Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Abhisit och delar av den blivande regeringen den 22 december 2008
Abhisit Vejjajiva blir premiärminister (15 december 2008)

Måndagen den 15 december 2008 valdes Abhisit Vejjajiva från Demokratiska partiet till ny premiärminister. Abhisit fick 235 röster medan den tidigare polischefen och Puea Pandins ledare Pracha Promnok fick 198.

Enligt Pheu Thais Surapong Tovichakchaikul hade 32 parlamentsmedlemmar från hans parti röstat på Abhisit. Det handlade om medlemmar från gruppen "Vänner till Newin" och från en fraktion ledd av Sora-at Klinprathum. Surapong menade att deras handlingar var ett svek mot väljarna och demokratin.

Det finns källor som påstår att Anupong Paochinda hade satt press på flera gamla parlamentariker från PPP att byta sida till Demokratiska partiet, vilket gjort det möjligt för Abhisit att bilda en ny regering och bli premiärminister. PAD-ledaren Khamnoon Sithisamarn (Khamnun Sitthisaman) คำนูณ สิทธิสมาน (6 maj 1955-) kallade detta en "genuin PAD-seger" och en "kupp i Anupong-stil."


(Khamnoon Sithisamarn)

En annan parlamentsmedlem för Pheu Thai, Paichit Sriworakhan (Phaichit Siworakhan) ไพจิต ศรีวรขาน (17 maj 1947-), sade att hans parti var berett att verka som oppositionsparti. Tillfrågad om hur förhållandet var till de medlemmar ur fraktionen "Vänner till Newin" som röstat på Abhisit, sade Paichit att man fortfarande var sams även om de hade olika politiska uppfattningar.


(Paichit Sriworakhan)

Efter att ha blivit vald till premiärminister tackade Abhisit de parlamentsledamöter som röstat på honom, men han ville inte göra några politiska uttalanden innan kungen gett honom sitt formella godkännande. Demokratiska partiets generalsekreterare Suthep Thaugsuban förklarade sig nöjd med valresultatet och förväntade sig att regeringsbildningen skulle vara klar före fredagen och att regeringsförklaringen skulle vara färdig till den 26 december.

Partiet Pracharajs ledare Sanoh Thienthong, som röstat med partiet Pheu Thai, förklarade att han inte hade några invändningar mot att Abhisit vunnit kampen om premiärministerposten. Men han sade också föraktfullt att det funnits parlamentsledamöter som fått betalt för att rösta på "vissa individer" och att dessa inte alltid såg till landets bästa.

Arga rödklädda UDD-anhängare blockerade parlamentets grindar efter valet av Abhisit som premiärminister. Demonstranterna hade ockuperat U Thong Nai Road (Thanon U Thong Nai) ถนนอู่ทองใน varifrån de kastade vattenflaskor in på parlamentsområdet.

De hade från början tänkt hindra de parlamentsledamöter som röstat på Abhisit att lämna parlamentet. Men med hjälp av polis tog ledamöterna sig ut till sina bilar, även om demonstranterna lyckades skada några av deras fordon. Parlamentsledamoten och en av UDD:s mera framträdande medlemmar, Jatuporn Prompan, bad senare demonstranterna att avsluta protesterna och upphöra med sin belägring av parlamentet.

Under måndagen rapporterade utrikesministeriet att Thaksins diplomatpass hade återkallats. Detta beslut hade tagits redan fredagen den 12 december 2008. Att det tagit så lång tid att komma fram till detta förklarade man med att man gjort noggranna juridiska överväganden innan beslutet.

Angående Thaksins vanliga pass sade ministeriet att de skickat ärendet vidare till det thailändska statsrådet, eller krisdika (kritdika) กฤษฎีกา, för vidare beslut. Krisdika är en statlig juridisk institution som sysslar både med rådgivande och dömande verksamhet.

På måndagskvällen förklarade general Chettha Thanajaro att han avgick både som ledare och medlem för partiet Ruam Chart Pattana. Han sade att han känt sig obehaglig till mods då han röstat på Pracha Promnok som premiärminister, vilket gått emot hans partis resolution om att stödja Abhisit. Han tänkte nu lämna politiken och avvakta hur den politiska situationen utvecklades. 

Tisdagen den 16 december sade Boonjong Wongtrairat att hans fraktion "Vänner till Newin" hade en rad politiska förslag som man ville förhandla med Demokratiska partiet om. Newin hade som tidigare nämnt ställt flera krav för att stödja en regering under ledning av Demokraterna.

Ett av dessa handlade om ändringar i författningen från 2007, där man också ville ha synpunkter från den thailändska allmänheten. Boonjong slog fast att författningsändringarna inte handlade om att kunna ge någon enskild person amnesti. Han menade bestämt att förslaget om ändringar i författningen inte skulle orsaka ytterligare politisk oro då man inte tänkte hasta fram detta viktiga arbete.

