Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Payao Akkahad
Protester i samband med amnestiförslagen (21 oktober 2013)

Måndagen den 21 oktober kom en stark reaktion från släktingar till de som dödats under de politiska oroligheterna 2010 mot att Puea Thai hade ändrat i parlamentsledamoten Worachai Hemas omfattande amnestiförslag. I ett uttalande anklagades Puea Thai för att inte lyssna på vanligt folk.

Uttalandet lästes upp offentligt av Payao Akkahad (Phayao Akkhahat) พะเยาว์ อัคฮาด, som var mamma till den frivilliga sjuksköterskan Kamolkade Akkahad (Kamonkoet Akkhahat) กมนเกด อัคฮาด som hade skjutits till döds den 19 maj 2010 vid Wat Pathum Wanaram.

Kommittén i representanthuset, där Samart Kaewmeechai var ordförande, hade undersökt Worachais amnestiförslag och ändrat i förslagets sektion 3, som uppenbart hade som mål att fria Thaksin från framtida åtal. Visserligen skulle Abhisit Vejjajiva och Suthep Thaugsuban också dra nytta av samma förslag.

Uttalandet fortsatte med att säga att släktingar till de dödade krävde att regeringen skulle ändra i amnestiförslaget så att alla de som varit inblandade i våldet 2010 skulle kunna ställas inför rätta. Regeringen uppmanades också att avskeda Tharit Pengdit, som var chef för DSI och chefsutredare i undersökningen om dödsfallen 2010. Detta eftersom han personligen hade varit inblandad i våldet, sades det i uttalandet.

Pansak Srithep (Phansak Sithep) พันธ์ศักดิ์ ศรีเทพ som var far till Samaphan Srithep (Samaphan Si-thep) สมาพันธ์ ศรีเทพ som också hade dödats vid Wat Pathum Wanaram, sade att de som var anklagade för politiska brott skulle friges mot borgen innan man fortsatte med ett amnestiförslag.

Sunai Phasuk från Human Rights Watch uttryckte oro för att ett omarbetat amnestiförslag till sist kunde resultera i att de som varit inblandade i våldet 2010 skulle klara sig undan från straff.

Släktingarna till offren för våldet 2101 sade att de skulle samlas vid Demokratimonumentet den 24 oktober, innan de skulle marschera till parlamentet. Här skulle man lämna över en begäran till kommittén som undersökt amnestiförslaget där man ställde frågan om varför man ändrat i det ursprungliga förslaget.

Under måndagen (21 oktober) sade en ledande UDD-medlem att UDD-ledarna inte ensidigt ville gynnas av regeringens amnestiförslag utan folk från alla politiska färger som anklagats för brott under våldet 2010 skulle garanteras amnesti.

Parlamentskommittén som undersökt Worachais amnestiförslag hade under fredagen röstat för det omarbetade förslaget som skulle ge en omfattande amnesti till alla som varit inblandade i demonstrationerna 2010.

Måndagen den 21 oktober sade UDD:s vice ordförande Somwang Assarasi att UDD-ledarna inte ville omfattas av en allmän amnesti utan ville bemöta alla eventuella anklagelser i normala rättsprocesser.

UDD ville inte att Abhisit Vejjajiva och Suthep Thaugsuban skulle omfattas av amnestin då de som beordrat tillslaget mot demonstranterna 2010 skulle hållas ansvariga. Men rödskjortorna och folk från alla politiska färger, som anklagats för politiska brott, skulle beviljas amnesti. En del av dessa satt fortfarande i fängelse utan att ha beviljats borgen, sade Somwang.

Somwang ansåg att Thaksin betraktades som en av rödskjortorna som slagits för orättvisa och demokrati. "Thaksin var inte inblandad i protesterna. Han var inte någon viktig medlem i UDD, ingen terrorist, ingen mördare och inte den som beordrat tillslaget. Domstolen har dömt att han inte är någon terrorist. Då så många blev dödade under de politiska protesterna skall de som beordrade tillslaget omfattas av rättsliga åtgärder," sade Somwang.

Somwang tillade att han trodde att den politiska situationen kunde bli mera spänd i november då amnestiförslaget skulle debatteras den tredje rundan och då den internationella domstolens dom om Preah Vihear skulle komma.

Tisdagen den 22 oktober blev det känt att de ledande UDD-medlemmarna vice handelsminister Nattawut Saikua och Puea Thais parlamentsledamot Weng Tojirakarn hade sällat sig till de som motsatte sig en generell amnesti.

Nattawut sade att han personligen inte ville dra nytta av en amnesti. Han menade att Abhisit och Suthep, såväl som framträdande medlemmar från UDD som anklagats för våldet, inklusive han själv, i stället måste bevisa sin oskuld i det gällande juridiska systemet.

Weng berättade att han skulle be representanthusets kommitté att tänka om då det gällde ändringen i sektion 3 i amnestiförslaget innan förslaget passerade andra rundan. Detta då det gick emot själva andemeningen i det ursprungliga förslaget som sade att endast vanligt folk som deltagit i demonstrationerna skulle beviljas amnesti och inte de som beordrat aktioner mot demonstranterna.

Söndagen den 27 oktober 2013 sade koordinatorn Suriyasai Katasila från Green Politics Group att regeringen skulle bli störtad i ett folkligt uppror om ett amnestiförslag skulle gå igenom som friade Thaksin och hans medhjälpare från tidigare brott eller om den internationella domstolens (ICJ) dom skulle innebära att Thailand förlorade territorium.

Onsdagen den 30 oktober 2013 förklarade regeringens vice taleskvinna Sunisa Lertpakawat att regeringen och premiärministern inte hade auktoritet att dra tillbaka amnestiförslaget från parlamentet.

Sunisa svarade på Suthep Thaugsubans krav om att premiärminister Yingluck Shinawatra skulle beordra ett tillbakadragande av det kontroversiella förslaget för att undvika politiskt kaos i landet. Amnestiförslaget hade föreslagits av parlamentsledamöter och därför låg beslutet i händerna hos respresentanthusets parlamentsledamöter, från alla politiska partier, tillade hon.

Regeringens vice taleskvinna menade att Suthep skulle sluta försöka skada regeringen och premiärministerns image genom att dra in dem i detta ärende. Suthep visste mycket väl att regeringen och Yingluck inte kunde blanda sig i lagstiftning som debatterades i parlamentet, sade hon.

Sunisa bad alla partier som planerade våldsamma protester mot amnestiförslaget att tänka sig för två gånger. Våld är ingen lösning på problemet och skulle bara allvarligt skada landet. Oppositionen hade författningsmässig rätt att uttala sig och demonstrera mot amnestiförslaget, men deras aktiviteter måste hålla sig inom lagen och genomföras utan våld, sade hon.


Stavningsvarianter;

Kamolkade Akkahad; Kamolkade Akkahade.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-12, 16.05
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.