Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sårad efter sammandrabbningar vid Lumphiniparken den 14 maj
Gatustriderna tar fart (14 maj 2010)

Fredagen den 14 maj 2010 ökade rödskjortorna sin beredskap efter att en person dödats och minst 10 personer skadats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkorna och rödskjortor utanför Lumphiniparken under torsdagskvällen. Demonstranterna hade kastat sten på övervakningskameror och blockerat området med järnstaket och diverse föremål och försökte provocera trupperna som de tyckte befann sig allt för nära deras läger. Soldaterna hade svarat med att skjuta gummikulor.


(Fyrverkeripjäser avfyras med slangbella)


(Militären i aktion)

På fredagsmorgonen patrullerade svartklädda vakter ingångarna till lägret vid Ratchaprasong och en av huvudingångarna hade stängts helt. USA förklarade att de var bekymrade över läget och hade stängt sin ambassad som ligger ganska nära demonstrationsområdet. En talesman uppmanade den thailändska regeringen till fortsatt dialog med demonstranterna.

Intressant var att fyra UDD-ledare under fredagen den 14 maj lämnade demonstrationsområdet vid Ratchaprasong. Det handlade om Veera Musikapong, Adisorn Piangket, Paijit Aksornnarong (Phaichit Aksonnarong) ไพจิตร อักษรณรงค์ (16 december 1961-) och Wisa Khanthap.

Under fredagen inträffade många sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och rödskjortor och i en av dessa blev en thailändsk kameraman och en kanadensisk journalist skjutna. Den kanadensiske journalisten hade träffats av tre kulor och sades vara allvarligt skadad. Den thailändske kameramannen hade blivit träffad I benet.

Det förekom också om rapporter om avfyrade M79-granater på flera platser i Bangkok och en bomb hade exploderat mitt inne i demonstrationsområdet vid Ratchaprasong klockan 18.20. UDD-ledarna hade hoppat ner från scenen och uppmanat sina supportrar att ta skydd på marken.

På fredagskvällen började rapporter om döda och skadade att strömma in och antalet döda och skadade ökade hela tiden. Vid 23.00-tiden talades det om 7 döda och 101 skadade. Dessa siffror hade på lördagsmorgonen stigit till 16 döda och 157 skadade. För sju av de skadade uppgavs tillståndet vara kritiskt.

Ministern för premiärministerns kansli Sathit Wongnongtoey varnade för fler sammandrabbningar de kommande dagarna. Detta var en trolig utveckling då man hindrade folk att ta sig in till rödskjortornas läger.

På fredagsnatten sade talesmannen för CRES överste Sansern Kaewkamnerd i TV att det fanns omkring 500 terrorister som infiltrerat rödskjortorna. Han sade att soldater hade tvingats använda sina M16-gevär mot beväpnade personer som öppnat eld mot dem, men de skulle sikta lågt för att undvika att döda någon.

På lördagsmorgonen den 15 maj 2010 kunde man se rökmoln i Bangkok efter fredagens sammandrabbningar. Rökmolnet förstärktes då demonstranter samma morgon tände eld på två telefonkiosker och fördärvade en poliskur. Demonstranterna fördärvade också gatulampor, övervakningskameror och annat på Rama IV Road. En grupp demonstranter på en pickup fylld med mat försökte ta sig igenom militärens spärrar för att komma fram till demonstrationsområdet. De tvingades dock retirera då soldaterna öppnade eld mot dem.


(Bangkok brinner)


(UDD-anhängare i ett kaotiskt Bangkok den 15 maj 2010)

Jatuporn Prompan förklarade ännu en gång att rödskjortorna skulle fortsätta kämpa intill premiärminister Abhisit upplöste representanthuset och avgick. Situationen påminner nu om ett inbördeskrig och det skulle bli ännu våldsammare om trupperna fortsatte att hindra folk från att ta sig till lägret i Ratchaprasong, sade Jatuporn. Han sade också att fler samtal med regeringen var uteslutet. UDD-ledaren Kwanchai Praipana berättade att det började bli ont om förnödenheter inne i lägret, men det fanns ändå nog till ytterligare flera dagar, påstod han.

