Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Monthon Satchukorn
Suthep Thaugsuban och PDRC (29 november 2013)

Det thailändska flygvapnet förnekade fredagen den 29 november 2013 anklagelserna om att de var delaktiga i en plan med avsikten att mörda Suthep Thaugsuban. Anklagelserna hade kommit från Suthep själv under torsdagsnatten, då han talade till sina supportrar i regeringskomplexet på Chaeng Watthana Road. Han påstod att Thaksins tidigare hustru Khunying Potjaman na Pombejra hade kontaktat en hög officer vid flygvapnet och bett om ett möte för att diskutera planer om att mörda honom.

Talesmannen för flygvapnet, generalmajor Monthon Satchukorn (Monthon Satchanukon) มณฑล สัชฌุกร, sade att påståendena saknade all grund och att flygvapnet i allra högsta grad ville se att konflikten löstes med fredliga medel. Monthon förklarade att flygvapnet strikt följde försvarsministeriets regler som krävde att alla de väpnade styrkorna skulle förhålla sig politiskt neutrala. Men som delansvarig för landets säkerhet följde naturligtvis flygvapnet noga den politiska utvecklingen.

Alla delar av de väpnade styrkorna övervakas noga av alla sidor. Därför var flygvapnet noga med att inte bli inblandat i den nuvarande konflikten. Flygvapnet är en väpnad styrka för folket och det var flygvapnets plikt att försvara den nationella suveräniteten och att agera enligt lagen. ”Flygvapnet vill att alla inblandade parter skall använda fredliga medel för att lösa sina problem och hitta en gemensam lösning till gagn för det thailändska samhället," sade Monthon.

Suthep hade fredagen den 29 november 2013 också bildat Folkets demokratiska reformkommitté, eller People's Democratic Reform Committee (PDRC), och utsett sig själv till rörelsens generalsekreterare. Jag kommer i fortsättningen att använda förkortningen PDRC.

Hans rörelse hade stöd från olika organisationer såsom Demokratiska partiet, PAD, Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT), statliga fackföreningar, Rubbish Collection Organisation (RCO) (Ong Kon Kep Khaya Phaen Din) องค์กรเก็บขยะแผ่นดิน och pro-militära grupper. Sitt starkaste stöd hade PDRC bland välbärgade i Bangkok och södra Thailand.

Rubbish Collection Organisation hade bildats av Rienthong Nanna (Rianthong Naenna) เหรียญทอง แน่นหนา, som var direktör för Mongkutwattana General Hospital (Rongphayaban Mongkut Watthana) โรงพยาบาลมงกุฎวัฒนะ. Målet för den ultrarojalistiska organisationen var att jaga folk som inte respekterade monarkin i tillräckligt hög grad. Användandet av uttrycket ”skräp” om sina motståndare hade fördömts som avhumaniserande av både Human Rights Watch (HRW) och Simon Wiesenthal-centret ศูนย์ไซมอน วีเซนธาล.


(Rienthong Nanna)

PDRC är beredd att avsluta sina regeringsfientliga demonstrationer om det kommer för litet folk under måndagen. Detta berättade talesmannen Akanat Promphan (Ekkanat Phromphan) เอกนัฏ พร้อมพันธุ์ (12 januari 1986-) lördagen den 7 december 2013. Suthep var gift eller sambo med Akanats mamma Srisakul Promphan (Sisakun Phromphan) ศรีสกุล พร้อมพันธุ์ (31 juli 1955-) och Akanat betraktas därför som Sutheps styvson. Srisakuls bror är den tidigare omtalade Niphon Promphan.


(Akanat Promphan)


(Srisakul Promphan och Suthep)

Protestledarna hade beskrivit den kommande måndagens demonstrationer som det "sista slaget" mot Yinglucks regim. Denna dag skulle alla demonstranter samlas framför Government House i ett försök att ta makten från Yingluck, sade Akanat. Han menade att om tillräckligt många demonstranter infann sig skulle det bli ett regeringsskifte. Skulle det motsatta bli fallet skulle man avsluta demonstrationen och ledarna skulle överlämna sig till polisen och kämpa i domstolarna mot det de anklagats för, tillade Akanat. Han insisterade att protesterna inte var något kuppförsök eller ett försök att avskaffa författningen, vilket kritiker hade hävdat. Det handlade bara om en att ge makten tillbaka till folket.

PDRC hade föreslagit ett upprättande av ett folkets råd och ett folkets regering som skulle styra landet, då man menade att det nuvarande parlamentet och regeringen inte hade legitimitet att regera. Förslaget var i linje med sektionerna 3 och 7 i författningen, sade han. Rådet skulle bestå av 400 medlemmar. 300 av dessa skulle vara representanter från olika yrken och de återstående 100 skulle väljas av PDRC bland akademiker och respekterade äldre medborgare.

