Ayutthaya - Constantine Phaulkon
Lady Phaulkons öde

Constantines unga vackra hustru, som var känd i den europeiska kolonin som lady Phaulkon och av siameserna som Thao Thong Kip Ma ท้าวทองกีบม้า (Fru Gyllene Hästhov), hade också arresterats. Kip Ma är uppenbart en förvrängning av hennes efternamn Guyomar. En källa säger att Luang Sorasak också våldtog henne.

Hon fick senare hjälp med att fly till fransmännen i Bangkok av en fransk officer vid namn Saint Marie แซงต์มารี, alias marinlöjtnant de Larre. Hon hade lovats beskydd genom att utses till fransk grevinna. Den 4 oktober var lady Phaulkon och hennes son framme i Bangkok.

Lady Phaulkon befann sig sedan hos fransmännen under perioden 4-18 oktober 1688. Enligt general Desfarges krävde Phetracha att hon skulle lämnas tillbaka. Om detta inte blev gjort skulle han ”utplåna den kristna religionen,” och dussintals ytterligare fransmän fängslades för att sätta press på fransmännen.

Visserligen hade Phetracha garanterat att Lady Phaulkon skulle behandlas väl, men Desfarges var högst medveten om att dessa löften inte skulle hållas. Han och andra officerare hade dessutom lagt beslag på juveler tillhörande henne, utan någon tanke om att återlämna dessa.

Desfarges lämnade därför tillbaka Lady Phaulkon till siameserna den 18 oktober, vilket en klar majoritet av hans underordnade officerare motsatte sig. Av nio församlade kaptener var sju emot ett utlämnande.

Historien om lady Phaulkons juveler är en komplicerad historia och den tidigare nämnde de Fretteville, som drunknade i början av oktober 1688, kan möjligen ha blivit mördad. I de externa länkarna kan du hitta en artikel från tidskriften Journal of Siam Society (Warasan Sayam Samakhom) วารสารสยามสมาคม som handlar om den intressante de Fretteville och hans roll i händelserna vid den här tiden.

Det påstås att Lady Phaulkon satt kedjad i två år i Phetrachas palats, medan Luang Sorasak försökte förmå henne att inleda en frivillig sexuell relation med honom, vilket hon vägrade. Efter att ha blivit torterad och berövad alla sina tillgångar frigavs hon till sist i december 1690 för att många år senare dyka upp som anställd i det kungliga palatset! Hennes uppgift skall ha varit att ta hand om den kungliga garderoben och det kungliga köket.

Hon blev med tiden chef över ett stort antal tjänare i palatset, men då hade både Phetracha och hans efterträdare hunnit dö. En källa talar om en stab på 2 000 kvinnor! Känd för sin ärlighet skall Thao Thong Kip Ma också ha blivit ansvarig för palatsets guld och silverbestick. Det sägs att hon bodde i den portugisiska stadsdelen och att hon arbetade i palatset på dagarna och återvände hem på nätterna.

Under sin tjänstgöringstid fick hon tid att lära några tjänare att laga desserter, såsom thong yip ทองหยิบ, thong yot ทองหยอด och foi thong ฝอยทอง. Recepten gick sedan i arv till deras familjer och arvet gick vidare till nya generationer och fram till vår tid. Inte för inte har hon blivit känd som drottningen av thailändska desserter (rachini haeng khanom thai) ราชินีแห่งขนมไทย.

Även Constantines brittiske sekreterare Joseph Bashpool โจเซฟ บาชพูล blev arresterad och satt i fängelse flera år, med en planka på nacken. Han hämtades fram då och då och torterades för att avslöja namn på rika män som förmodades ha dolda tillgångar. Hur det sedan gick för Bashpool vet jag tyvärr inte.

Omkring februari eller mars 1694 började sonen Georges i skola och strax efter greps lady Phaulkon igen anklagad för att konspirera med fransmännen, men hon släpptes en kort tid senare.


Stavningsvarianter;

Saint Marie; Sieur de Sainte-Marie.

De Larre; De Lasse.

Thao Thong Kip Ma; Thao Thong Keap-Ma, Thao Thong Klibmaa, Tanquimar.

Journal of the Siam Society; Journal of Siam Society.

Thong Yip; Thong Yib.

Thong Yot; Thong Yod.

Phoi Thong; Phoy Thong.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-23, 12.00
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.