Två M79-granater avfyrades mot en avdelning soldater stationerade på Rama IV Road, nära Lumphinis boxningsstadion (Sanam Wethi Muai Lumphini) สนามเวทีมวยลุมพินี, omkring klockan 11.30. En soldat skadades.

Nattawut Saikua påstod att regeringen betalade varje militärkompani 100 000 baht per dag för att ta itu med rödskjortorna. "Sexton av våra bröder dödades och 159 skadades i sammandrabbningarna med armén under fredagen, men inga soldater dog,“ sade Nattawut. "Detta bevisar med all önskvärd tydlighet att folket inte har några vapen att slåss med mot soldaterna.” Nattawut sade att varje militärkompani, som bestod av högst 150 man, hade blivit hjärntvättade så att de skulle betrakta rödskjortorna som terrorister.


(Brinnande däck)

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte på lördagen sin oro över det ökande våldet i Thailand. Han uppmanade regeringen och demonstranterna att återuppta sina avbrutna samtal.

Under dagen rapporterades det att rödskjortor hade ockuperat Din Daeng-korsningen. Detta hade tvingat trafiken att svänga in på Ratchaprarop Road (Thanon Ratchaprarop) ถนนราชปรารภ och rakt i armarna på militären för att störa dem. Inledande rapporter sade att många hade skadats vid sammanstötningar på Soi Rang Nam ซอยรางน้ำ nära Segermonumentet. Samtidigt rapporterades det att CRES skulle fortsätta sina operationer för att återerövra Ratchaprasongområdet från UDD.

CRES har fortfarande kontroll över situationen, sade regeringens talesman Panithan Wattanayagorn. "Allmänheten och journalister skall dock undvika områden där det förekommer sammandrabbningar mellan demonstranter och soldater." Under dagen förklarade armén området Ratchaprarop som en zon där man använde skarpa skott. Allmänheten förbjöds att komma in i området beroende på de intensiva sammandrabbningarna. Trupperna hade satt upp varningsskyltar för att förhindra vanligt folk och journalister att bege sig in i Ratchaprarop.

UDD krävde under dagen ett eldupphör av armén och att regeringen omprövade sitt beslut om att avsluta demonstrationen i Ratchaprasong. Då kan vi tänka oss att överväga våra politiska krav, sade Nattawut. På scenen i lägret i Ratchaprasong visade han bilder på en kvinna som påstods ha dödats av armén. Nattawut sade att regeringen inte hade kontaktat dem och att fortsatta förhandlingar inte var troligt då allt redan gått för långt. Men vi kommer att fortsätta kämpa för demokratin, sade han. På eftermiddagen sköt trupper gummikulor mot demonstranter vid Soi Bon Kai ซอยบ่อนไก่ på Rama IV Road.


(Soldater vid Soi Bon-Kai)

Rama IV road från Thai-Belgium-bron สะพานไทย-เบลเยี่ยม och Soi Bon Kai förblev stängd då det fortfarande förekom eldgivning och explosioner här. Armén placerade ut sandsäckar mitt på gatan och sköt mot UDD-anhängarna som brände däck och en sopbil. Vägarna var delvis öppna i Sala Daeng, men det var få som vågade använda dem.

Enligt rapporter bad UDD under eftermiddagen sina anhängare att samlas på tre platser långt ifrån deras befästa läger i Ratchaprasong. Detta för att samla ihop tillräckligt med folk för att kunna bryta igenom truppernas kedjor och nå fram till lägret. Mötesplatserna var Imperial World shoppingcenter i Lat Phrao อิมพีเรียล เวิลด์ ลาดพร้าว, Imperial World shoppingcenter i Samrong อิมพีเรียล เวิลด์ สำโรง och vid Thaicom Earth Station Kaerai (Sathani Daothian Thaikhom Khaerai) สถานีดาวเทียมไทยคม แคราย.

