Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Suthep och anhängare till PDRC
PDRC och ”operation stänga Bangkok” (januari 2014)

Torsdagen den 2 januari berättade Suthep Thaugsuban om sina planer att paralysera Bangkok den 13 januari. I planerna ingick att att stänga gator för att stoppa stadens trafik, avstängning av el och vatten och att hindra alla statliga tjänstemän att arbeta. Stängningen av Bangkok kunde bli förlängd i upp till 20 dagar. Omkring 20 scener skulle sättas upp vid korsningar i inre Bangkok.

I ett kvällstal, omkring klockan 20.00 vid demokratimonumentet, sade Suthep till demonstranterna att de skulle samlas vid trafikkorsningar runt om i staden och blockera trafiken. Man skulle dock hålla en fil öppen för stadsbussar och ambulanser. Denna fil skulle övervakas av vakter PDRC-vakter som inte skulle tillåta några regeringsfordon att passera. PDRC skulle heller inte hindra tåg, skytrain eller tunnelbanan. Under sin belägring av statliga kontor och arbetsplatser skulle PDRC stänga av elen och vattnet till regeringskontor och även till alla ministrars hem.

Demonstranter från PDRC, under ledning av Suthep Thaugsuban, fortsatte på tisdagsmorgonen den 7 januari 2014 för andra dagen sina regeringsfientliga demonstrationer. Denna dag lämnade de sitt demonstrationsområde vid demokratimonumentet på Ratchadamnoenavenyn och begav sig till Thonburi. Anledningen var att uppmana folk här att ansluta sig till den planerade massdemonstrationen i Bangkok den 13 januari.

Denna demonstration hade Suthep valt att kalla Operation stänga Bangkok (Khon Krung Kap Kan Khao Ruam Pit Krung Thep Maha Nakhon) คนกรุงฯ กับการเข้าร่วมปิดกรุงเทพฯ, eller Bangkok Shutdown, och målet var att en gång för alla tvinga premiärminister Yingluck och hennes expeditionsregering att avgå. Onsdagen den 8 januari rapporterades det att mer än 14 000 poliser och säkerhetsfolk skulle övervaka operation Bangkok Shutdown.

Under torsdagsmorgonen den 9 januari genomförde PDRC ännu en marsch till Thonburi. Återigen för att uppmana folk att delta i Bangkok Shutdown kommande måndag. Demonstranterna leddes av Suthep Thaugsuban, Witthaya Kaewparadai, Thaworn Senniam, Somsak Kosaisuuk och Saemdin Lertbut.

Klockan 22.00 under söndagskvällen den 12 januari talade Suthep Thaugsuban en sista gång till sina supportrar vid Demokratimonumentet, innan Bangkok Shutdown skulle sättas i verket. Massupproret (Muan Maha Prachachon) มวลมหาประชาชน skulle inte acceptera några förslag eller försök till förhandlingar från expeditionsregeringens sida eller från de som hade samröre med Thaksinregimen. Det handlade nu om att vinna eller försvinna, sade Suthep.

”Jag är säker på att det thailändska folket inte kommer att förlora, men när och hur vi kommer att vinna kan jag inte svara på, då jag inte är någon spåman. Jag vet bara att vi inte kommer att förlora. Den dag som de flesta, om inte alla, statstjänstemän beslutar sig för att stödja PDRC, kommer att bli segerdagen.” Suthep berättade också för media att det under måndagen skulle finnas åtta demonstrationsplatser. Han skulle själv leda sin grupp av demonstranter från demokratimonumentet till Pathum Wan-korsningen, som var en av demonstrationsplatserna.

Demonstrationer till stöd för regeringen skulle hållas runt om i landet samtidigt som PDRC påbörjade sin stängning av Bangkok. "Under måndagen planerar vi att demonstrera i 50 provinser över hela landet förutom i huvudstaden och i söder," berättade UDD:s ordförande Thida Thavornseth. Hon sade också att man skulle undvika en konfrontation med sina motståndare.

