Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Den frigivne menige soldaten Songkran Thongchompoo
Thailändska och kambodjanska trupper drabbar samman (februari-april 2011)

Under fredagseftermiddagen den 4 februari drabbade patrullerande thailändska och kambodjanska trupper samman i det omtvistade gränsområdet nära templet Preah Vihear. Fem thailändska soldater rapporterades ha skadats i sammandrabbningarna och den kambodjanska sidan rapporterade att fyra av deras soldater hade skadats, varav en allvarligt. Fyra thailändska soldater hade också tagits tillfånga under striderna som varat i nästan tre timmar. Den thailändske försvarsministern Prawit Wongsuwan försökte tona ner incidenten. "Vi förhandlar och jag är säker på att allt ordnar sig," sade han.

Den thailändske kommendanten Thawatchai Samutsakorn skyllde det inträffade på de kambodjanska trupperna. Men Kambodja hade inte helt oväntat motsatt uppfattning om vem som startat striderna, som var de första mellan de båda länderna sedan april 2009. Flera artillerigranater hade slagit ner vid byn Ban Huay Thip (Ban Huai Thip) บ้านห้วยทิพย์. Byn låg i kommunen Rung รุง i distriktet Kantharalak i provinsen Sisaket, norr om Preah Vihear och omkring en kilometer från berget Phu Makhuea, som var en del av det omtvistade området.

I direktsänd TV berättade en bybo i området att en 50-årig man hade dödats och att flera skadats av artillerigranater som landat en bra bit in på den thailändska sidan av gränsen. Men Kambodja hävdade också att thailändska artillerigranater landat 18 till 20 kilometer in på kambodjanskt territorium. Bybor i nio byar hade ombetts att söka skydd eller lämna området, berättade en högre ämbetsman i Kantharalak. Även på den kambodjanska sidan blev byar evakuerade.

På fredagsmorgonen den 4 februari hade utrikesminister Kasit Piromya befunnit sig i Kambodja där han deltog i ett möte med kambodjanske utrikesministern Hor Namhong och den thai-kambodjanska gemensamma gränskommissionen. Samma morgon hade han uttalat sig från Siem Reap där han sagt att Thailand och Kambodja kommit överens om att dispyten angående de nationella flaggorna i gränsområdet inte fick eskalera. Kasit berättade också att han skulle besöka Veera Somkwamkid och Ratree Pipatanapaiboon och diskutera hur den thailändska regeringen kunde bistå dem.

På lördagsmorgonen den 5 februari utbröt det återigen strider mellan thailändska och kambodjanska trupper nära Phu Makhuea. Striderna startade omkring klockan 06.25 och slutade klockan 07.00. Armétalesmannen Sansern Kaewkamnerd bekräftade att sergeant Wuthicharin Chartkamdee (Wuthicharin Chatkhamdi) วุฒิชรินทร์ ชาติคำดี hade dödats och att fyra andra hade skadats i eldstriden.

Kommendanten Thawatchai Samutsakorn förhandlade under lördagen med den kambodjanske kommendanten och generallöjtnanten Jia Mon (Chia Mon) เจีย มอน för att försöka förhindra framtida sammandrabbningar. På lördagseftermiddagen hade man kommit överens om ett eldupphör. Armétalesmannen Sansern Kaewkamnerd sade att de två kommendanterna kommit överens om att inte skicka fler trupper till gränsområdet och att befälhavarna måste övervaka sina soldater noggrant för att förhindra framtida sammandrabbningar.

Surins provinsguvernör Serm Chainarong (Soem Chainarong) เสริม ไชยณรงค์ sade att kommendanten för arméregion 2 hade beordrat att gränsövergången mellan Chong Chom ช่องจอม och O Smach (Osamet) โอเสม็ด skulle öppnas igen efter att ha stängts på fredagen. Gränsövergången på den thailändska sidan ligger i kommunen Dan ด่าน i distriktet Kap Choeng กาบเชิง.


(Serm Chainarong)


(Distriktet Kap Choeng i provinsen Surin)

Samma lördagseftermiddag sade premiärminister Abhisit att striderna vid Phu Makhuea inträffat då thailändska soldater försvarat Thailands suveränitet. Abhisit underströk att Thailand aldrig invaderat sin grannes territorium, vilket Kambodja hävdat. Han bad det thailändska folket att ge de väpnade styrkorna sitt stöd i deras arbete med att försvara landets suveränitet.

