Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
DSI:s emblem
DSI:s undersökning av dödsfallen i april och maj

Under en presskonferens måndagen den 23 augusti 2010 sade departementet för särskilda utredningar (DSI) att man ännu inte kunde dra några långtgående slutsatser av sina undersökningar av 91 personers död under de våldsamma gatuprotesterna mellan den 10 april och den 21 maj. DSI kunde bara konstatera att de inte hade dött någon naturlig död. Man kunde bara konstatera dödsorsakerna och vilka typer av vapen som använts, men vem som dödat dem kunde man inte svara på. 

Detta berättades överste Fuangwich Anirutthewa (Fueangwit Anirutthewa) เฟื่องวิชชุ์ อนิรุทธเทวา (28 juli 1963-), som var justitieministerns sekreterare, och polisöversten Narat Savetnant (Narat Sawetnan) ณรัชต์ เศวตนันทน์ (16 juni 1960-) som var vice generaldirektör för DSI. Narat sade att DSI fram till nu hade fått ta del av 266 ärenden från polisen som handlade om våldet i april och maj.


(Fuangwich Anirutthewa)


(Narat Savetnant)

Angående de två utländska journalisterna som dödats, vid två separata incidenter, under sammandrabbningar mellan soldater och rödskjortor kunde DSI bara konstatera med vilken slags vapen och ammunition de dödats. De två dödade utländska journalisterna var den 43-årige japanske kameramannen från Reuters Hiro Muramoto ฮิโระ มุระโมะโตะ (1966-10 april 2010) och den 48-årige oberoende italienske pressfotografen Fabio Polenghi ฟาบิโอ โพเลนชี (13 februari 1962-19 maj 2010). Ibland används namnet Muramato Hiroyuki för Hiro Muramato.


(Den skjutne Hiro Muramato)


(Den skjutne Fabio Polenghi)

Muramoto blev skjuten den 10 april vid Khok Wua-korsningen och Polenghi blev skjuten nära Ratchaprasong-korsningen (Yaek Ratchaprasong) แยกราชประสงค์ den 19 maj. Angående rykten om att den japanske journalisten skulle ha blivit skjuten av soldater, sade Narat Savetnant att det inte fanns några vittnen som kunnat bekräfta detta. Han sade att DSI lagt ägnat speciell uppmärksamhet åt dessa två fall då de var känsliga och kunde påverka Thailands relationer med Japan och Italien negativt. Vi behöver mer tid för våra undersökningar för att ta reda på vem som står bakom dödsfallen," sade Narat.

Narat bad massmedia att behandla myndigheterna rättvist då alla 91 inte hade dödats av personer som representerade myndigheterna. Det fanns också "beväpnade män klädda i svart" som varit inblandade i våldsamma incidenter, sade han.

Tolv team från DSI undersöker för närvarande 89 personers död under demonstrationerna i april och maj och undersökningen kommer att vara klar inom 45 dagar. Detta berättade DSI-chefen Tharit Pengdit onsdagen den 1 september. Teamen hade utsetts för att ta reda på hur de dödats och av vem. Han sade att extra stor uppmärksamhet skulle ägnas de sex personer som dödades i Wat Pathum Wanaram, samt åt Khattiya Sawasdipols, den japanske fotografen Hiro Muramotos och den italienske reportern Fabio Polenghis död.

Tharit sade också att DSI skulle öppna ett center den 2 september för att kunna ta emot information från de som personligen bevittnat dödsfallen eller som hade tagit fotografier i förbindelse med detta. Undersökningen skulle vara öppen och rättfram och DSI:s avsikt var att få fram sanningen utan omskrivningar och presentera denna för allmänheten, sade Tharit.


Stavningsvarianter;

Fuangwich Anirutthewa; Feungwich Anirutthewa, Fuengwit Anirutthewa, Fuangwit Anirutthewa.

Narat Savetnant; Naras Savestanan, Narat Sawetnant, Narat Sawettanan, Narat Sawettanant, Narat Sawetanand.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 11.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.