Överbefälhavare Prayut Chan-o-cha kallade tidigt på måndagsmorgonen den 13 januari till ett möte med höga militärofficerare på 1:a infanteriregementet på Vibhavadi Rangsit Road. Detta efter två rapporter om skottlossning under natten. Vid den första skottlossningen hade en man, som man trodde tillhörde de regeringsfientliga demonstranterna, skottskadats på Vibhavadi Rangsit Road strax före midnatt under söndagen. Vid det andra tillfället hade beväpnade män skjutit mot Demokratiska partiets högkvarter klockan 02.30 natten till måndagen. Ingen hade skadats, men ett kafé tillhörande partiet hade skadats.

Prayut skulle under dagen ha medverkat i förberedelser till Royal Thai Armed Forces Day (Wan Kong Thap Thai) วันกองทัพไทย, men han skickade i stället generallöjtnant Thirachai Nakwanich (Thirachai Nakwanit) ธีรชัย นาควานิช (16 november 1955-) som sin ersättare.


(Thirachai Nakwanich)

Under måndagen berättade arméns talesman Winthai Suwari att armén hade kommenderat ut soldater till olika platser och speciellt vid regeringskontoren. Detta för att garantera säkerheten för PDRC:s demonstranter och för att garantera lag och ordning. Soldaterna skulle också hjälpa invånarna som bodde vid demonstrationsområdena och varna dem för möjliga faror och förhindra att de blev skadade.

Tillfrågad om valkommissionens förslag om att premiärministern kunde utfärda ett kungligt dekret för att skjuta upp valen sade Winthai att armén inte blandade sig i den politiska processen. Det var upp till politikerna att hitta en utväg.

Under måndagen ledde premiärminister Yingluck Shinawatra ett eget möte på försvarsministeriet. Under mötet träffade hon regerings- och säkerhetsfolk i syfte att överblicka PDRC:s stängning av Bangkok. Mötet hölls bakom stängda dörrar.

Samtidigt som Suthep ledde sina anhängare i en marsch från Ratchadamnoenavenyn till korsningarna Pathum Wan och Ratchaprasong, som var två av de platser varifrån kampanjen Bangkok Shutdown skulle föras, blev han intervjuad av TV-kanalen Blue Sky. I intervjun förnekade Suthep rapporter som förekommit i media om att det skulle finnas en general bakom Operation stänga Bangkok. Man frågade också vad han tyckte om att Yingluck använde försvarsministeriet för att övervaka situationen. På detta svarade han att det inte spelade någon roll var hon än befann sig, då hon inte längre var kapabel att sköta sina uppgifter.


(PDRC vid Ratchaprasong)

Suthep passade också på att be Bangkoks befolkning om ursäkt för de vardagliga problem som PDRC:s demonstrationer orsakade dem och vädjade till dem att stå ut med denna uppoffring för landets skull.

Då PDRC:s demonstranter nått fram till sina demonstrationsplatser berättade Sathit Wongnongtoey att Dharma-armén skulle överta deras gamla samlingsplats vid Ratchadamnoenavenyn. Han sade också att militären hade visat sin goda vilja att ta hand om demonstranterna, så att de kunde vila försäkrade om att de inte skulle bli skadade. Angående skotten mot Demokratiska partiets kafé sade Sathit att partiet faktiskt inte hade något att göra med PDRC:s verksamhet.

Tisdagen den 14 januari berättade Suthep att PDRC skulle utvidga sina demonstrationer och att man även kunde tänka sig att belägra ett antal ministrars privata bostäder, inklusive premiärminister Yinglucks. Om detta inte fick dem att avgå kunde PDRC till och med tänka sig att ta dem i förvar! Suthep gjorde detta uttalande från en scen vid Asok-korsningen (Siyaek Asok) สี่แยกอโศก samtidigt som han bjöd in fler att ansluta sig till PDRC. De närmaste dagarna skulle demonstranterna också belägra alla regeringskontor, sade han.