Enligt ett uttalande från den kambodjanske regeringen under söndagen hade striderna skadat templet Preah Vihear. "En flygel på vårt tempel Preah Vihear har kollapsat som ett direkt resultat av det thailändska artilleribombardemanget.'' I ett uttalande av Kambodjas premiärminister Hun Sen som lästes upp i TV uppmanade Hun Sen FN om hjälp för att "stoppa den thailändska invasionen."


(Preah Vihear från ovan)

På söndagskvällen den 6 februari utbröt nya våldsamma strider för tredje dagen i rad, trots lördagens överenskommelse om vapenvila. Rapporterna sade att striderna brett ut sig över en 10 kilometer lång sträcka från byn Phum Srol (Ban Phum Saron) บ้านภูมิสรอล till byn Phu Makhuea Rung ภูมะเขือรุง i distriktet Kantharalak. Det förekom tung artilleribeskjutning, vilket skadat många bybor. Det kom snart rapporter om att tusentals bybor evakuerades från Kantharalak. Striderna skall ha pågått under tre timmar fram till klockan 22.00.

Armétalesmannen Sansern Kaewkamnerd sade att striderna brutit ut efter att handeldvapen avfyrats från den kambodjanska sidan och att de thailändska soldaterna besvarat elden. Striderna hade ännu inte upphört, sade Sansern. Han sade också att högt rankade militärofficerare förde samtal med kambodjanska armékommendanter för att försöka stoppa striderna så fort som möjligt.

De nya striderna föranledde också en evakuering av bybor från Chong Chom i provinsen Surin. Armén hade uppmanat byborna i Chong Chom, i distriktet Kap Choeng, att bege sig i säkerhet efter att fler kambodjanska trupper skickats till området. Armén hade beordrats att hålla sig i beredskap om striderna skulle eskalera. Samtidigt hade de thailändska soldaterna instruerats om att hålla sig lugna för att inte lockas in i några fällor av den kambodjanska armén, sade rapporterna.

På måndagsmorgonen den 7 februari började de thailändska och kambodjanska trupperna ännu en gång att skjuta på varandra. Rapporterna talade om att regelbunden tung artillerield och att handeldvapen kunde höras i distriktet Kantharalak. De lokala byborna tog betäckning i temporära skydd och tjugotre skolor hade stängts. Eldgivningen hade varat omkring 20 minuter väster om Phu Makhuea, men det fanns inga rapporter om några sårade.

Ministern för premiärministerns kansli Ong-ard Klampaibul, biträdande inrikesministern Thaworn Senniam och biträdande polischefen Watcharapol Prasarnrajkit skulle under dagen besöka folk som berörts av striderna.

Thailand är berett och villigt att förklara sin inställning till gränskonflikten med Kambodja inför FN:s säkerhetsråd (Khana Montri Khwam Mankhong Haeng Saha Prachachat) คณะมนตรีความมั่นคงแห่งสหประชาชาติ, sade regeringstalesmannen Panithan Wattanayagorn under måndagen.

Försvarsminister Prawit Wongsuwan hade beordrat armékommendanten, generallöjtnant Thawatchai Samutsakorn, att ännu en gång förhandla med Kambodja för att få ett slut på gränsstriderna. Detta berättade försvarsministeriets talesman överste Thanathip Sawangsaeng under måndagen. Thawatchai var dock tydlig med att visa att han inte tänkte hasta fram några samtal innan han kände att tiden var den rätta och att de kambodjanska ledarna kunde leva upp till en eventuell överenskommelse. Thanathip sade att Prawit var mycket oroad över situationen vid gränsen till Kambodja.

En militär källa sade att Prawit under söndagen hade pratat i telefon med premiärminister Hun Sen och försvarsminister Tea Banh och att båda sidor hade gått med på ett eldupphör och inte förstärka sina styrkor vid gränsen. "Men Kambodja höll inte sitt ord. I stället fortsatte de kambodjanska soldaterna att attackera den thailändska sidan, vilket gjort general Prawit mycket upprörd," sade källan.

Källan sade också att Hun Sens son, brigadgeneral Hun Manet ฮุน มาเนต (20 oktober 1977-), personligen hade beordrat söndagsnattens strider i området vid Preah Vihear. Detta som en hämndaktion då Kambodja lidit stora förluster under de tidigare striderna, sade källan. Det talades om att hela 64 kambodjanska soldater skulle ha dödats under fredagen.


