Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Koh Samui polisstation (foto: soma-samui.com)
Pheu Thai ber DSI att vidta rättsliga åtgärder mot Suthep Thaugsuban (10 juni 2010)

Pheu Thai lämnade torsdagen den 10 juni 2010 över en begäran till departementet för särskilda utredningar (DSI) där man bad dem om att vidta rättsliga åtgärder mot biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban och hans son Tan (Thaen) แทน. Begäran lämnades över av Pheu Thais talesman Prompong Nopparit.

I begäran anklagade Pheu Thai Suthep och hans son för att på olagligt vis ha skaffat sig äganderätten till allmän mark på berget Khao Phaeng เขาแพง på Koh Samui i provinsen Surat Thani. Tan var den som stod som markägare. Pheu Thai menade dock att Suthep var den verklige ägaren och att han inte hade deklarerat detta till antikorruptionskommissionen (NACC).

DSI uppmanades att inleda rättsliga åtgärder mot alla som var inblandade, inklusive de statliga ämbetsmän som var ansvariga för utfärdandet av markpappren. DSI:s chef Tharit Pengdit sade att DSI skulle undersöka om det fanns någon grund för begäran innan han fortsatte att arbeta med den.

Mer än 200 personer på ön Koh Samui demonstrerade lördagen den 12 juni mot Prompong Nopparit. Prompong och parlamentsmedlemmen Anudith Nakornthap skulle tillsammans med en grupp reportrar besöka det omtvistade markområdet på Khao Phaeng och undersöka om Sutheps son olagligen lagt beslag på marken.

Prompong, Anudit och reportrarna omringades dock av arga demonstranter vid Samuis polisstation när de bad om tillstånd om att få inspektera markområdet och för att be om poliseskort. Besöket slutade därför med att Prompong och Anudit lyckades fly i säkerhet till sina bilar och ta sig därifrån innan polisen fick kontroll över situationen.


Stavningsvarianter;

Khao Phaeng; Khao Phaeng เขาแผง, Khao Phaeng Yai.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-12-05, 20.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.