Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Panupong Singhara na Ayudhya
Fortsatta bombattacker och anklagelser mot rödskjortorna (september-oktober 2010)

Onsdagen den 8 september 2010 hittade man bomber utplacerade på tre ställen i Bangkok och Nonthaburi. De hade inte exploderat och alla desarmerades utan missöden. En bomb hittades vid parkeringen till the Malls Ngam Wong Wan-avdelning งามวงศ์วาน i Nonthaburi, en annan vid hälsoministeriets parkering och en tredje nära Santiratwitthayalai School (Rongrian Santirat Witthayalai) โรงเรียนสันติราษฎร์วิทยาลัย i Bangkok.

Polisgeneralen Panupong Singhara na Ayudhya förklarade att han utsetts till utredningsledare av den nationelle polischefen Vichien Potposri. Baserat på likheter i hur bomberna tillverkats förklarade Panupong under torsdagen att samma personer stod bakom utplaceringen.

Under torsdagen uttalade sig också rödskjorteledaren Jatuporn Prompan och menade att personerna bakom bomberna bara försökte hjälpa regimen med en ursäkt att upprätthålla undantagslagarna i huvudstaden. Han anklagade dem också för att skapa oro för att i sin tur förhindra de kommande allmänna valen.

Premiärminister Abhisit uttalade sig också under torsdagen och menade att man sannolikt kunde förvänta sig fler attacker riktade mot regimen den närmaste tiden. Förövarna av attackerna vill symboliskt markera fyraårsdagen av kuppen den 19 september 2006, sade han. Han sade också att det fanns de som inte vill ha någon försoning i landet.

Abhisit förnekade anklagelserna om att regeringen skulle medverka till att försöka skapa en situation där man kunde använda detta som skäl för att upprätthålla undantagstillståndet. I stället arbetade myndigheterna hårt med att identifiera och arrestera förövarna bakom de pågående attackerna, sade han.

På fredagskvällen den 24 september exploderade en bomb som placerats i en avfallstunna exploderade i området vid Rama III Road (Thanon Phra Ram 3) ถนนพระราม 3. Rapporter talade om att en man och två kvinnliga studenter skadats i explosionen, som inträffade omkring klockan 17.30. Den tidigare nämnde polisen och numera överstelöjtnanten Kamthorn Ouicharoen sade att ett bombröjningsteam skickats till platsen för att samla in bevis. Han berättade också att han inte kunde bekräfta vad som orsakat explosionen.


(Polisen undersöker brottsplatsen den 24 september)

Kamthorn var vice chef för en bombröjningsgrupp i huvudstadsområdet som tillhörde patrullen för särskilda operationer (Kong Bangkhap Kansai Truat Lae Pattibat Kan Phiset) กองบังคับการสายตรวจและปฏิบัติการพิเศษ som i sin tur lydde under huvudstadens polisbyrå. Bombröjningsgruppens engelska namn var Explosive Ordnance Disposal Division เอ็กซ์โพลซีฟ ออร์ดแนนซ์ ดิสโปซัล (EOD อีโอดี).

På morgonen den 26 september exploderade ännu en bomb framför ingången till Nang Loengs häststallar i Bangkok, men det fanns inga rapporter om några skadade. Polisen sade att de hittat gödningsmedel, diesel och delar av skruvar spridda på brottsplatsen. Delar av en köldmediumtank hade också hittats omkring 300 meter från platsen för explosionen. Explosionen skadade en betongvägg på häststadion och en viadukt. Polisen trodde att förövaren hade gömt den misstänkt hemmagjorda bomben under viadukten.

Poliskommendanten Weerawit Chanchamroen (Wirawit Chanchamroen) วีรวิทย์ จันทร์จำเริญ sade att bomben exploderat omkring klockan 00.30. Han sade att polisen skulle undersöka om övervakningskamerorna omkring stadion kunde underlätta lösningen av fallet. Stadion låg nära premiärminister Abhisits officiella residens Ban Phitsanulok.

Tisdagen den 28 september berättade polisen att en handgranat hade kastats in på framsidan av Åklagarmyndighetens kontor vid 20.30-tiden på måndagskvällen. Explosionen hade orsakat ett hål i marken på omkring 30 cm i diameter och krossat några fönster. Ingen hade dock skadats. Då attentatet hade genomförts under kraftigt regn hade ljudet från explosionen dämpats och ingen hade reagerat. Det var först på morgonen då säkerhetsvakter upptäckte skadorna som man kontaktat polisen.