(Hun Sen med sin son Hun Manet)

"Hun Sen vill att det kambodjanska folket skall vara nöjda med hans son. Han vill att sonen skall bli överbefälhavare trots att Hun Manet bara är 33 år gammal. Hun Manet hade examinerats vid militärakademin West Point เวสต์พอยท์ i USA. Han tros vara den som skall ersätta sin far som landets militära ledare i framtiden," fortsatte källan.

Översten och armétalesmannen Chinkaj Rattanakitti (Chinnakat Rattanakitti) ชินกาจ รัตนกิตติ sade att det gamla templet Prasat Don Tual (Prasat Don Tuan) ปราสาทโดนตวล i Sisaket fortfarande hölls av thailändska soldater och hade inte erövrats av kambodjanska trupper, vilket tidigare hade rapporterats. Prasat Don Tual ligger nära klippan Pha Mo I Daeng ผามออีแดง i distriktet Kantharalak.


(Pha Mo I Daeng)

Överste Chinkaj sade att man besökt området och tagit foton av de skador som artillerielden orsakat och vidarebefordrat dessa till utrikesministeriet. Bilderna skulle användas för att visa FN att Kambodja attackerat templet och civila mål. Chinkaj sade också att 15 thailändska soldater och två bybor skadats i den tre timmar långa eldstriden på söndagsnatten som varat till klockan 22.00.

Det visade sig senare att en thailändsk soldat, den 30-årige sergeanten Thanakorn Poonperm (Thanakon Phunphoem) ธนากร พูลเพิ่ม, som sårats allvarligt under söndagens strider inte skulle överleva. Han dog tisdagen den 8 februari på Sapphasit Prasong-sjukhuset (Rongphayaban Sapphasit Prasong) โรงพยาบาลสรรพสิทธิ์ประสงค์ i provinsen Ubon Ratchathani.

En thailändsk soldat som tagits till fånga under striderna under helgen släpptes på tisdagsmorgonen, berättade överste Sansern Kaewkamnerd. Den menige soldaten Songkran Thongchompoo สงกรานต์ ทองชมพู hade lämnats över till den thailändske militärattachén i Phnom Penh och han var nu på väg hem.

Sisakets guvernör Somsak Suwansucharit สมศักดิ์ สุวรรณสุจริต (14 oktober 1955-) sade att omkring 16 000 personer hade evakuerats från deras hem i byar utmed gränsen. De hade samlats i 40 uppsamlingsläger. Byborna skulle inte få återvända innan läget hade normaliserats. Guvernören berättade att sju hus i gränsområdet brunnit ner till grunden och att 28 personer hade skadats efter att ha blivit träffade av granateld under gränsstriderna. Dessutom hade 50 rai gummiplantage skadats. Regeringen kommer att hjälpa till med att bygga nya hus till familjerna, sade han.


(Somsak Suwansucharit)

Chefen för departementet för förebyggande och begränsning av katastrofer (Krom Pongkan Lae Banthao Satha Ranaphai) กรมป้องกันและบรรเทาสาธารณภัย Wiboon Sanguanpong (Wibun Sanguanphong) วิบูลย์ สงวนพงศ์ (13 november 1954-) rapporterade torsdagen den 10 februari att sammanlagt tre personer hade dödats och 22 sårats i Thailand under den senaste tidens gränsstrider. Av de tre döda var två soldater och en civil och av de 22 skadade var 14 soldater och 8 civila.


(Wiboon Sanguanpong)

Nya siffror berättade att nästan 22 000 personer hade evakuerats till 37 platser i 10 distrikt i provinsen Sisaket. Ett hjälpcentrum hade satts upp i distriktet Kantharalak för att ta emot donationer och för att distribuera hjälpsändningar till de drabbade. För säkerhets skull hade man också evakuerat 5 655 personer i Surin och 3 650 personer i Ubon Ratchathani. De hade sedan gradvist återvänt hem efter att läget förbättrats, berättade Wiboon.

Måndagen den 14 februari uppmanade FN:s säkerhetsråd Thailand och Kambodja om att få till stånd ett "permanent eldupphör". Men denna uppmaning hörsammades inte och redan på tisdagsmorgonen den 15 februari sårades fem thailändska soldater, varav en allvarligt, när kambodjanska soldater attackerade deras postering nära Phu Makhuea. Generallöjtnant Thawatchai Samutsakorn berättade att kambodjanerna hade attackerat posteringen omkring klockan 05.00.

