Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Demonstrationer mot Surayud Chulanont
Pheu Thai kräver åtal mot Surayud Chulanont (1 september 2009)

Tisdagen den 1 september 2009 begärde Pheu Thai att regeringen skulle lagföra den tidigare premiärministern Surayud Chulanont. Det påstods att han skulle ha gjort ett olaga intrång i ett skogsreservat vid Khao Yai Thieng (Khao Yai Thiang) เขายายเที่ยง i provinsen Nakhon Ratchasima.

Pheu Thais talesman Prompong Nopparit sade att många vanliga medborgare redan anklagats för intrång i reservatet, men general Surayud och en grupp inflytelserika personer hade av någon anledning undgått detta. Premiärministern var tvungen att se till att lagen efterlevdes och statuera ett exempel, menade Prompong. Prompong hotade med att stämma Abhisit och ministern för naturresurser och miljö Suwit Khunkitti สุวิทย์ คุณกิตติ (17 oktober 1957-) om det inte vidtogs några åtgärder mot den tidigare premiärministern inom 30 dagar.


(Suwit Khunkitti)

En grupp från ministeriet för naturresurser och miljö som undersökte skandalen i Khao Yai Thieng hade anklagat 50 personer, inklusive Surayud, för att illegalt ha gjort intrång i reservatet. Withoon Chalayonnawin (Withun Chalainonnawin) วิฑูรย์ ชลายนนาวิน, som var chef för en avdelning vid skogsdepartementet, sade att bilder tagna från luften visade att ett antal markägare, inklusive Surayud, ockuperat mark i distriktet Sikhio อำเภอสีคิ้ว efter att området förklarats som skogsreservat.


(Withoon Chalayonnawin)

Surayud hade upprepade gånger insisterat på att hans markförvärv var korrekt och öppet redovisat. Han sade att han ägt mark och ett hus på berget Khao Yai Thieng sedan 1982 och regelbundet betalat lokala fastighetsskatter för egendomen. Han sade också att han var beredd att lämna tillbaka marken om det kunde bevisas att det handlade om ett olaga intrång i reservatet.

Efter rödskjortedemonstrationer i februari 2010 lämnade Surayud tillbaka marken till skogsdepartementet,, då det konstaterades att marken låg inne på skogsreservatets område. Några juridiska åtgärder har uppenbart inte gjorts i hans fall och i andra liknande ärenden runt om i landet.


Stavningsvarianter;

En avdelning vid skogsdepartementet; Forest Department’s forest protection and forest fire control office.

Sikhio; Sikhiu.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-11, 09.12
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.