Sukhothai och Lan Na - Konungariket Lan Na
Yi Bas uppror 1296

Den 14 oktober 1296 anlände en av Mangrais spioner från Lampang och rapporterade att den gamle exkungen av Hariphunchai, Yi Ba, tänkte revoltera och attackera Lamphun, Wiang Kum Kam och Chiang Mai. Spionen berättade vidare att Yi Ba och hans son Phraya Boek hade börjat en intensiv träning av sina trupper och att anfallet var planerat till den 31 december 1296. Spionen uppmanade Mangrai att skynda sig att mobilisera sina egna trupper för att kunna möta hotet.

Mangrai lät därför samla sina styrkor och hans son Khun Khram i Chiang Rai underrättades vad som var på gång. Khun Khram samlade snabbt sina egna styrkor och med hjälp av guvernören av Fang begav de sig var för sig söderut för att hjälpa Mangrai.

Det verkar som om Yi Bas son Phraya Boek fick sköta striderna, men han besegrades och blev dödligt sårad i samband med en elefantduell mot Khun Khram. Yi Ba flydde till Phitsanulok (Song Khwae) där han sedermera dog. Khun Khram ville förfölja Yi Ba, men Mangrai bad av någon anledning sin son att låta bli.

Mangrai lät sedan belöna sin son Khun Khram och hans segerrika soldater utsåg honom till tronföljare (Uparat), med den nya titeln och namnet Chaophraya Chaiyasongkhram เจ้าพระยาไชยสงคราม. Chaiyasongkhram förärades också området Chiang Dao เชียงดาว där han lät uppföra staden med samma namn. Chiang Dao är i dag ett distrikt i provinsen Chiang Mai.


(Distriktet Chiang Dao i provinsen Chiang Mai)


Stavningsvarianter;

Chaophraya Chaiyasongkhram; Chaisongkhram, Chai Songkram, Chao Phraya Songkhram, Phya Chai Songkhram, Cao Phraya Cheyyasongkhram, Phraya Chaiyasongkhram พระยาไชยสงคราม.

Chiang Dao; Chieng Dao.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-16, 07.44
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.