Under tisdagskvällen och natten genomförde kambodjanerna flera misslyckade attacker mot en thailändsk militärpostering vid Phu Makhuea. Attackerna hade börjat med handgranater omkring klockan 20.00. Omkring klockan 21.00 försökte de ta sig igenom staketet runt posteringen, men tvingades tillbaka då de thailändska soldaterna svarade med egna handgranater. Omkring klockan 22.00 kastade de kambodjanska soldaterna ännu en gång handgranater mot den thailändska posteringen.

Omkring klockan 02.00 natten till onsdagen den 16 februari anföll kambodjanerna ännu en gång, den här gången med maskingevär, granater och granatgevär. Därefter följde ytterligare två misslyckade kambodjanska attacker mellan klockan 03.50 och 04.00. Sporadisk skottlossning fortsatte fram till klockan 05.25 på onsdagsmorgonen.

Trots de många sammandrabbningarna rapporterade överste Sansern att det inte fanns några sårade på den thailändska sidan. Armétalesmannen sade att attackerna visade att Kambodja inte brydde sig om FN:s säkerhetsråds uppmaning om ett permanent eldupphör. De kambodjanska styrkornas mål hade uppenbart varit att inta den thailändska posteringen.

Under onsdagseftermiddagen den 16 februari lämnade sammanlagt 120 parlamentsmedlemmar från Demokratiska partiet och dess koalitionspartners över ett brev till representanthusets talman Chai Chidchob. I brevet bad man bad honom om att uppmana UNESCO att vänta med beslutet att lista templet Preah Vihear som ett världsarv. Brevet togs emot av vice talmannen överste Apiwan Wiriyachai.

Parlamentsmedlemmen för Demokratiska partiet Attaporn Ponlaboot sade att han och hans kollegor motsatte sig världsarvslistningen av det gamla templet då området fortfarande var omtvistat och skådeplats för strider mellan Thailand och Kambodja med döda och sårade soldater och civila på båda sidor. "Det finns foton som visar att kambodjanska trupper använt templet Preah Vihear som bas för sina operationer, vilket är i strid med principerna och villkoren för en världsarvslistning, vilket utsatt templet för risken att bli skadat," sade han.

Attaporn sade att om UNESCO gick med på att världsarvslista templet skulle förbindelserna mellan Bangkok och Phnom Penh försämras. Detta kunde leda till en ytterligare konfrontationer och kanske ett regelrätt storkrig mellan de båda grannländerna. Attaporn menade att Preah Vihear inte skulle världsarvslistas förrän den de båda länderna kommit överens om gränsdragningen.

Torsdagen den 17 februari sade premiärminister Abhisit att det ännu var för tidigt att tala om att skriva under ett permanent eldupphör med Kambodja. Abhisits uttalande var ett svar till premiärminister Hun Sen som förklarat sig beredd att följa FN:s uppmaning. Underskrivandet av avtalet skulle bevittnas av nationer från ASEAN eller ASEAN:s ordförande, då utrikesministrarna från ASEAN skulle mötas i Jakarta den 22 februari.

"Det var inte vi som startade striderna. Det är fortfarande för tidigt att tala om att skriva under en överenskommelse," sade Abhisit. Men redan lördagen den 19 februari skrev höga officerare från de thailändska och kambodjanska väpnade styrkorna under ett eldupphör.

Arméns stabschef Dapong Rattanasuwan, kommendanten för andra armén Thawatchai Samutsakorn, Nipat Thonglek (Niphat Thonglek) นิพัทธ์ ทองเล็ก (14 oktober 1955-) och kommendantenen för Suranaree Task Force (Kong Kamlang Suranari) กองกำลังสุรนารี Chavalit Choonprasarn (Chawalit Chunprasan) ชวลิต ชุนประสาน hade träffat vicekommendanten för de kungliga kambodjanska styrkorna, premiärminister Hun Sens son Hun Manet, och andra höga kambodjanska ämbetsmän på en restaurang i Chong Sangam ช่องสะงำ, som ligger mittemot Surinprovinsen, för att förhandla fram avtalet om eldupphör.

Enligt avtalet, som bestod av åtta punkter, måste de två sidorna bland annat sluta skjuta på varandra och skicka fler soldater och artilleri till gränsen. De fick heller inte bygga något i det omtvistade gränsområdet och armékommendanter på alla nivåer på bägge sidor var tvungna att kontakta varandra regelbundet för att förebygga alla missförstånd.