Förutom förslaget om författningsändringar handlade det om förbättringar för folk på landsbygden och mycket av denna politik påminde starkt om den politik som tidigare förts av TRT och PPP.

På onsdagskvällen den 17 december kom kungens formella godkännande av Abhisit Vejjajiva som Thailands 35:e premiärminister. På en presskonferens förklarade Abhisit att den nya regimen skulle försvara monarkin och återupprätta enigheten i landet. Han lovade också att föra Thailand framåt både politiskt och ekonomiskt. Den thailändska ekonomin hade drabbats hårt av den tidigare politiska oron och den globala ekonomiska krisen.

"Jag kommer att göra mitt bästa för att placera rätt man på rätt plats," sade den 44-årige Abhisit som hade en ekonomisk examen från Oxfords universitet มหาวิทยาลัยอ๊อกซฟอร์ด. Han bad också turister och investerare om ursäkt för de tidigare flygplatsockupationerna och försäkrade att detta aldrig skulle inträffa igen. 

Angående det uppskjutna fjortonde ASEAN-mötet sade han att han skulle göra sitt bästa för att återskapa förtroendet för Thailand bland medlemsländerna för att sedan kunna genomföra mötet tidigt under 2009. 

Demokratiska partiets talesman Buranat Samuttharak บุรณัชย์ สมุทรักษ์ (16 augusti 1966-) beklagade att regeringskoalitionens medlemmar tyvärr inte längre kunde resa till norra eller nordöstra Thailand. Dessa landsdelar var ju starka fästen för Pheu Thai och många här var starkt fientligt inställda till regimen. Buranat vädjade till befolkningen i dessa områden att ge Demokraternas regering en chans.


(Buranat Samuttharak)

Trots Buranats uttalande om den fientliga inställningen till regeringen lovade Abhisit redan torsdagen den 18 december att han skulle göra ett besök i det fattiga nordöst.

En av Pheu Thais parlamentsledamöter från Nakhon Ratchasima, Somchai Phetprasert (Somchai Phetprasoet) สมชาย เพศประเสริฐ (9 december 1949-), sade att hans parti skulle hålla ett vakande öga på samtliga ministrar i Demokratiska partiets regering.


(Somchai Phetprasert)

PAD:s Suriyasai Katasila hade redan på måndagen varnat Abhisit att inte bli maktfullkomlig och gav honom rådet att noga studera vad som hänt under Thaksins tid vid makten. Han var beredd att ge Demokraterna en tid i lugn och ro, men man skulle också noga övervaka hur regeringen skötte sig. Suspekta handlingar från regimens sida kunde få PAD att påbörja nya protester, tillade han.

Fredagen den 19 december besökte Abhisit Vejjajiva Government House för första gången sedan han blev vald till premiärminister. Han deltog då i en religiös ceremoni inne på området. Mer än 100 arbetare hade hjälpt till att städa och återställa byggnaden så att den åter kunde användas. Efter cirka 20 minuter lämnade han för att bege sig till ett möte med den thailändska handelskammaren (Ho Kan Kha Thai) หอการค้าไทย. Han medgav efter mötet att handelskammaren inte varit helt nöjda med hans val av ministrar.

Därefter gjorde Abhisit ett hembesök hos partiet Chart Thais tidigare ledare Banharn Silpa-archa. Förmodligen för att få höra hans åsikt om den nya regeringens sammansättning och hur man skulle handskas med landets ekonomiska problem. Några journalister släpptes inte in under mötet. 

UDD proklamerade också under fredagen att man skulle samlas på Sanam Luang söndagen den 28 december och genomföra en demonstration under måndagen. Ledaren Veera Musikapong förklarade att man inte litade på den nya regeringen och UDD försökte nu pressa regimen att upplösa parlamentet i samband med framläggandet av regeringsförklaringen.

Thaksin Shinawatra drabbades nu av ytterligare en motgång. Under fredagen kom nämligen beskedet att polisen övervägde att frånta Thaksin hans gradbeteckning som överstelöjtnant. Detta meddelade polisen och generallöjtnanten Watcharapol Prasarnrajkit (Watcharaphon Prasanratchakit) วัชรพล ประสารราชกิจ (9 september 1954-). Watcharapol sade också att man måste vara förberedda på möjligheten att Thaksin kunde återvända till Thailand för att försvara sig.


(Watcharapol Prasarnrajkit)

Den nya regeringen, som offentliggjordes lördagen den 20 december 2008, bestod förutom av Demokratiska partiet av koalitionspartierna Puea Pandin, Chartthaipattana, Bhumjaithai, Ruam Chart Pattana och Social Action. Pheu Thai blev naturligtvis det största oppositionspartiet.

