Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sondhi Limthongkuls bil efter mordförsöket
Mordförsöket på Sondhi Limthongkul (17 april 2009)

Vid 05.00-tiden fredagen den 17 april 2009 utsattes grundaren av PAD, Sondhi Limthongkul, för ett mordförsök. Hans bil attackerades då av beväpnade män med automatvapen. "Minst två attentatsmän följde efter Sondhis bil, körde om den och pepprade bilen med omkring 100 skott med AK-47:or och M16-gevär'', enligt polisöversten King Kwaengwisatchaicharn (Khing Khwaengwisetchaichan) ขิง แขวงวิเศษชัยชาญ (20 juli 1952-).


(King Kwaengwisatchaicharn)

Polisen berättade att den 61-årige Sondhi var på väg från Ban Phra Athit บ้านพระอาทิตย์ i Bang Lamphu บางลำพู, till sin TV-station ASTV för att spela in ett program när överfallet skedde. Platsen för händelsen låg nära Bang Khun Phrom-korsningen (Yaek Bang Khun Phrom) แยกบางขุนพรหม på Samsen Road.

Sondhi måste ha haft änglavakt och träffades uppenbart inte direkt av någon kula, men fick kulsplitter i huvudet. Hans chaufför, Adul Daengpradab (Adun Daengpradap) อดุลย์ แดงประดับ, blev däremot mycket svårt sårad. Sondhis livvakt, Wayuphak Mangkalasin (Wayuphak Makkhalasin) วายุภักดิ์ มัคละสินธุ์, hade liksom Sondhi tur och klarade sig undan med lindrigare skador. 

Direktören för Vajirasjukhuset, Chaiwan Charoenchoketavee (Chaiwan Charoenchokthawi) ชัยวัน เจริญโชคทวี, sade att operationen med att ta bort kulsplittret från Sondhis huvud hade gått bra. "Operationen är klar. Den tog cirka två timmar och Sondhi är nu utom all fara, i bra kondition och kan prata,” sade doktor Chaiwan på en presskonferens. Sondhi fick dock stanna kvar för vård i omkring en vecka för att återhämta sig och den 22 april rapporterades även Sondhis chaufför må bättre och han hade återfått fullt medvetande.


(Chaiwan Charoenchoketavee)

Klockan 09.00 lördagen den 25 april lämnade Sondhi sjukhuset och åkte hem. Han hyllades kortvarigt av sina supportrar innan han fördes bort av ett stort säkerhetsuppbåd. Han gav ingen intervju till media.

Polisen och generallöjtnanten Worapong Chewpreecha hade frågat armén om tomhylsorna på platsen. På torsdagen sade överbefälhavaren Anupong Paochinda att tomhylsorna stammade från en militär avdelning i Kanchanaburi och att ammunitionen smugglats ut därifrån. Antalet attentatsmän uppskattades till mellan fem och sju man. Assisterande polischefen generallöjtnant Assawin Kwanmuang (Atsawin Khwanmueang) อัศวิน ขวัญเมือง (15 februari 1951-), som tillhör utredningsgruppen lovade att hitta förövarna inom en vecka. Detta skulle visa sig vara ett förhastat löfte.


(Assawin Kwanmuang)

Fredagen den 1 maj klockan 12.30 skulle Sondhi Limthongkul hålla en mycket uppmärksammad presskonferens. Han skulle då tala om mordförsöket och han förväntades också ha en teori om vem som låg bakom detta. Konferensen sköts emellertid upp till söndagen den 3 maj då Sondhi hade en lättare feber. Han hade lyssnat till sina läkares råd om att han skulle vila.

Torsdagen den 30 april hade Sondhi talat med polisen om mordförsöket. Utredningen leddes av polischefen general Thani Somboonsap (Thani Sombunsap) ธานี สมบูรณ์ทรัพย์ (24 december 1948-) och Sondhi förklarade att han hade fullständigt förtroende för honom. Sondhi passade också på att avfärda ryktena om att han skulle ha arrangerat ett överfall på sig själv för att vinna sympati. Han avfärdade också ett rykte om att han skulle lämna politiken och göra en pilgrimsfärd till Indien eller Nepal.