På kvällen bekräftade CRES Sansern Kaewkamnerd att man planerade att attackera rödskjortornas läger om de inte gav sig av frivilligt. Han avslöjade ingen tidpunkt för genomförandet. Sansern sade att det hela måste planeras noggrant för att undvika stora förluster. Han medgav också att belägringen av lägret i Ratchaprasong inte var hundraprocentigt effektiv, men antalet demonstranter i lägret hade halverats påstod han.

En fotograf som arbetade för tidningen the Nation skadades då rödskjortorna drabbade samman med trupper vid Din Daeng-korsningen på eftermiddagen. Han träffades av ett skott i benet. Incidenten hade ägt rum då omkring 300 rödskjortor försökt ta sig in på Ratchaprarop Road. Siffror om antalet dödade och skadade under lördagens sammandrabbningar uppgavs på kvällen till sex döda och 31 skadade. Därmed hade sammanlagt 22 personer dödats de två senaste dagarna. Alla döda var civila.

På kvällen förklarades även Bon Kai-området som en zon där det sköts skarpt. Omkring klockan 19.30 hade hundratals demonstranter samlats vid utfarten till Rama IV-motortrafikleden i Bon Kai-området. Här brände de bildäck för att hindra fordon från att lämna motortrafikleden. Denna aktion genomfördes då demonstranterna fått rapporter om att man tänkt föra in truppförstärkningar till området denna väg.


(Brinnande barrikader)

Omkring klockan 20.30 berättade premiärminister Abhisit i TV att han och hans regering skulle fortsätta använda militära operationer för att få slut på UDD:s demonstrationer. Abhisit menade att detta var den enda möjligheten att återupprätta fred och att normalisera läget i landet. Abhisit vädjade till alla att samarbeta med regeringen i dess försök att avsluta demonstrationerna som hade pågått i mer än två månader.

Abhisit bad också om allmänhetens förståelse för de problem som de militära aktionerna orsakade dem. Abhisit förklarade också att han var bedrövad över förlusterna av människoliv och alla skadade. Han sade att hans regering inte kunde tillåta att landet hölls som gisslan av en grupp lagbrytare och en illegal väpnad grupp. Nu återstod bara att avsluta demonstrationerna med så få förluster som möjligt, sade Abhisit.

På söndagsmorgonen uppgavs antalet döda i fredagens och lördagens sammandrabbningar till 24 personer. 198 personer uppgavs ha skadats och av dessa fick 14 intensivvård. På kvällen hade dödstalen stigit till 29 personer och 222 uppgavs ha skadats.

Situationen vid Soi Bon Kai på Rama IV Road blev mera spänd under morgonen efter att en man blivit skjuten i huvudet och skadats allvarligt. En senare rapport talade om att ytterligare en man blivit skjuten, men han hade bara blivit lättare skadad. Rödskjortorna fortsatte att sätta eld på bildäck och byggde barrikader på Rama IV Road nära Soi Bon Kai. Vid Din Daeng-korsningen satte demonstranter också eld på bildäck för att hindra soldaterna att ta sig in till deras läger i Ratchaprasong.

Under sitt TV-program ”Confidence in Thailand with Prime Minister Abhisit” sade Abhisit att införande av undantagstillstånd kunde bli nödvändigt för att begränsa antalet döda och skadade. Abhisit sade också att han bett utbildningsministern om att beordra skolorna i Bangkok att hålla stängt från måndag till den 24 maj av säkerhetsskäl.

Jatuporn Prompan sade att UDD hade planer om att be kungen om hjälp. “Det är tid att be om hjälp från nationens älskvärde fader [kungen] på samma sätt som i maj 1992 då kungen gick in och stoppade blodbadet." Han sade också att demonstrationerna mot regeringen kommer att fortsätta även om det införs undantagstillstånd och han fördömde regeringen för att ha beordrat dödandet av obeväpnade demonstranter.

Bangkok Post rapporterade att familjen Shinawatra hade lämnat Thailand den 14 maj. Pheu Thais Chavalit Yongchaiyudh hade rest till Kunming i Kina samma dag.