Det fanns rapporter om att Hun Manet frågat de thailändska förhandlarna varför den thailändska regeringen tillät vissa grupper att fälla oförskämda kommentarer om hans far. Han sade att problemen som hade uppstått delvis hade orsakats av dessa oförskämdheter. Du kan läsa litet mer om vad man kallat Hun Sen i den tidigare artikeln ”Nya strider vid Preah Vihear (3 april 2009).”

Onsdagen den 2 mars berättade en thailändsk militär källa att ett kambodjanskt beslut om att guida en grupp militärattachéer i det omtvistade gränsområdet vid Preah Vihear hade skapat ett spänt läge vid gränsen.Källan sade att de thailändska trupperna i gränsområdet, och då speciellt runt Preah Vihear, hade satts i beredskap i förebyggande syfte från och med tisdag natt.

Kambodja hade informerat den thailändska militären att man planerade att guida militärattachéer från 10 länder i det omtvistade området under onsdagen. Den thailändska sidan nekade dock att ge sitt godkännande. Kambodjanerna ville visa attachéerna viktiga platser, inklusive skadorna på Wat Kaew Sikha Khiri Sawara och området runt templet. Den militära källan hävdade att detta var thailändskt territorium.

"Det skulle inte vara några problem om attachéerna bara skulle guidas i templet Preah Vihear, men vi kan inte tillåta dem att bege sig in på det omtvistade område som ockuperats av kambodjanska soldater. Vi betraktar detta område som vårt, sade källan. Samma källa konstaterade att då Thailand guidade militärattachéer från 14 länder vid gränsen den 21 februari besökte man bara klippan Pha Mo I Daeng och byn Phum Srol på den thailändska sidan av gränsen. Man hade inte begett sig in på det omtvistade området.

Den thailändska reaktionen fick Kambodja att skjuta upp besöket till torsdagen då det kontroversiella militärattachébesöket genomfördes. De besökande militärattachéerna kom från USA, Frankrike, Ryssland, Kina, Japan, Australien, Singapore, Nya Zeeland, Malaysia, Burma, Vietnam och Laos. Den thailändska militären kunde inte göra något annat än att protestera ännu en gång.

Samtidigt fick den thailändska militären rapporter om att den kambodjanske premiärministern Hun Sen hade beordrat att gränsstyrkorna skulle bytas ut med soldater från den gamla rörelsen de röda khmererna. Källan sade att dessa gamla soldater ansågs vara bättre på strid än på att skapa goda relationer!

Vi har fått order om att inte skjuta då detta bara skulle orsaka ytterligare spänningar och Kambodja skulle bara använda sådan publicitet till sin egen fördel. Kambodja hade brutit mot överenskommelsen om att inte föra in grupper av människor i det omdiskuterade området utan thailändskt tillstånd, sade en militär källa.

Torsdagen den 10 mars förklarade Suthep Thaugsuban att han inte var överens med PAD och deras kompakta motstånd till att Indonesien kunde hjälpa till i gränskonflikten mellan Thailand och Kambodja. Suthep sade att Indonesien bara skulle agera som observatör och inte som förhandlare. Denna kommentar gjorde han efter att PAD:s talesman Panthep Puapongpan hade sagt att han skulle skicka ett brev till den indonesiska ambassaden där han motsatte sig all indonesisk inblandning i problemen mellan Thailand och Kambodja.

"Det som Panthep gör är fel eftersom Indonesien bara följer ASEAN:s resolution. Vi skall arbeta med alla parter för att skapa fred." "Som nuvarande ordförande i ASEAN förstår den indonesiske utrikesministern Marty Natalegawa มาร์ตี นาตาเลกาวา (22 mars 1963-) den thai-kambodjanska situationen och han har alltid haft en positiv inställning till Thailand," sade Suthep.


(Marty Natalegawa)

Onsdagen den 23 mars gjorde överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha ett uttalande. Han sade att försvarsminister Prawit Wongsuwan och kommendanter från samtliga väpnade styrkor hade bestämt sig för att inte tillåta indonesiska observatörer att bege sig in på det 4.6 kvadratkilometer omtvistade gränsområdet.

