Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Somsak Thepsuthin
Matchima-gruppen förklarar sitt oberoende från Bhumjaithai (30 december 2012)

Matchima-gruppen arbetar nu politiskt självständig från partiet Bhumjaithai Party, men de två grupperna står fortsatt på god fot med varandra, sade Matchima-gruppens ledare Somsak Thepsuthin söndagen den 30 december 2012.

Bhumjaithai, som leddes av Anutin Charnvirakul, hade 34 platser i representanthuset. Sju av dessa tillhörde Matchima-fraktionen, medan de andra tillhörde Anutins och Newin Chidchobs fraktion.

Somsak sade att Matchima hade brutit sig ur Bhumjaithai och nu var självständigt, även om de officiellt ännu var en del av partiet. Han medgav att även om Matchima fortfarande tillhörde oppositionssidan sympatiserade man med regeringen. Man ville att landets mänskliga resurser skulle användas på ett bra sätt och att val inte skulle hållas för ofta.

Angående författningsändringarna sade Somsak att hans grupp inte brydde sig så mycket om detta, men att man skulle stödja alla försök som skapade försoning. Han förnekade att det fanns någon konflikt mellan honom och partiledaren Anutin eller med Newin även om Matchima nu i praktiken hade brutit med Bhumjaithai.

Angående sin syn på den politiska situationen det kommande året sade Somsak att författningsändringarna fortfarande skulle orsaka problem. Enligt Somsak skulle det ta uppemot två år att ändra författningen då man var tvungna att ta hänsyn till många saker, inklusive en folkomröstning.

Han menade att premiärminister Yingluck hade många goda egenskaper inklusive eftertänksamhet och att många av hennes rådgivare var duktiga, vilket skulle göra det möjligt för hennes regering att fullfölja sina fyra år vid makten.

Somsak sade att han trodde att nästa ommöblering i regeringen skulle innebära att medlemmar från UDD skulle komma med och då speciellt Jatuporn Prompan. Detta för att göra rödskjortorna nöjda.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-03-29, 15.24
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.