Under söndagen den 28 december samlades UDD-anhängare i Bangkok inför måndagens demonstration mot regimen. Man hotade med en tre dagar lång landsomfattande protestaktion om premiärminister Abhisit inte upplöste parlamentet och utlyste nyval. UDD menade att Abhisit kommit till makten genom en statskupp med stöd av militären och "mäktiga intressen."

Sent under söndagen försökte talare piska upp stämningen bland UDD-demonstranterna. Polisen hade stängt parlamentsområdets grindar och försökte förmå demonstranterna att stanna kvar på Sanam Luang. De omkring 3 000 obeväpnade poliserna uppmanade via flygblad demonstranterna till fredliga protester.

Abhisit hade försäkrat att polisen inte skulle använda våld mot demonstranterna. Samtidigt hade polischefen Amnuay Nimmano (Amnuai Nimmano) อำนวย นิ่มมะโน (5 februari 1955-) sagt att demonstranter som försökte förhindra arbetet i parlamentet skulle åtalas. Militära styrkor stod i beredskap, men polisen hävdade att de själva var kapabla att hantera situationen.


(Amnuay Nimmano)

Abhisit och hans nya regim svors in i närvaro av kungen måndagen den 29 december. Regeringen hade också planerat en två dagar lång debatt i parlamentet med början samma dag. Abhisit var uppenbart angelägen att presentera sin regeringsförklaring innan den fem dagar långa nyårshelgen, som skulle börja onsdagen den 31 december.

Men både under måndagen och tisdagen den 30 december hindrades Abhisit från att ta sig in i parlamentet. Ett stort antal kravallpoliser var inte tillräckligt för att bana väg för parlamentarikerna genom UDD:s rödklädda massa av demonstranter. Detta tvingade Abhisit att i stället samla parlamentet på utrikesministeriet. Men det skall tilläggas att oppositionen bojkottade mötet.


(UDD-demonstranter)

Abhisit läste därefter upp sin regeringsförklaring medan UDD-anhängare demonstrerade utanför. Demonstranterna försökte sedan hindra Abhisit och hans regeringen att lämna byggnaden, men gav till sist upp detta försök.

I Abhisits regering ingick bland andra PAD-ledaren Kasit Piromya (Kasit Phirom) กษิต ภิรมย์ (15 december 1944-) som utrikesminister, byggherren Chavarat Charnvirakul som inrikesminister, investmentbankiren och tidigare klasskamraten Korn Chatikavanij som finansminister, massageinstitutsägaren Porntiva Nakasai (Phonthiwa Nakhasai) พรทิวา นาคาศัย (6 juni 1961) som handelsminister och partiledaren för Chart Pattana Puea Pandin (Phak Chat Phatthana Phuea Phaendin) พรรคชาติพัฒนาเพื่อแผ่นดิน, Wannarat Channukul (Wannarat Channukun) วรรณรัตน์ ชาญนุกูล (8 mars 1949-), som energiminister.


(Kasit Piromya)


(Porntiva Nakasai)


(Wannarat Charnnukul)


Stavningsvarianter;

Khamnoon Sithisamarn; Kamnoon Sitthisaman, Kamnoon Sitthisamarn, Khamnoon Sithisaman, Khamnoon Sitthisaman, Khamnoon Sitthisamarn, Khanun Sithisaman, คำนูญ สิทธิสมาน.

Paichit Sriworakhan; Paijit Srivarakarn, Phaijit Sriworakhan, ไพจิตร ศรีวรขาน.

Det thailändska statsrådet; Council of State of Thailand.

Buranat Samuttharak; Buranaj Samuttaraks, Buranat Samutharak, Buranaj Smutharaks, Buranat Samutarak.

Somchai Phetprasert; Somchai Phetpraset.

Den thailändska handelskammaren; Thai Chamber of Commerce.

Watcharapol Prasarnrajkit; Watcharapol Prasarnratchakit, Wacharapol Prasarnratchakij, Wacharapol Prasanratchakij, Watcharaphol Prasanratchakit, Wacharapol Prasarnratchakij, Watcharapol Prasarnratchakij.

Kasit Piromya; Kasit Pirom.

Porntiva Nakasai; Pornthiva Nakasai, Porntiwa Nakasai.

Wannarat Channukul; Wannarat Charnnukul, Wannarat Charnukul.

Chart Pattana Puea Pandin; Chart Thai Pattana Puea Pandin, Ruam Chart Pattana Puea Pandin (Phak Ruam Chat Phatthana Phuea Phaendin) พรรครวมชาติพัฒนาเพื่อแผ่นดิน.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-05-19, 12.05
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.