Polis från Phahonyothins polisstation (Sathani Tamruat Phahonyothin) สถานีตำรวจพหลโยธิน och en specialstyrka hade på morgonen undersökt brottsplatsen. Kamthorn Ouicharoen, som var biträdande chef för specialstyrkan, sade att det förmodligen handlade om en M26-granat (Raboet Mue Em 26) ระเบิดมือเอ็ม 26.

Omkring klockan 23.30 på fredagsnatten den 1 oktober exploderade en handgranat på taket till en tre våningar hög affärsbyggnad. I byggnaden hade Krung Thai Bank ett kontor och det fanns även en restaurang här. Byggnaden låg vid mynningen på Phetchaburi Road Soi 32 i distriktet Ratchathewi. Ingen skadades dock.

Polisen och generalmajoren Sumeth Ruangsawat (Sumet Rueangsawat) สุเมธ เรืองสวัสดิ์ (4 mars 1953-), vice polischefen för huvudstadsområdet generalmajor Wichai Sangprapai, polischefen och översten Kittiphan Junthakan (Kititphan Chunthakan) กิตติพันธุ์ จุนทการ från Phaya Thai, rättsmedicinsk polis och sprängämnesexperter från OED (Ordnance Explosive Disposal) skyndade sig till brottsplatsen efter explosionen.

På byggnadens tak hittade polisen delar av en granat som hade exploderat och en intakt blindgångare. Generalmajor Sumeth sade att man trodde att det handlade om två rysktillverkade RDG-5-granater som kastats från en intilliggande byggnad. Blindgångaren desarmerades av OED-officerare.

Tisdagen den 5 oktober dödades fyra personer och nio personer skadades efter att en bomb hade exploderat på andra våningen i ett femvåningshus med lägenheter i distriktet Bang Bua Thong บางบัวทอง i provinsen Nonthaburi. Bomben som exploderade i bostadskomplexet Samarn Metta Mansion สมานเมตตาแมนชั่น omkring klockan 18.00 fick huset att rasa samman.

Polisen hade undersökt brottsplatsen och letat efter eventuella offer under rasmassorna. Det fjärde dödsoffret hittades först på onsdagen. Polisen trodde att explosionen inträffat av misstag då bomben apterades och menade att bomben hade likheter med fyra tidigare bomber som hittats i huvudstaden.

Den nationelle polischefen Vichien Potposri underrättades på onsdagsmorgonen om läget av utredarna från brottsplatsen. Vichien sade efter mötet att bomben hade exploderat i ett rum som hyrts den 23 september av en man vid namn Samai Wongsuwan สมัย วงศ์สุวรรณ från Chiang Mai. Samai hade bott där tillsammans med ytterligare en man och hans fru, men deras identitet kände man ännu inte till. Man trodde från början att det handlade om en bomb bestående av omkring 10 kg TNT.

Den 5 oktober omkring klockan 13.00 hade lägenhetens städerska sett Samai och paret bära in två eller tre säckar med okänt innehåll i rummet. Utredningen visade att Samai en gång tidigare hade anklagats för att ha kastat en granat i Chiang Mai 2009, men han hade undgått åtal. Han hade också deltagit i UDD:s demonstrationer i Ratchaprasong tidigare under året.

I rummet hittade polisen 12-volts batterier, elektriska kablar, elektroniska kretsar och gas- och brandsläckare fyllda med konstgödsel. Polisen hittade också ett gevär av märket Heckler & Koch เฮคเลอร์แอนด์ค็อก i rummet. Med dessa bevis menade polisen att explosionen kunde länkas till de ovan nämnda bomberna som tidigare hittats vid Santiratwitthayalai School, hälsoministeriets parkeringsplats, Mall Department Stores parkeringsplats och Nang Loengs hästkapplöpningsbana.

Polisbefälet Panupong Singhara na Ayudhya sade att man ännu inte visste om en av de döda kropparna som hittats var Samais. Det behövdes en DNA-test för att avgöra detta, sade han. Panupong sade också att det inte fanns några bevis för att den pickup med Narathiwat-skyltar, som använts av paret som bodde med Samai, kunde förknippas med terroristaktiviteter i södra Thailand eller till de 11 personer som nyligen häktats i Chiang Mai.

