På mitten av 1300-talet fanns det massor av taifurstendömen och småriken i de centrala och norra delarna av Sydostasiens fastland. Men det var bara några få som förtjänade att kallas konungadömen. Inget av rikena hade ännu blivit så starkt att de på något sätt kunde jämföras med de två tidigare starka rikena Angkor och Pagan. Ett nytt tairike var på väg att bildas som skulle ändra på detta och detta rike blir känt som Ayutthaya. Att de tai, som befann sig i dagens centrala Thailand, plötsligt blev så starka fanns det flera orsaker till;
Situationen i området stabiliserades på mitten av 1300-talet och handeln utmed handelsvägarna mellan Indien och Kina upplevde ett uppsving vid denna tid. Utbredningen av en mera kraftfull form av theravadabuddhismen av singalesiskt ursprung, kan också ha bidragit till minskad oro i regionen.
Det som skulle bli kärnan i kungariket Ayutthaya hade på 1200-talet varit Angkorrikets västra provinser, med Lopburiregionen som centrum. På mitten av 1200-talet hade Angkorrikets makt minskat här. Kanske hade detta orsakats av problem med tronföljden i Angkor, en önskan om frigörelse hos regenterna i Lopburi och en påstridig ökande taibefolkningen på den lägre delen av Chaophrayaslätten. Dessa tai hade säkert inspirerats av Sukhothais tidigare framgång med att uppnå självständighet.
Så sent som på 1340-talet saknade Chaophrayaslättens taifolk fortfarande ett starkt ledarskap av den tidigare kung Ramkhamhaengs kaliber. Visserligen hade Lopburi och Suphanburi en relativt stark ställning i regionen, men det fanns fortfarande en mängd andra små självständiga städer och furstendömen i området.