Regeringen övervägde att införa undantagstillstånd i delar av huvudstaden och beordrade rödskjortorna att lämna Ratchaprasong före klockan 15.00 på måndagen.

Sansern Kaewkamnerd från CRES sade att polisen tillsammans med media skulle försöka ta sig in i rödskjortornas läger för att i första hand uppmana kvinnor, barn och gamlingar att lämna lägret. De som valde att lämna lägret före klockan 15.00 på måndagen skulle slippa åtal och de som redan stod inför åtal skulle få särbehandling. Vad som skulle hända med de som struntade i evakueringsordern berättade han inte.

Nattawut Saikua sade att det var upp till demonstranterna att stanna kvar eller lämna lägret och återvända hem. Rödskjortornas vakter skulle inte att hindra någon från att lämna Ratchaprasong, sade han. Nattawut uppmanade demonstranterna som hade barn med sig att åka hem eller ta sig till templet Wat Pathum Wanaram วัดปทุมวนาราม, som betraktades som en säker plats nära lägret. Nattawut sade att han inte ville bli anklagad för att ha använt sig av oskyldiga människor som levande sköldar.

Jatuporn Prompan berättade för journalisterna i lägret att han ville att det internationella samfundet skulle agera för att skydda demonstranterna. Samtidigt var han lika obeveklig i sina krav mot Abhisit och hans regering. Liksom de efterlysta UDD-ledarna måste även Abhisit åtalas, sade han.

Efter ett brådskande UDD-möte lämnade man över en resolution till regeringen där man krävde att de omedelbart skulle sluta att använda våld mot demonstranterna. “Denna uppmaning är till för att skydda obeväpnade rödskjortor från att bli dödade eller sårade,” sade Nattawut under en presskonferens på kvällen. Nattawut bad också FN om att vara medlare i fredssamtal mellan regeringen och rödskjortorna. Regeringen var emellertid inte intresserad av detta utan betraktade det hela som en intern angelägenhet. Bakom scenen försökte Thaksin få till stånd ett internationellt engagemang.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) ฮิวแมนไรตส์วอตช์ i New York hade på morgonen sagt att den thailändska regeringen omedelbart skulle återkalla besluten om att förklara vissa delar av Bangkok som zoner där skarp ammunition användes. Detta kunde nämligen missbrukas och rättfärdiggöra onödigt och olagligt användande av dödligt våld. HRW uppmanade i stället båda sidor att ta ett steg tillbaka för att minska våldet och börja förhandla.

Samtidigt sade en talesman för Kinas utrikesminister att de var bekymrade och oroade över situationen i Thailand och bad alla sidor att avstå från våld och hitta en annan väg till att återskapa social stabilitet.

Lyxhotellet Dusit Thani hamnade under attack tidigt under natten till måndagen den 17 maj då en kraftig explosion fick gästerna att söka skydd i hotellets källare, berättade en journalist från AFP. Ledningen för Dusit Thani Hotel på Silom Road informerade senare sina gäster om att hotellet skulle stängas vid lunchtid av säkerhetsskäl. Alla gäster ombads att checka ut före lunch. Militär och polis fanns på plats både inne och utanför hotellet för att garantera gästernas och reportrarnas säkerhet. Beslutet hade tagits efter att det bekräftats att hotellet attackerats med tre M79-granater. Ingen hade dock blivit skadad.


(Skrämda gäster i källaren på Dusit Thani Hotel)

Polisöversten Chartchai Worakul (Chatchai Worakun) ชาติชาย วรกุล, som var Thung Mahameks ทุ่งมหาเมฆ polischef, bekräftade att tre M79-granater hade avfyrats mot fjortonde och tjugoandra våningen samt mot hotellets framsida omkring midnatt. En granat som fallit ner framför hotellet hade dock inte exploderat.