Den 60-årige ägaren av Samarn Metta Mansion, Samarn Boonprasert (Saman Bunprasoet) สมาน บุญประเสริฐ, som skötte en närradiostation (FM 106.25) från en byggnad mittemot sin fastighet, försäkrade för polisen att han själv inte haft något som helst att göra med de tidigare rödskjortedemonstrationerna.

Tisdagen den 5 oktober gjorde DSI:s Tharit Pengdit ett uttalande. Han gick då ut och påstod att rapporterna om att rödskjortor fått vapenträning för att skapa oroligheter och mörda viktiga personer kunde bekräftas. Tharit refererade till biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban påståenden om att UDD-medlemmar hade fått vapenträning i ett grannland och hade planer om att starta våldsamheter och mörda 39 framstående personer i Thailand.

Dessa vapentränade män hade placerats ut vid olika symboliska platser, speciellt i Bangkok, och de var beredda att agera. Explosionen natten innan i Nonthaburi skulle ses som en varning om möjligt fortsatt våld under oktober månad, sade Tharit. Tillfrågad om arresteringarna av 11 personer i Chiang Mai den 2 oktober sade Tharit att DSI hade skickat dit ytterligare utredare, vilket polisen i Chiang Mai hade begärt.

Tisdagen den 5 oktober blev det efter ett regeringsmöte bestämt att förlänga nöddekretet i ytterligare tre månader i Bangkok, Nonthaburi, Samut Prakan och Pathum Thani. Kabinettet bekräftade också utnämnandet av försvarsminister Prawit Wongsuwan som ny chef för CRES och den nye överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha som chef för CRES:s operationer. Prawit skulle ersätta Suthep Thaugsuban, som skulle avgå från regeringen för att försöka bli vald till representanthuset i ett fyllnadsval i Surat Thani.

Torsdagen den 12 oktober gjorde det nationella säkerhetsrådets (NSC) generalsekreterare Thawil Pliensri också ett uttalande. Han påstod nu att det bekräftats att en grupp rödskjortor faktiskt hade tränat i Kambodja för att lönnmörda höga politiker. "Information från departementet för särskilda utredningar (DSI) säger att de 11 häktade rödskjortorna erkänt att de deltagit i vapenträning i grannlandet. Men vi riktar inga anklagelser mot Kambodja."

Han baserade sitt uttalande på information från DSI:s utredare Phayao Thongsen, som under måndagen hade sagt att de 11 personerna, som arresterats under en räd på en resort i Chiang Mai, erkänt att de och 28 andra individer fått vapenträning vid Siem Reap. Polisen och överstelöjtnant Phayao hade också sagt att det fanns planer om att mörda viktiga personer såsom Suthep Thaugsuban. Enligt Phayao hade de 11 misstänkta sagt att träningen tagit tre veckor.

De 11 arresterade rödskjortorna hade fått se antirojalistiska videor under den första veckan av sin träning och under den andra veckan hade de fått lektioner i allmän vapenkännedom och den sista veckan hade de fått praktisk vapenträning. De misstänkta rödskjortorna, som deltagit i UDD:s demonstrationer mot regeringen, kvarhölls utan åtal under ett program för vittnesskydd.

Kambodja förnekade samma dag att det funnits några träningsläger i Kambodja, där rödskjortor skulle ha tränats för att genomföra planerade mord i Thailand. Den kambodjanske talesmannen Khieu Kanharith sade enligt AP: "Varför skulle vi göra detta? Kambodja skulle inte vinna något som helst genom att träna dessa människor. Kambodja motsätter sig kraftfullt dessa beskyllningar."


Stavningsvarianter;

Bombröjningsgruppens engelska namn; Explosive Ordnance Disposal (EOD), Ordnance explosive disposal unit of the Special Patrol and Operations Division (OED).

Ngam Wong Wan; Ngamwongwan.

Santiratwitthayalai School; Santirat Witthaya School.

Ordnance explosive disposal unit (OED).

Patrullen för särskilda operationer; Patrol Division and Special Operations, Special Patrol and Operations Division.

Weerawit Chanchamroen; Weerawith Chanchamroen, Veeravit Chanchamroen.

Bang Bua Thong; Amphoe Bang Bua Thong อำเภอบางบัวทอง.

Heckler & Koch; Heckler-Koch.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 09.33
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.