Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Folkarmén för att störta Thaksins regim
Påståenden om kidnappningsplaner mot premiärministern (1 augusti 2013)

Pheu Thais parlamentsmedlem Weng Tojirakarn hävdade torsdagen den 1 augusti 2013 att den självutnämnda folkets armé höll på att utarbeta en hemlig plan.

Planen gick ut på att kidnappa premiärminister Yingluck Shinawatra, representanthusets talman Somsak Kiatsuranont och de två vice talmännen Charoen Chankomol och Wisuth Chainarun. Avsikten var att förhindra representanthuset från att debattera amnestiförslaget den 7 augusti.

Detta hävdade Weng under en presskonferens i parlamentet och sade att han fått insiderinformation om planerna. Han varnade folkets armé att verkställa den ”hemliga planen,” då ett sådant försök skulle klassas som uppror och därmed ett brott mot sektion 113 i författningen.

De ansvariga för säkerheten i landet var tvungna att göra allt för att skydda de fyra och förhindra att planen skulle fullföljas. Weng anklagade också folkets armé för att paralysera trafiken i Bangkok och då speciellt i de tre distrikten där ISA hade införts.

Om folkets armé verkligen var oroad över amnestiförslaget tyckte Weng att rörelsens ledare skulle tala med Demokratiska partiet om att delta i det kommissionsarbete som granskade lagförslaget.

Weng bad också sina rödskjortor om att ta det lugnt och inte bege sig ut på gatorna om något hände, utan låta polisen sköta sitt arbete.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-04-01, 11.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.