Ayutthaya - Constantine Phaulkon
Den misslyckade ambassaden till Portugal 1684

I mars 1684 skickade Siam i väg en ambassad, under ledning av Ok-Khun Chamnan Chaichong (Okkhun Chamnan Chaichong) ออกขุนชำนาญใจจง, till Portugal. Siameserna följde med på en portugisisk ambassads hemresa, som skickats till Siam av kung Peter II av Portugal พระเจ้าเปดรูที่ 2 แห่งโปรตุเกส (r. 12 september 1683-9 december 1706). Ambassaden hade också med sig presenter till kung Ludvig XIV.

Den första delen av resan gick till portugisernas Goa och gjordes med ett siamesiskt fartyg, men med en portugisisk kapten. Efter att ha väntat i Goa i mer än ett år seglade ambassaden vidare mot Europa med ett portugisiskt fartyg. Den 27 april 1686 led ambassaden skeppsbrott vid Agulas แหลมอะกะลัส, som är Afrikas sydligaste punkt. Ok-khun Chamnan och hans ambassad överlevde dock och de påbörjade en äventyrlig 150 kilometer lång resa via land mot Godahoppsudden och nederländarnas koloni.

Efter flera månaders väntan hos nederländarna kunde Ok-khun Chamnan och den siamesiska ambassaden till sist ta sig hem via Batavia och de var tillbaka i Siam i september 1687. Under tiden hade Ok-khun Chamnan lärt sig portugisiska som var den tidens lingua franca, eller internationella språk, i Sydostasien.


Stavningsvarianter;

Peter II av Portugal; Pedro II.

Agulas; Cabo das Agulhas, Cape Agulhas, Cape L'Agulhas.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-28, 07.57
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.