Prayut sade att den högsta militära ledningen ville att den thai-kambodjanska konflikten skulle lösas genom bilaterala förhandlingar och inte genom utländsk inblandning. Om Kambodja insisterade på att ha indonesiska observatörer skulle de få sköta sin verksamhet utanför det omtvistade området, sade general Prayut. "Varför vill de bege sig in i på det omtvistade området? Det är inte säkert där. Frågan är, om det kommer några indonesiska observatörer, kommer de i så fall att kunna beordra de kambodjanska soldaterna att hålla sig till samförståndsavtalet?", undrade han.

Prayut bekräftade att den högsta militära ledningen inte skulle delta i ett möte med den allmänna gränskommittén (Khana Kammakan Chaidaen Thua Pai) i Indonesien den 7-8 april. Kommitténs engelska namn är General Border Committee (GBC). "Värdskapet för det åttonde GBC-mötet skulle från början ha hållits av Kambodja. Om Kambodja inte kan hålla i mötet kommer vi att erbjuda att det hålls i Thailand. Vi skall kontakta general Tea Banh, den kambodjanska försvarsministern om detta," sade Prayut.

Tillfrågad om vad som skulle hända om den kambodjanska premiärministern Hun Sen insisterade på att inte gå med på bilaterala samtal svarade han krasst: "Om mötet inte kan hållas så blir det inte av." Men han tillade; "Strider för inget gott med sig utan bara förluster. Problem måste lösas genom förhandlingar." Angående kartan som skulle användas vid samtalen för att lösa gränskonflikten sade Prayut att Thailand stod fast vid att använda en karta med skalan 1:50 000 och inte en på 1:200 000.

På onsdagsmorgonen den 6 april sade utrikesminister Kasit Piromya att han nu var överens med Phnom Penh och Jakarta att indonesiska observatörer kunde få inspektera det omtvistade gränsområdet. På torsdagsmorgonen den 7 april uttalade sig även försvarsminister Prawit Wongsuwan. Han berättade då att utrikesminister Kasit Piromya skulle besluta om hur de indonesiska observatörerna skulle utplaceras i det omtvistade gränsområdet under ett möte med den thai-kambodjanska gemensamma gränskommissionen (JBC).

Prawit berättade att 15 indonesiska observatörer skulle utplaceras i Thailand och 15 i Kambodja. De skulle få tillstånd att bege sig till det omtvistade området för observationer, men de skulle inte fysiskt tillåtas att ge sig in i själva området. De fick inte heller vara beväpnade eller bära militära uniformer, utan skulle fungera som diplomater.

Talesmannen för försvarsministeriet överste Thanathip Sawangsaeng sade att om Kasit gick med på att tillåta indonesiska observatörer på thailändsk mark måste han kunna försäkra att de inte bröt mot thailändsk lag. Det handlade om att de inte skulle få bära vapen och att förklara för dem var de skulle utplaceras och hur lång tid de skulle finnas på plats och vilken auktoritet de hade. Utrikesministeriet måste förklara detta för det thailändska folket, sade han.


Stavningsvarianter;

Ban Huay Thip; Huai Thip.

Rung; Tambon Rung ตำบลรุง.

Jia Mon; Chea Mon.

Chong Chom; Chong Jom.

O Smach; O Samet, O'Smach, Ou Smach.

Dan: Tambon Dan ตำบลด่าน.

Kap Choeng; Amphoe Kap Choeng อำเภอกาบเชิง, Kab Choeng.

Phum Srol; Phum Sarol.

Phu Makhuea Rung; Phu Makhua Rung.

Hun Manet; ฮุน มาเนตร, ฮุน มาเน็ต.

Pha Mo I Daeng; Mor E-daeng.

Sapphasit Prasong-sjukhuset; Sapphasithiprasong Hospital, โรงพยาบาลสรรพสิทธประสงค์.

Departementet för förebyggande och begränsning av katastrofer; Departementet för förebyggande och lindring av katastrofer, Disaster Prevention and Mitigation Department, Disaster Prevention and Relief Department, Thailand Department of Disaster Prevention and Mitigation, krom pongkan lae banthao satharanaphai กรมป้องกันและบรรเทาสาธารณะภัย.

Wiboon Sanguanpong; Wibul Sanguanpong, Wiboon Sa-nguanpong.

De kungliga kambodjanska väpnade styrkorna; Royal Cambodian Armed Forces (RCAF) (Kong Thap Kamphucha) กองทัพกัมพูชา.

Suranaree Task Force; Suranari Task Force.

Chavalit Choonprasarn; Chavalit Choonhasarn.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 18.34
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.