Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
UDD demonstrerar den 12 mars 2011
UDD:s, PAD:s och TPN:s fortsatta demonstrationer (mars 2011)

Onsdagen den 9 mars 2011 hade Jatuporn Prompan sagt att Thaksin skulle tala via videolänk till sina supportrar under demonstrationen den 12 mars. Samma dag gick en del demonstranter med på att lämna sitt demonstrationsområde. Beslutet hade tagits efter samtal med poliskommendant Wichai Sangprapai.

Wichai sade att det handlade om demonstranter från folkrörelsen för ett rättvist samhälle (Klum Khabuan Kan Prachachon Phuea Sangkhom Thi Pen Tham) กลุ่มขบวนการประชาชนเพื่อสังคมที่เป็นธรรม (PMOVE พีมูฟ), under ledning av Chamnong Jitnirat (Chamnong Chitnirat) จำนง จิตนิรัตน์, som under eftermiddagen hade gått med på att återvända till sina hemprovinser. Chamnong sade att medlemmarna i hans grupp inkluderade bönder, dagarbetare, fiskare och hemlösa från norra, nordöstra och södra Thailand samt från Bangkok. De hade börjat demonstrera vid Royal Plaza den 16 februari.

Wichai sade att han fått instruktioner av CAPO att förhandla med tre grupper av demonstranter och be dem flytta sig för att ge plats för Röda Korsets årliga mässa som skulle börja den 31 mars och avslutas den 7 april. Det handlade om demonstranterna från PMOVE vid Royal Plaza, TPN på Phitsanulok Road nära Government House och PAD på avenyn Ratchadamnoen Nok. Wichai skulle fortsätta med sina försök att få gulskjortorna från TPN och PAD att flytta från sina nuvarande platser senast den 15 mars så att arrangörerna av Röda Korsets mässa kunde bygga upp sina utställningsbyggnader.

Under lördagen den 12 mars samlades tusentals rödskjortor på Bangkoks gator övervakade av stora polisstyrkor. Det handlade om en markering av ettårsdagen för inledningen på det dödliga våldet 2010. Polisen uppskattade att 10 000 personer hade samlats sent på eftermiddagen och att antalet skulle öka då Thaksin skulle höra av sig till sina rödskjortor via videolänk. Demonstrationen nära Demokratimonumentet förväntades bli den största sedan maj 2010.

Det rapporterades att de UDD-ledare som släppts mot borgen den 22 februari skulle tala från scenen omkring klockan 20.00. De skulle berätta om sina erfarenheter av interneringen i Bangkokhäktet. "Under de senaste åren har vi drabbats av olidlig smärta och förtryckts av eliten,'' sade Nattawut Saikua, som tillhörde en av de sju framträdande ledare som nyligen släppts mot borgen, efter nio månader i fängelse.

PAD kommer inte att avsluta sin demonstration vid Makkhawan Rangsan-bron trots att premiärministern talat om när representanthuset skall upplösas, sade PAD:s talesman Panthep Puapongpan under lördagen.

Hundratals poliser i kravallutrustning ryckte måndagen den 14 mars in på en av PAD:s demonstrationsplatser och började avlägsna deras portabla toaletter. Detta fick demonstranterna, som till stor del bestod av medelålders kvinnor, att förgäves försöka försvara sitt område, men inga allvarligare sammandrabbningar rapporterades. Poliskommendant Wichai sade att polisen skulle avlägsna alla de 48 toaletter som PAD hade satt upp eftersom de blockerade trafiken i området. Generalmajor Wichai betonade att polisen inte krävde att de helt skulle lämna sitt demonstrationsområde.

Lördagen den 19 mars genomförde rödskjortorna en marsch från Ratchaprasong-korsningen till Demokratimonumentet, vilket blockerade trafiken på Ratchadamnoenavenyn. Marschen leddes av Weng Tojirakarn och det rapporterades också att Wengs hustru och UDD:s ordförande Thida Thavornseth hade anlänt till demonstrationsområdet.

Tisdagen den 22 mars hade TPN tillfälligt gått med på att lämna delar av Phitsanulok Road för att ge plats åt den årliga mässa som Röda Korset skulle öppna den 30 mars. Detta berättade polischefen och generallöjtnanten Chakthip Chaijinda (Chakthip Chaichinda) จักรทิพย์ ชัยจินดา (19 oktober 1959-) tisdagen den 22 mars. Gruppen hade dock förklarat att de skulle stanna kvar där de var och vägrade att flytta till ett nytt område, tillade Chakthip.


(Chakthip Chaijinda)


Stavningsvarianter;

Folkrörelsen för ett rättvist samhälle; People's Movement for a Just Society (PMOVE).

Chakthip Chaijinda; Jakthip Chaijinda, Jaktip Chaijinda.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-14, 10.20
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.