Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Arisman Pongreungrong under ett UDD-möte i april 2010
Suthep Thaugsuban agerar mot Arisman Pongruangrong (8 januari 2010)

Fredagen den 8 januari 2010 berättade biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban att han beordrat polisen att agera mot UDD-ledaren Arisman Pongruangrong på grund av uttalanden han gjort i Chiang Mai i december 2009. Rykten sade dock att Arisman hade flytt utomlands. Suthep bekräftade inte detta utan konstaterade bara att det var hans plikt att agera mot alla som bryter mot lagen.

Suthep sade att han fått en bandad kopia av ett tal som Arisman hade hållit i distriktet San Pa Tong สันป่าตอง i provinsen Chiang Mai den 22 december 2009. Han hade skickat bandet till polisen för undersökning. Efter en rapport från polisen hade han bett Chiang Mais polis att agera mot Arisman. Suthep avböjde att kommentera en rapport om att polischefen Pateep Tanprasert beslutat att återkalla beslutet om borgen för Arisman, som anklagats för lagbrott i samband med UDD-demonstrationen i Pattaya i april 2009.

Det skulle dock visa sig att Arisman fortfarande var kvar i Thailand ända till den 19 maj. Han gömde sig därefter i Kambodja och det utfärdades ännu en arresteringsorder mot honom den 26 maj 2010. Se även den kommande artikeln ”Händelser under juni månad 2010.”

Nu går vi händelserna litet i förväg och berättar att Arisman återvände till Thailand i december 2011. Därefter anmälde han sig hos polisen i Chiang Mai onsdagen den 4 januari 2012. Där väntade bland annat ett åtal om uppvigling mot honom. Det handlade om det ovan nämnda talet som han hållit den 22 december 2010. Arisman släpptes på fri fot efter att ha betalat en borgen på 100 000 baht. Bland övriga väntande anklagelser fanns allt från förtal, illegala sammankomster och terrorism. Torsdagen den 19 januari 2012 blev Arisman initierad som munk i Wat Samphanthawong วัดสัมพันธวงศ์ i Bangkok.

Måndagen den 3 december 2012 dömdes Arisman till ett års fängelse av brottmålsdomstolen för förtal mot premiärminister Abhisit. Arisman hade påstått att Abhisit hade beordrat dödande av demonstranter under 2009. Detta hade han påstått i tal som han hållit den 11 och den 17 oktober 2009. Han dömdes också att publicera en ursäkt i två dagstidningar under sju dagar. Arismans advokat begärde att han skulle släppas fri mot en borgen på 100 000 baht, efter att ha sagt att domen skulle överklagas.

Den 9 december 2014 kom så appellationsdomstolens dom som fastslog den ursprungliga domen på ett års fängelse. Domstolen ville inte omvandla domen till en villkorlig dom då Arisman även hade nämnt kungen i sina förolämpande tal mot Abhisit.


Stavningsvarianter;

San Pa Tong; Amphoe San Pa Tong อำเภอสันป่าตอง.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-02, 18.25
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.