UDD:s ordförande Veera Musikapong för just nu hemliga samtal med regeringen och inledningen på dessa samtal verkade uppmuntrande, berättade UDD-ledaren Weng Tojirakarn under dagen. Han sade att UDD krävde att regeringen skulle sluta använda våld, dra tillbaka trupperna och låta FN medla i samtal om en vapenvila för att få slut på våldsspiralen. Weng förnekade att det fanns några granater eller andra militära vapen i lägret vid Ratchaprasong, vilket regeringen hävdat. Han medgav dock att UDD-ledarna inte kunde kontrollera sina supportrar utanför sitt läger vid Ratchaprasong-korsningen.

Under dagen hävdade generalmajor Khattiya Sawasdipols äldre syster, den 76-åriga Chiaranai Matchakijboribarn (Chiaranai Matchakitboriban) เจียระไน มัชชกิจบริบาล, att lönnmordet på Khattiya hade planerats i förväg. “Min bror hade fått veta att han skulle mördas inom en månad,” sade hon. Hon sade också att inga medlemmar från Khattiyas familj hade talat i telefon med Thaksin, vilket media hade rapporterat.

Under dagen kom också nya siffror om antalet dödade och skadade under perioden 14-17 maj. Det handlade nu om 35 döda och 252 skadade. Bland de skadade fanns det sex utlänningar som kom från Kanada, Polen, Burma, Liberia, Italien och Nya Zeeland. Klockan 18.00 talades det fortfarande om 35 döda, men antalet skadade uppgavs till 291. 103 personer vårdades fortfarande på sjukhus och för 13 av dessa var tillståndet kritiskt. Alla tidigare och ovanstående siffror härstammar från Erawan Emergency Medical Centre (Sun Erawan) ศูนย์เอราวัณ. Jag har ofta valt att använda förkortningen Erawan Centre.

Under en presskonferens berättade polischefen Santhan Chayanont att två vakter från UDD hade arresterats på måndagsmorgonen i området vid Bangkokdistriktet Ratchathewi ราชเทวี. En stor mängd olagliga vapen hade hittats i deras pickup och de hade arresterats för olaga vapeninnehav.


(Distriktet Ratchathewi)

Omkring klockan 11.00 uppmanade CRES demonstranterna att lämna demonstrationsområdet före klockan 15.00 på måndagen. Detta gjorde man i TV och uppmaningen upprepades igen vid lunchtid. Om man inte följde uppmaningen riskerade man att dömas till två års fängelse. CRES berättade att myndigheterna skulle underlätta hemresan för de som hörsammade uppmaningen i tid. Att stanna kvar var farligt då det fanns terrorister som gömt sig bland dem och som försökte starta oroligheter som kunde leda fram till skador och förluster av människoliv, sade CRES i sitt uttalade.

Rödskjortorna är beredda på att kalla tillbaka demonstranterna till lägret i Ratchaprasong och påbörja en dialog med regeringen om trupperna slutar skjuta på demonstranterna, sade Jatuporn Prompan på eftermiddagen. Nattawut Saikua sade att ledarna var beredda att förhandla med regeringen, utan några förhandskrav, om premiärminister Abhisit drog tillbaka trupperna runt deras läger. Regeringen svarade med att demonstranterna måste sluta med sina attacker på säkerhetsstyrkorna innan några förhandlingar kunde bli aktuella, sade regeringens talesman Panithan Wattanayagorn.

Då tidsfristen gick ut klockan 15.00 fanns det fortfarande omkring 5 000 demonstranter kvar i lägret vid Ratchaprasong, sade polisen. Kort efter klockan 14.00 hade man kastat ut flygblad från helikoptrar över rödskjortornas läger. Flygbladen uppmanade demonstranterna att lämna demonstrationsområdet. Arga demonstranter hade svarar ned att avfyra fyrverkeripjäser mot helikoptrarna.

Ett telefonsamtal från premiärministerns generalsekreterare Korbsak Sabhavasu till Nattawut Saikua fick UDD att hålla ett brådskande möte, enligt TV-rapporter. Mötet började strax innan tidsfristen löpte ut klockan 15.00. Under tiden sade Panithan Wattanayagorn att CRES skulle hålla ett möte klockan 17.00 för att diskutera hur man skulle återerövra det ockuperade området efter tidsfristens utgång.