Dagen innan, måndagen den 13 januari, hade det blivit känt att DSI (Department of Special Investigation) hade utfärdat kallelser till sammanlagt 55 ledare från PDRC och andra grupper. De ålades att infinna sig för att ta del av anklagelser som riktats mot dem i förbindelse med de regeringsfientliga demonstrationerna. DSI-chefen Tharit Pengdit sade att han skrivit under kallelserna efter att ha fått detta råd av brottmålsdomstolen. Brottmålsdomstolen hade tidigare motsatt sig DSI:s begäran om arresteringsorder mot ett antal PDRC-ledare.

De 55 förväntades bli anklagade för uppror, uppvigling och för att ha orsakat kaos i Bangkok. De kallade hade delats i tre grupper och beordrades infinna sig gruppvis vid DSI den 22, 23 och 24 januari. För den intresserade finns de 55 namnen presenterade längst ned i denna artikel.

PDRC:s ledare Suthep Thaugsuban fanns inte med på listan då en arresteringsorder redan hade utfärdats mot honom. Phichit Chaimongkol från NSPRT (Network of Students and People for Reform of Thailand) fanns inte heller med på listan då han redan blivit arresterad och frisläppt mot borgen.

På lördagsmorgonen den 18 januari började PDRC:s demonstranter och Suthep Thaugsuban att marschera från Pathum Wan-korsningen för att uppmana Bangkokborna att delta i kampanjen stänga Bangkok. Demonstranterna marscherade till Hua Chang-bron (Saphan Hua Chang) สะพานหัวช้าง på sin väg mot Ratchathewi-korsningen och till New Phetchaburi Road och Banthat Thong Road (Thanon Banthat Thong) ถนนบรรทัดทอง, där fredagens bombattack ägt rum.

Suthep sade att han och hans supportrar inte var rädda för döden. Han fördömde bombattacken och uppmanade expeditionsregeringen att att ta sitt ansvar för deras misslyckande med att garantera säkerheten för demonstranterna.

Den 21 januari lämnade demonstranter från PDRC demonstrationsplatsen vid Lumphiniparken för att uppmana folk att ansluta sig till stängningen av Bangkok. De leddes av Suthep Thaugsuban och andra ledare såsom Akanat Promphan och Chinnaworn Boonyakiat. Samtidigt skulle Thaworn Senniam leda demonstranter från Segermonumentet till ministeriet för naturresurser och miljö (Krasuang Sapphayakon Thammachat Lae Sing Waetlom) กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม. Issara Somchai skulle också leda demonstranter till hemliga platser från demonstrationsområdet vid Lat Phrao.

Måndagen den 27 januari lämnade PDRC:s Thaworn Senniam in en stämning till civildomstolen där man begärde att tillämpningen av nöddekretet skulle upphöra. Stämningen omfattade premiärminister Yingluck Shinawatra, arbetsmarknadsminister Chalerm Yubamrung, som också var direktör för Centre for Maintaining Peace and Order (CMPO) (Sun Raksa Khwam Sangop) ศูนย์รักษาความสงบ (ศรส.) och den nationelle polischefen Adul Saengsingkaew som också var CMPO:s operative chef.

Thaworn menade att tillämpningen av nöddekretet var olagligt då författningsdomstolen tidigare hade dömt att PDRC:s demonstrationer var lagliga. Torsdagen den 30 januari blev det känt att civildomstolen accepterat att undersöka stämningen och de första förhören planerades till den 6 februari.

På tisdagsmorgonen den 28 januari var det planerat att regeringen skulle träffas på Arméklubben (Samoson Thahan Bok) สโมสรทหารบก på Vibhavadi Rangsit Road. Detta fick ett antal demonstranter från PDRC att samlas framför Arméklubben.

Onsdagen den 29 januari sade Suthep Thaugsuban att man skulle genomföra omfattande demonstrationer under tre dagar som skulle paralysera Bangkok inför söndagens allmänna val. Marscherna skulle starta under torsdagen. “Vi kommer att göra alla gator i Bangkok till ”gågator,” och vi kommer att äta mitt på gatorna,” sade Suthep till sina supportrar vid Pathum Wan-korsningen.

