Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sondhi Limthongkul
Tre förtalsdomar mot Sondhi Limthongkul (2007-2016)

Fredagen den 2 oktober 2009 dömde brottmålsdomstolen Sondhi till sex månaders fängelse för förtal av den tidigare utrikesministern Noppadon Pattama. Även denna gång handlade det om vad Sondhi sagt i sitt program Muang Thai Rai Sapda i januari 2007.

Sondhi hade anklagat Noppadon för svek mot Ananda Mahidols stiftelse (Thunmon Niti Ananthamahidon) ทุนมูลนิธิอานันทมหิดล och därmed indirekt mot den kungliga familjen, som finansierat Noppadons juridikstudier i England. Sveket skulle bestå i att han verkat som advokat för Thaksin Shinawatra. Sondhi hade också sagt att Noppadon till och med var mindre tacksam än kungens favorithund, vilket rätten fann kränkande. Rätten förklarade också att som advokat kunde Noppadon fritt välja vem han ville företräda.

Domstolen bötfällde också Thaiday.com Co och bolaget Manager, som var ansvarigt för Managers webbsida till vardera 20 000 baht i böter. Liksom tidigare överklagade Sondhi domen och släpptes fri mot en borgen på 100 000 baht.

I september 2012 omvandlade appellationsdomstolen brottmålsdomstolens dom på sex månaders fängelse till tre månaders fängelse och Sondhi överklagade domen till Högsta domstolen. Den 1 april 2015 kom det överraskande beskedet att Högsta domstolen lade ner ärendet efter att Noppadon hade dragit tillbaka sin anmälan mot Sondhi.

Torsdagen den 10 september 2009 kom en dom i ett annat förtalsärende där brottmålsdomstolen fann Sondhi Limthongkul skyldig till förtal mot den tidigare finansministern Mom Ratchawong Pridiyathorn Devakula. Domen var på två års fängelse, men Sondhi släpptes fri mot borgen efter att ha förklarat att domen skulle överklagas.

Pridiyathorn hade stämt Sondhi för att han anklagat honom för att vara inblandad i ett lotteriprojekt som skulle skydda den tidigare chefen för skattedepartementet, Sirote Sawasdipanich (Sirot Sawatphanit) ศิโรตม์ สวัสดิ์พาณิชย์, som ansågs vara inblandad i Thaksin Shinawatras tvivelaktiga aktieaffärer. Anklagelserna hade förts fram i januari 2007 i tidningen Manager då Pridiyathorn var finansminister i Surayud Chulanonts regering.

Den 4 november 2013 kom appellationsdomstolens dom som sänkte straffet till ett års fängelse villkorligt, med en prövotid på två år. Dessutom fick Sondhi en bot på 30 000 baht. Sondhi hade därefter överklagat igen, men onsdagen den 2 december 2015 fastställde Högsta domstolen den tidigare domen från appellationsdomstolen.

I ett tredje förtalsmål hade brottmålsdomstolen redan den 29 mars 2007 funnit Sondhi skyldig till förtal av den tidigare biträdande ministern för informations- och kommunikationsteknologi Phumtham Vejjayachai och dömt honom till två års fängelse.

Phumtham hade anmält Sondhi samt ytterligare åtta personer och två bolag för förtal i samband med den mobila talkshowen Muang Thai Rai Sapda (Mueang Thai Rai Sappada) เมืองไทยรายสัปดาห์ (Thailand Weekly) den 25 november 2005. Showen hade då befunnit sig i Udon Thani. Under showen hade Sondhi anklagat Phumtham för att ha varit en tidigare medlem i det thailändska kommunistpartiet och att han inte hade någon respekt för den kungliga institutionen.

Showen hade också sänts på ASTV den 28 november 2005. Det som låg till grund för förtalsanklagelserna hade också publicerats i Sondhis tidning Manager Daily och på dess webbsida. Sondhi hade redan av brottmålsdomstolen beordrats att ta bort allt tryckt och digitalt material som innehöll de kränkande kommentarerna. Thaiday.com Co., som producerat talkshowen och som ansvarade för ASTV, hade dömts till 200 000 baht i böter. De övriga åtalade hade frikänts.

Domen överklagades och den 11 september 2009 fastställde även appellationsdomstolen att Sondhi var skyldig. Straffet sänktes dock till sex månaders fängelse och Sondhi släpptes ännu en gång fri mot borgen medan ett överklagande till Högsta domstolen förbereddes.

Onsdagen den 30 november 2016 kom den slutgiltiga domen från Högsta domstolen i ovanstående förtalsärende. Domen ändrades nu till ett års villkorligt fängelse med en prövotid på två år samt en bot på 200 000 baht. Thaiday.com:s bot på 200 000 baht fanns också kvar.

Sondhi som avtjänade ett straff på 20 års fängelse hämtades från Bangkokhäktet (Ruean Cham Phiset Krung Thep Maha Nakhon) เรือนจำพิเศษกรุงเทพมหานคร för att ta del av domen. Denna dom på 20 års fängelse kan du läsa mera om längre fram i avsnittet ”Yingluck Shinawatra blir premiärminister,” artikeln ”Sondhi Limthongkul döms till 20 års fängelse (28 februari 2012).”

På engelska heter Bangkokhäktet Bangkok Remand Prison.


Stavningsvarianter;

Ananda Mahidols stiftelse; Ananda Mahidol scholarship.

Muang Thai Rai Sapda; Muangthai Raisabdah, Muang Thai rai Sapdah.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-01-10, 14.22
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.