Under fredagsnatten deklarerade Suthep Thaugsuban att demonstranterna skulle "blåsa av matchen” på måndag. Han förklarade han inte ville fortsätta protesterna längre och att måndagen skulle visa om de hade "vunnit eller förlorat."

Lördagen den 30 november sade biträdande premiärminister Pongthep Thepkanjana att kravet om ett "folkets råd" och en ”folkets regering” inte var möjligt då detta var i strid med författningen. Detta berättade han i programmet "Yingluck Government Meets the People." Utbildningsminister Chaturon Chaisang var också av samma uppfattning. Det enda sätt som Suthep kan lyckas med det han vill är genom en slags statskupp, vilket också är författningsvidrigt, sade han. Pongthep hävdade att Sutheps krav gick ut på att ändra författningen, med en dold politisk agenda.

Pongthep menade att ett stort antal människor från början hade gått med i demonstrationerna för att de motsatte sig amnestiförslaget, som de menade var orättvist. Trots att regeringen därefter lovat att inte föra fram amnestiförslaget igen hade protesterna fortsatt och nu fått en annan agenda.

Söndagen den 1 december träffades Suthep Thaugsuban premiärminister Yingluck och Suthep höll sedan en presskonferens. Under presskonferensen berättade han att han träffat premiärministern innan han träffat de väpnade styrkornas ledare, inklusive överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha. Anledningen till mötet var att klargöra för militären att PDRC inte lät sig nöjas med ett besked om Yinglucks avgång och en upplösning av representanthuset.

Söndagen den 8 december berättade Akanat Promphan att fler än 50 grupper av regeringsfientliga demonstranter stod beredda att marschera till Government House inför "det sista slaget." Akanat hävdade självsäkert att demonstrationen skulle bli historisk och leda fram till större förändringar än ett upplösande av representanthuset och premiärministerns avgång.

Nio av grupperna stod under direkt ledning av PDRC. Två fanns på Thonburisidan och sju på Bangkoksidan. Samtliga grupper, förutom den som leddes av Suthep, skulle börja marschera klockan 09.39 på måndagsmorgonen. Sutheps grupp skulle lämna regeringskomplexet i Chaeng Watthana klockan 08.29. PDRC:s Sathit Wongnongtoey berättade att de övriga regeringsfientliga grupperna bestod av fackföreningsfolk från Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT) och Thai Airways International, affärsmän från distrikten Silom och Yaowarat samt studenter och fakultetsmedlemmar från alla de stora universiteten.

Under söndagen berättade CAPO:s (Centre for the Administration of Peace and Order) talesman Piya Uthayo att diplomater och representanter från massmedia och olika organisationer hade bjudits in för att övervaka hur CAPO handskades med morgondagens demonstration. Generalmajor Piya sade också att CAPO skulle försöka prata med demonstranterna för att undvika dödsfall och skadade och skadegörelse.

Beskedet från CAPO fick Demokratiska partiet att protestera. Ong-ard Klampaibul menade att det var fel att invitera diplomaterna, då demonstrationen kunde bli våldsam och risken fanns att de kunde bli skadade. Om detta inträffade måste regeringen hållas ansvarig, sade han. Flera länders ambassader tvekade under söndagen om man skulle acceptera regeringens inbjudan. Det var bara Kambodja och Malaysia som sagt sig vara beredda att skicka diplomater.

Singapores ambassad sade att man ännu inte hade fått någon inbjudan, men lät förstå att man inte skulle tacka ja till erbjudandet. Myanmars ambassad bekräftade att man inte skulle skicka någon, medan den kinesiska ambassaden ännu inte hade bestämt sig. Indonesien hade heller inte bestämt sig ännu. Andra källor sade att biträdande premiärministern och utrikesministern Surapong Tovichakchaikul hade bett diplomater att komma till utrikesministeriet för ett informationsmöte under måndagsmorgonen för att sedan bege sig till Government House.


Stavningsvarianter;

Folkets demokratiska reformkommitté; Civil Movement for Democracy (CMD), People's Committee for Absolute Democracy with the King as Head of State (PCAD) (Khana Kammakan Prachachon Phuea Kan Plian Plaeng Prathet Thai Hai Pen Prachathipatai Thi Sombun An Mi Phra Maha Kasat Song Pen Pramuk ณะกรรมการประชาชนเพื่อการเปลี่ยนแปลงประเทศไทยให้เป็นประชาธิปไตยที่สมบูรณ์ อันมีพระมหากษัตริย์ทรงเป็นประมุข (กปปส).

Akanat Promphan; Ekanat Prompan, Ekkanat Prompan.

Folkets råd; People's Council.

Folkets regering; People's Government.

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-01-11, 21.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.