PDRC och dess allierade skulle genomföra “massiva protestmarscher” utmed flera stora gator under valdagen. Han hävdade att marscherna inte var avsedda för att störa valet utan bara för att visa demonstranternas motstånd mot det. Suthep trodde att valen den 2 februari senare skulle ogiltigförklaras av rättsväsendet då det inte gick att rösta i vissa provinser och valkretsar. Han uppmanade statstjänstemännen att stänga samtliga 50 distriktskontor i Bangkok och förena sig med PDRC-demonstranterna torsdag till söndag.

Torsdagen den 30 januari marscherade regeringsfientliga demonstranter och Suthep Thaugsuban från skytrainstationen On Nut utmed Sukhumvit Road i ännu en demonstration där man krävde nationella reformer innan valen.

Demonstranter från PEFOT gick först i marschen följda av PDRC-supportrar från Segermonumentets demonstrationsområde, medlemmar från State Enterprises Labour Relations Confederation (SERC) (Samaphan Raeng Ngan Ratthawisahakit Samphan) สมาพันธ์แรงงานรัฐวิสาหกิจสัมพันธ์, och PDRC-demonstranter från demonstrationsområdena Lumphini, Lat Phrao, Pathum Wan, Ratchaprasong och Asok. Under fredagen planerade demonstranterna att marschera från Lat Phrao till Ratchada.


Här kommer de 55 namnen;

1. Sathit Wongnongtoey.

2. Chumpol Chulasai.

3. Puthipong Punnakant.

4. Issara Somchai.

5. Witthaya Kaewparadai.

6. Thaworn Senniam.

7. Nathapol Teepsuwan.

8. Akanat Promphan.

9. Anchalee Paireerak.

10. Nitithorn Lamlua.

11. Uthai Yodmanee.

12. Saemdin Lertbut.

13. Preecha Iamsuphan.

14. Somkiat Pongpaiboon.

15. Yossak Kosaikanont (Yotsak Kosaikanon) ยศศักดิ์ โกไศยกานนท์.


(Yossak Kosaikanont)

16. Supawat Supiyapanich (Suphawat Supiyaphanit) สุภวัฒน์ สุปิยะพาณิชย์.


(Supawat Supiyapanich)

17. Somboon Thongburan.

18. Ratchayut Sirayothinpakdi alias Amorn Amornratananont.

Kallade den 23 januari var;

19. Chitpas Bhirombhakdi (Chitphat Phiromphakdi) จิตภัสร์ ภิรมย์ภักดี (16 juni 1985-) som längre fram byter namn till Chitpas Kridakorn (Chitphat Kritdakon) จิตภัสร์ กฤดากร. Hon är en dotter till Piyapas Bhirombhakdi (Mom Luang Piyaphat Phiromphakdi) หม่อมหลวงปิยาภัสร์ ภิรมย์ภักดี (8 maj 1962-), som spelade drottning Suriyothai i den tidigare omtalade filmen ”The Legend of Suriyothai,” eller ”Suriyothai.”


(Chitpas Kridakorn)

Familjen Bhirombhakdi är förknippad med bryggeriet Boon Rawd (Bunrot) บริษัท บุญรอดบริวเวอรี่ จำกัด med bland annat det kända ölmärket Singha (Sing) สิงห์.

20. Sathit Pitutecha.

21. Sakolthi Pattiyakul.

22. Tossapol Pengsom (Thotsaphon Phengsom) ทศพล เพ็งส้ม (1 april 1962-).


(Tossapol Pengsom)

23. Sombat Thamrongthanyawong.

24. Kaewsan Atipho.

25. Chirmsak Pinthong.

26. Seri Wongmontha เสรี วงษ์มณฑา (14 mars 1949-).

27. Kitisak Prokati (Kittisak Prokkati) กิตติศักดิ์ ปรกติ (7 december 1956-).


(Kitisak Prokati)

28. Thanom Onketpol (Thanom Onketphon) ถนอม อ่อนเกตุพล (28 augusti 1968-).


(Thanom Onketpol)

29. Chanwit Wiphusiri ชาญวิทย์ วิภูศิริ.


(Chanwit Wiphusiri)