(Thani Somboonsap)

Thani Somboonsap förnekade också rapporter om att man skickat detektiver till Ratchaburi, Kanchanaburi och Lopburi för att spåra upp två soldater och en civilist misstänkta för dådet. Polisen arbetade i stället med att förhöra vittnen och samla bevismaterial som man funnit på brottsplatsen. Det fanns dessutom videosekvenser från övervakningskameror. Man hade heller inte funnit några konkreta bevis för att gärningsmännen skulle ha varit poliser eller militärer.

En källa inom polisen hade gjort ett uttalande om att misstänkta beväpnade män skulle ha gömt sig i Kanchanaburi och att de fått sina order från en högre militärofficer. Ordern hade sedan gått vidare till en tidigare kriminell soldat. Denne man skulle sedan ha kontaktat en politiker i Kanchanaburi för att hitta attentatsmän för att utföra själva dådet. Enligt samma källa letade polisen också efter andra misstänkta som var lierade med en politiker i Lopburi.

Söndagen den 3 maj uttalade sig Sondhi till sist om mordförsöket. Han sade då att han trodde att attentatsmännen var soldater. Han kunde inte säga om det låg några högre arméofficerare bakom attentatet. Sondhi hade själv sett när attentatsmännen öppnade eld mot hans bil från ett avstånd på ungefär 20 meter. Sättet de höll sina vapen på och hur de stod då de sköt gjorde att Sondhi var övertygad om att de genomgått militär träning.  

Sondhi sade också att om han hade blivit mördad kunde premiärminister Abhisit ha stått på tur. Han fördömde mordförsöket som brutalt, skandalöst och oförlåtligt och sade att förövarna inte hade någon respekt för vare sig landet eller samhället. Sondhi menade att fler än 10 personer varit inblandade i attacken. Han konstaterade också att fem övervakningskameror nära attentatsplatsen märkligt nog inte hade fungerat under attacken. 

Detta sammantaget fick Sondhi att tro att det fanns vissa mäktiga män bakom försöket att mörda honom. Men armén skulle inte genomföra en så skamlig handling, sade han. Samtidigt hävdade han att en del militära kommendanter och högre poliser inte visat något intresse att lösa fallet. Sondhi sade sig ha fått information från en militär källa om att de personer som tidigare skjutit M79-granater mot PAD-demonstranter vid Government House, flygplatsen Don Mueang och författningsdomstolen kom från samma grupp som försökt mörda honom.

Sondhi sade också att han skulle fortsätta att kämpa för demokratin i landet och han avfärdade rykten om att han tappat modet. Han berättade också att hans läkare bett honom att vila mycket då han ännu inte var helt återställd efter attacken. Personerna bakom mordförsöket hade försökt skicka ett budskap. Attentatet skulle skrämma olika grupper från att skärskåda den gamla makteliten allt för ingående, sade Sondhi. Han skulle mördas då han var en viktig ledare för en populär rörelse (PAD) och en framstående medieman. "Försöket att mörda mig var ett hot mot media som vi aldrig sett förut," sade Sondhi.

Efter mordförsöket hade Sondhi också sagt att en viss aktad dam, som stod nära kungahuset, var en av de många som stod bakom attentatet mot honom. Den då 75 år gamla Thanphuying Viriya Chavakul (Thanphuying Wiraya Chawakun) ท่านผู้หญิงวิระยา ชวกุล (28 februari 1934-), som kände sig utpekad genom sina nära band till militären, förnekade dock kategoriskt att hon skulle ha varit inblandad i mordförsöket. 


(Thanphuying Viriya Chavakul)

Thanphuying Viriya medgav att hon kände många höga militärer genom sitt välgörenhetsarbete. Detta arbete hade också inneburit besök hos stridande soldater. Vid den här tiden var hon ledare för en stiftelse under kungligt beskydd för att hjälpa officerare vid gränsbevakningen. Thanphuying Viriya sade också att de höga militärer hon kände var pensionerade och inte längre i aktiv tjänst. 

