Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Niyom Worapanya
Motståndet mot amnestiförslagen (30 juli 2013)

Tisdagen den 30 juni 2013 berättade oppositionens Jurin Laksanawisit att det Demokratiska partiet skulle rösta nej till de två amnestiförslag som förväntades tas upp för övervägande under den första behandlingen i representanthuset den 7 augusti.

Jurin sade att oppositionen, med undantag för Bhumjaithai, under ett möte under dagen beslutat att rösta nej till förslagen. Bhumjaithai, som var det andra största oppositionspartiet, ville diskutera ärendet ytterligare under ett partimöte under onsdagen, innan man tog ett beslut, tillade Jurin.

Det fanns nu hela sju motioner med amnestiförslag på representanthusets agenda, fem försoningsförslag varav det senaste från arbetsmarknadsminister Chalerm Yubamrung och två amnestiförslag, varav ett från Puea Thais Worachai Hema och det andra från Puea Thais Niyom Worapanya นิยม วรปัญญา (8 maj 1930-4 januari 2019).

Det Demokratiska partiet tänkte rösta mot förslagen då de menade att det var lagstridigt att söka amnesti för de som begått brott såsom terrorism, mordbrand, mord och majestätsbrott. De två förslagen kunde också tänkas vara i strid med författningens sektion 30, som fastslår att folk måste behandlas lika inför lagen.

Den tidigare parlamentspresidenten Uthai Pimchaichon (Uthai Phimchaichon) อุทัย พิมพ์ใจชน (14 augusti 1938-) presenterade torsdagen den 1 augusti ett öppet brev där han uppmanade representanthusets medlemmar att sluta överväga alla de olika amnesti- och försoningsförslagen. Detta för att bevara enigheten i landet och för att försvara de heliga rättsprinciperna.

Uthais brev delades ut av representanthusets talman Somsak Kiatsuranont och senatens Nikhom Wairatpanich till medlemmarna i parlamentet, regeringsmedlemmarna och domarna från de relevanta domstolarna.

Uthai menade att om parlamentet godkände en amnestilag så skulle detta inte innebära någon verklig försoning utan istället resultera i ännu mera splittring bland befolkningen. Uthai uppmanade också regeringen att så snabbt som möjligt slutföra de rättsprocesser som pågick mot fängslade politiska brottslingar.

Söndagen den 4 augusti 2013 sade Abhisit Vejjajiva att parlamentsledamöterna från det Demokratiska partiet fortsatt skulle försöka förhindra regeringens planer om att få igenom en amnestilag i parlamentet.

Han förklarade att det Demokratiska partiets medlemmar i parlamentet inte tänkte avgå. Men utanför parlamentet skulle de fortsätta att förklara de negativa konsekvenserna av en amnestilag för allmänheten och Abhisit bad premiärminister Yingluck om att dra tillbaka alla amnestiförslag i parlamentet.

"Jag är orolig angående protesterna mot amnestiförslagen och jag är rädd för att de kommer att öka,” sade Abhisit.

Måndagen den 5 augusti sade Yingluck att det Demokratiska partiet riskerade att försena politiska reformer och försoning i landet om man fortsatte att kräva att alla amnestiförslag skulle avslås i representanthuset. Det Demokratiska partiet hade också sagt att man inte ville delta i reformarbetet om amnestiförslagen inte drogs tillbaka. Yingluck uppmanade nu oppositionen att tänka om.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-12, 16.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.