Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Surachai häktas den 22 februari 2011
Surachai Danwattananusorn döms för majestätsbrott (28 februari 2011)

Brottmålsdomstolen godkände tisdagen den 22 februari 2011 polisens begäran om att få häkta Surachai Danwattananusorn (Surachai Sae Dan) i 12 dagar för förhör då han misstänktes för majestätsbrott.

Surachai, som skapat en utbrytargrupp från UDD kallad Red Siam Group (Klum Daeng Sayam) กลุ่มแดงสยาม, arresterades av polisen omkring klockan 02.30 natten till tisdagen. Arresteringsordern grundades på ett tal som Surachai hållit till omkring 1 000 personer vid ett seminarium den 18 december 2010. Talet hade videofilmats av polisen och påstods innehålla förolämpande kommentarer om monarkin. En annan framstående skapare av Red Siam Group var Jakrapob Penkair. Han hade valt att gå i exil i Kambodja efter upploppen i april 2009.

Surachai Danwattananusorn var en av många politiska aktivister som flytt ut i djungeln och förenat sig med det thailändska kommunistpartiet i södra Thailand efter den 6 oktober 1976. Efter sin flykt hade han arresterats och dömts till döden för mord som begåtts under ett tågrån och för att ha tänt eld på en provinsbyggnad i Nakhon Si Thammarat. Han hade frigivits efter att ha benådats av kungen 1988. Surachai blev senare medlem i Phak Khwam Wang Mai (New Aspiration Party) som då leddes av Chavalit Yongchaiyudh.

Den 24 januari 2012 rapporterade Bangkok Post att Surachai hade erkänt två anklagelser om majestätsbrott. Det handlade om tal han hade hållit vid Doi Saket ดอยสะเก็ด i Chiang Mai och Lat Phrao i Bangkok 2010. Han sade också till brottmålsdomstolen att han tänkte erkänna sig skyldig till ytterligare ett majestätsbrott i samband med ett tal i Udon Thani. Men han skulle försvara sig mot en tredje anklagelse om samma brott, som handlade om tal som hållits på Sanam Luang 2009.

Domarna för de erkända brotten skulle enligt domaren Chanathip Muanphawong offentliggöras den 28 februari. Under tiden skulle Surachai hållas i fängsligt förvar. Tisdagen den 28 februari 2012 kom också domarna. Surachai dömdes till 15 års fängelse för att ha hållit tal som ansågs ha förolämpat monarkin. Hans straff halverades till sju och ett halvt år då han erkänt brotten.

Surachai erkände sig skyldig till tre av fem anklagelser om majestätsbrott. De två övriga fallen var ett tal som han hållit på Sanam Luang 2009 och ett i Bangkokdistriktet Wang Thonglang วังทองหลาง 2010. Fredagen den 27 april 2012 dömdes Surachai till ytterligare 2 ½ års fängelse för majestätsbrott. Domstolen dömde honom till fem års fängelse, men strafftiden halverades automatiskt då han erkänt brottet.

Han dömdes för två tal som han hållit 2011. Ett vid Wat Samakee Dhamma (Wat Samakkhi Tham) วัดสามัคคีธรรม den 5 februari och ett från en scen i Wang Thonglang dagen efter. Med tanke på de tidigare domarna var Surachai nu dömd till sammanlagt 10 års fängelse.

Måndagen den 28 maj 2012 kom ännu en dom mot Surachai på två och ½ års fängelse. Detta var den femte fällande domen för majestätsbrott. Domen slog fast att Surachai, från UDD:s scen på Sanam Luang strax efter midnatt den 15 december 2008, hade hållit ett tal som bedömdes vara majestätsbrott.

Surachai berättade i domstolen på måndagsmorgonen att han den 10 maj 2012 hade begärt att hans tidigare deklaration om att han var oskyldig skulle dras tillbaka. Anledningen till detta var att han ville få en snabb dom för att därefter söka kunglig nåd. I den sista domen dömdes Surachai först till fem års fängelse, vilket halverades till 2 ½ år då han erkänt. Straffet skulle läggas samman med de övriga straff som han fått tidigare. Den sammanlagda strafftiden var nu 12 och ½ års fängelse.

Surachai Danwattananusorn som fyllde 70 år den 24 december 2012, hade behandlats för prostataproblem vid Police General Hospital (Rongphayaban Tamruat) โรงพยาบาลตำรวจ sedan den 25 juli. Måndagen den 6 augusti skickades han tillbaka till fängelset efter att ha fått behandling. Surachais fru Pranee Danwattananusorn (Prani Danwatthananuson) ปราณี ด่านวัฒนานุสรณ์ sade att hennes man nu kunde urinera utan besvär efter den medicinska behandlingen. Surachai skulle tillbaka till sjukhuset igen för en kontroll den 16 augusti, berättade hon.


(Pranee Danwattananusorn)

Pranee berättade också att hennes man fått sitt straff minskat med en femtedel som ett resultat av mors dag (wan mae) วันแม่. "Surachais straff har nu minskat med två år. Tillsammans med de fem domarna har han nu 10 år kvar på sitt straff,” sade hon. Torsdagen den 3 oktober 2013 kom beskedet att Surachai benådats av kung Bhumibol och han släpptes samma dag.

Jag kommer nu att gå händelserna i förväg och berätta att Surachai valde att fly landet efter Prayut Chan-o-chas militärkupp i maj 2014. Anledningen till flykten var att juntan hade valt att anklaga honom för nya majestätsbrott.

Surachai befann sig i exil i Vientiane i Laos i december 2018 då han plötsligt försvann. Hans hustru hade hört från honom sista gången den 10 december. Två av hans följeslagare den 56-årige Chatchan Boopphawal (Chatchan Bupphawan) ชัชชาญ บุปผาวัลย์, alias Phoo Chana (Phu Chana) ภูชนะ och 46 eller 47-årige Kraidet Luelert (Kraidet Lueloet) ไกรเดช ลือเลิศ, alias Kasalong กาสะลอง, som också befann sig i exil i Vientiane, sågs för sista gången den 11 december innan de också försvann.


(Surachai, Chatchan och Kraidet)

Den 26 och 27 december 2018 hittade man Chatchans och Kraidets döda kroppar i Mekongfloden nära Nakhon Phanom. Liken låg inlindade i säckar och fisknät med bundna händer och anklar. Deras ansikten var svårt skadade och deras bukhålor hade fyllts med betongblock. Rapporter om fynd av en tredje kropp har förnekats av de thailändska myndigheterna, men Surachais hustru Pranee menade att även hennes man hade mördats och att kroppen hade avlägsnats och förstörts. Surachais öde har förblivit olöst.

En del thailändska media tolkar dessa försvinnanden som en varning till motståndare till monarkin. Human Rights Watch har dokumenterat två andra thailändska aktivisters försvinnande i Laos 2016 och 2017. Antalet försvinnanden av thailändska aktivister i Laos kan enligt Human Rights Watch i stället vara fem stycken sedan 2015.


Stavningsvarianter;

Wat Samakee Dhamma; Wat Samakhee Tam.

Police General Hospital; Police Hospital.

Chatchan Boopphawal; Chatchan Boonphawal, Chatcharn Buppawan.

Phoo Chana; Sahai Phu Chana สหายภูชนะ, Phuchana.

Kraidet Luelert; Kraidej Luelert.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 18.41
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.