Thanphuying Viriya menade själv att hon misskrediterats för att hon gått i god för Thaksin Shinawatras lojalitet mot monarkin. Hon hade också anklagats för att ha förskingrat pengar från en välgörenhetsförsäljning av blåa skjortor inför drottningens födelsedag 2004. Det påstås ha handlat om pengar till en fond till drottningens ära. Detta förnekade Viriya och affären hade inte fått några vidare följder för henne.

Liksom Sondhi hade Thanphuying Viriya överlevt ett mordförsök. Den 21 februari 2007 reste hon i Yala när hennes konvoj attackerades av militanta muslimer. Hon befann sig där i förbindelse i sitt arbete under kungligt beskydd med att ge soldaterna och polisen i söder moraliskt stöd. Hon klarade sig undan med mindre skador som orsakats av splitter från ett krossat bilfönster. 

Den 25 augusti 2009 skrev Bangkok Post att arbetet med att lösa mordförsöket på Sondhi gick trögt. Polischefen och utredaren Thani Somboonsap sade att han fortfarande samlade bevis för att kunna arrestera tre huvudmisstänkta för dådet. Thani trodde att de tre fortfarande befann sig i Thailand.

De huvudmisstänkta personerna namngavs som sergeant Somchai Bunnag (Somchai Bunnak) สมชาย บุนนาค, fanjunkare Panya Sri-hrao (Panya Sirao) ปัญญา ศรีเหรา och poliskorpral Worawut Mungsanti (Worawut Mungsanti) วรวุฒิ มุ่งสันติ. Somchai Bunnag är också känd under namnet Bo Bunnag (Bu Bunnak) บู่ บุนนาค. "Det finns inga uppenbara bevis för att de misstänkta gömmer sig på någon militärförläggning och överbefälhavare Anupong Paochinda har sagt att armén är beredd att samarbeta med polisen för att arrestera dem,” sade Thani.

Utredarna har fortfarande inte kunnat fastställa om Worawuts bil, som tagits i beslag av departementet för särskilda utredningar (Krom Sobsuan Phiset) อธิบดีกรมสอบสวนพิเศษ (ดีเอสไอ), var samma fordon som användes vid attentatet, tillade Thani. Departementet för särskilda utredningars engelska namn är Department of Special Investigation (DSI) ดีเอสไอ och jag kommer ibland att använda förkortningen DSI.

Lördagen den 25 maj 2013 rapporterades det att en misstänkt torped, som var efterlyst av polisen i förbindelse med attentatet mot PAD:s Sondhi Limthongkul den 17 maj 2009, hade dött av cancer i näsan. Den 47-årige fanjunkaren Panya Srihera (Panya Sihera) ปัญญา ศรีเหรา hade dött i sitt hem i distriktet U Thong อู่ทอง i Suphanburi fredagen den 24 maj. Han hade inga skador på kroppen och det fanns inga tecken på någon kamp i rummet där han dog. Panyas släktingar berättade att han lidit av sin cancer under en längre tid.

Uppgifter från polisen visade att Panya var nummer sex på en lista över efterlysta torpeder i landet. Enligt polisen var Panya specialist på alla typer av vapen inklusive sprängämnen. Han hade tidigare varit engagerad i säkerhetsteam som skyddat ministrar och höga militärer. Bland de han skyddat fanns de två tidigare premiärministrarna Chavalit Yongchaiyudh och Surayud Chulanont samt den tidigare försvarsministern Chettha Thanajaro.


Stavningsvarianter;

Ban Phra Athit; Baan Phra Arthit.

Adul Daengpradab; Adel Daengpradab.

Wayuphak Mangkalasin; มัลคละสินธุ์.

Assawin Kwanmuang; Auchawin Kwanmaeng, Asawin Kwanmuang, Aswin Kwanmuang.

Thani Somboonsap; Tanee Somboonsap, Thanee Somboonsap, Thani Somboonsup, Thanee Sombunsap.

Thanphuying Viriya Chavakul; Thanphuying Wiriya ท่านผู้หญิงวิริยา.

Departementet för särskilda utredningar; Department of Special Investigation (DSI), Department of Special Investigations.

U Thong; Amphoe U Thong อำเภออู่ทอง.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-09, 13.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.