30. Paiboon Nititwan.

31. Pathompong Kesornsuk.

32. Suriyasai Katasila.

33. Pipob Thongchai.

34. Boonyod Sukthinthai (Bunyot Sukthinthai) บุญยอด สุขถิ่นไทย (17 september 1965-).


(Boonyod Sukthinthai)

35. Ong-ard Klampaibul.

Kallade den 24 januari var;

36. Somsak Kosaisuuk.

37. Luang Pu Buddha Issara.

38. Sawit Kaewwan.

39. Satish Sehgal (Sathit Sekan) สาธิต เซกัล.


(Sathit Segal)

40. Kittichai Saisa-ard.

41. Komsan Thongsiri (Khomsan Thongsiri) คมสัน ทองศิริ.


(Komsan Thongsiri)

42. Sonthiyan Chuenruthainaitham (Sonthiyan Chuenruethainaitham) สนธิญาณ ชื่นฤทัยในธรรม.


(Sonthiyan Chuenruthainaitham)

43. (Phichet Phatthanachot) พิเชษฐ์ พัฒนโชติ (20 augusti 1953-).

44. Manmaen Kakarndee (Manmaen Kakandi) มั่นแม่น กะการดี.


(Manmaen Kakarndee)

45. Prakobkij Inthong (Prakopkit Inthong) ประกอบกิจ อินทร์ทอง.

46. Nasser Yima (Natsoe Yima) นัสเซอร์ ยีหมะ.


(Nasser Yima)

47. Pansuwan na Kaew (Phansuwan na Kaeo) พานสุวรรณ ณ แก้ว.


(Pansuwan na Kaew)

48. Suriyan Thongnoo-iad.

49. Samran Rodpetch.

50. Nathaya Penchasiriwan (Nathaya Bencjasiriwan) นาถยา เบ็ญจศิริวรรณ (2 november 1961-) eller Nathaya Daengbu-nga (Nathaya Daengbunga) นาถยา แดงบุหงา.


(Nathaya Penchasiriwan)

51. Rangsima Rodrassamee.

52. Taya Teepsuwan (Thaya Thipsuwan) ทยา ทีปสุวรรณ.


(Taya Teepsuwan)

53. Vachara Phetthong.

54. Chai Suwannaphap.

55. Thawil Pliensri.


Stavningsvarianter;

Royal Thai Armed Forces Day; First Army Region Day.

Thirachai Nakwanich; Teerachai Nakwanich, Theerachai Nakawanich, Theerachai Nakwanich, ธีรชัย นาควาณิช.

Ministeriet för naturresurser och miljö; Natural Resources and Environment Ministry.

Centre for Maintaining Peace and Order; Thai Centre for Maintaining Peace and Order.

Armékubben; Royal Thai Army Club.

State Enterprise Labour Relations Confederation; State Enterprises Labour Relations Confederation, State Enterprises Workers’ Relations Confederation, The State Enterprise Workers' Relations Confederation.

Yossak Kosaikanont; Yossak Kosaiyakanond, Yossak Kosaiyakanont.

Chitpas Bhirombhakdi; Jitrapas Bhirombhakdi, Jitrapas Pirompakdee, Jitrapat Bhirombhakdi, Jittapat Pirompakdi.

Chitpas Kridakorn; Jittapat Kridakorn, Jittaphat Kritdakon na Ayutthaya จิตภัสร์ กฤดากร ณ อยุธยา.

Boon Rawd Brewery; บุญรอดบริวเวอรี.

Tossapol Pengsom; Thosapol Pengsom.

Thanom Onketpol; Thanom Onketphol.

Boonyod Sukthinthai; Boonyad Sukthinthai, Bunhyod Sukthinthai.

Satish Sehgal; Sathit Segal, Sehgal Satish.

Komsan Thongsiri: Komsat Thongsiri (felaktigt).

Sonthiyan Chuenruthainaitham; Sonthiyan Chuenrithainaitham, Sonthiyarn Chuenruethai-naitham.

Pichet Pattanachot; Pichet Pattanachote.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-01-24, 22.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.