Thaksin uppmanade regeringen och sina rödskjortesupportrar att ta ett steg tillbaka från en fruktansvärd avgrund och börja samtala för att få slut på våldet. "Bilderna som jag sett är värre än den värsta mardröm som jag kan föreställa mig,” sade han. "Den nuvarande aktionen från regeringens sida vanärar vår historia och kommer för alltid att försvaga våra institutioner och demokratin.”

Sent på måndagen berättade CRES talesman Sansern Kaewkamnerd att mellan fem och tio beväpnade män hade skjutit på oskyldiga människor från ett nybygge nära Century Park Hotel โรงแรมเซ็นจูรี่ พาร์ค. Skotten hade kommit från 24:e våningen i en byggnad vid namn Cheewathai building (Duek Chewathai) ตึกชีวาทัย. Skyttarna hade varit klädda som soldater, sade Sansern. Han menade att det måste ha handlat om rödskjortor då inga utomstående hade tillåtits komma in på det område varifrån skotten hade avlossats.

Inofficiella siffror om antalet döda och skadade hade på tisdagsmorgonen stigit till 37 döda och 282 skadade.

UDD förklarade under dagen att de accepterade senatens talesman Prasopsuk Boondejs erbjudande om att fungera som medlare i samtal med regeringen, berättade Nattawut Saikua. Nattawut sade att man snabbt ville ha ett slut på det pågående våldet och hade vädjat till regeringen att stoppa allt skjutande mot demonstranterna. UDD var berett att förhandla förutsättningslöst.

Tidigare på dagen hade Jatuporn Prompan sagt att den nuvarande situationen i Bangkok var mycket allvarligare än den varit i maj 1992. Jatuporn sade att våldsamheterna på Ratchaprarop Road och i området vid Bon Kai var bortom all kontroll då demonstranterna var alltför upphetsade. Demonstranterna satte eld på bildäck för att använda röken som skydd mot kulor från soldaterna och då framförallt krypskyttar, sade han. Han nekade till att det fanns en konflikt mellan honom och UDD:s ordförande Veera Musikapong, men erkände att de hade olika åsikter.

Regeringens talesman Panithan Wattanayagorn sade att Abhisit själv skulle kommentera UDD:s accepterande av medling av Prasopsuk. Panithan sade också att premiärministerns generalsekreterare Korbsak Sabhavasu hade förhandlat med Nattawut många gånger. Nattawut ändrade sig dock allt som oftast och hade blivit allt svårare att begripa sig på, sade han. Men regeringen var alltid redo att överväga möjliga lösningar under förutsättning att UDD slutade med sina upplopp och återkallade sina demonstranter till basen i Ratchaprasong, tillade Panithan.

Banharn Silpa-archa bad på tisdagen UDD att avsluta sin demonstration under dagen eller morgondagen. Om UDD gick med på detta skulle han omedelbart be regeringen att dra tillbaka de trupper och poliser som drabbade samman med demonstranterna. Skulle regeringen vägra att göra detta skulle partiet Chart Thai Pattana dra sig ur regeringssamarbetet, sade Banharn.


Stavningsvarianter;

Lumphinis boxningsstadion; Lumphini boxing stadium.

Soi Rang Nam; Soi Rangnam.

Thai-Belgium-bron; Thai-Belgium bridge.

Imperial World i Lat Phrao; Imperial Ladprao department store,, Imperial Lat Phrao shopping centre.

Wat Pathum Wanaram; Wat Pathumwanaram, Pathumawanaram.

Chiaranai Matchakijboribarn; Chiaranai Matchakijborikarn.

Erawan Emergency Medical Centre; Bangkok Erawan Emergency Center, Bangkok Metropolitan Administration's emergency medical centre, Erawan Emergency Medical Service Centre.

Erawan Emergency Medical Centre; Erawan Centre.

Ratchathewi; Khet Ratchathewi เขตราชเทวี, Ratchathewee, Ratcha Thewi.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-17, 10.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.