredagen den 26 november över ett brev till premiärminister Abhisit där han ombads att verka för att slopa undantagslagarna. Brevet lämnades över av Pheu Thais talesman Prompong Nopparit. Prompong sade att undantagslagarna, som införts den 7 april, hade resulterat i 91 människors död och skadat mer än 2 000 andra samt resulterat i omfattande skador på både privat och statlig egendom.

Undantagslagarna hade använts av säkerhetsfolk för att skrämma folk med annan uppfattning än regeringens. Detta hade politiska grupper i regeringsblocket dragit nytta av för egen vinning, sade han. Dessutom hade det under de senaste demonstrationerna inte förekommit något våld varken från UDD eller PAD. Därför uppmanades Abhisit att avskaffa undantagslagarna som fortfarande gällde i Bangkok, Nonthaburi, Samut Prakan och Pathum Thani.

Prompong sade att om Abhisit inte lyssnade på honom skulle han den 30 november lämna in en begäran till antikorruptionskommissionen (NACC) för att inleda en rättsprocess mot premiärministern för myndighetsmissbruk.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 09.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.