Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Thaksin Shinawatra
Thaksin, Thailand och Kambodja

På fredagseftermiddagen den 23 oktober 2009 anlände Hun Sen till Hua Hins flygplats för att delta i det femtonde ASEAN-mötet. Han berättade att Kambodja inte tänkte lämna ut Thaksin, men han förklarade samtidigt att han inte var någon supporter till honom. Thaksin kunde emellertid stanna i Kambodja som gäst.

Premiärminister Abhisit sade diplomatiskt att den kambodjanske premiärministern kanske inte fått korrekt information om situationen i Thailand och Thaksins roll i denna. Därefter tillade han att han hoppades att Hun Sen skulle ändra uppfattning om han fick det Abhisit kallade "korrekt information." Tidigare på fredagen hade Kambodjas utrikesminister gjort ett uttalande om att den kambodjanska regeringen troligen skulle motsätta sig en begäran om utlämning av Thaksin till Thailand om han tänkte söka politisk asyl i Kambodja.

Onsdagen den 4 november bekräftades det från kambodjanskt håll att man utsett Thaksin till Hun Sens ekonomiske rådgivare. Utnämnandet annonserades i Kambodjas statliga TV. Från thailändsk sida sade man att utnämnandet var en intern angelägenhet för Hun Sens regering, men man skulle verka för ett utlämnande av Thaksin om han satte sin fot i Kambodja.


(Thaksin och Hun Sen)

Torsdagen den 5 november bekräftade Thaksin personligen att han accepterat att bli Hun Sens ekonomiske rådgivare. På sin egen twittersida skrev Thaksin följande;

"Jag kommer att be det thailändska folket om lov att få verka som den kambodjanska regeringens ekonomiska rådgivare, enligt mitt utnämnande av kung Sihamoni, intill jag kan återvända hem."

”Faktum är att jag redan arbetat som rådgivare för andra regeringar. Jag gör detta för att hålla min hjärna skärpt. Om jag inte håller mig ajour om nya idéer och händelser kommer den att rosta.”

Här kan det vara intressant att veta att Sihanouks son Norodom Sihamoni (Norodom Sihamuni) นโรดม สีหมุนี hade blivit kung av Kambodja den 29 oktober 2004 då Sihanouk hade abdikerat. Norodom Sihamoni var född den 14 maj 1953.


(Kung Norodom Sihamoni)

Thaksin kommenterade också att det i oktober meddelats att han skulle fråntas sina kungliga utmärkelser och sin grad som polis.

”Jag vill arbeta för det thailändska folkets väl, men kan inte. De [regeringen] tillåter mig inte ens att bära ett thailändskt pass. De kommer också att ta ifrån mig min gradbeteckning och dra tillbaka mina kungliga utmärkelser. De skulle till och med ta ifrån mig min nationalitet och ras om de kunde, bara för att jag har arbetat för hårt.” ”Vår granne [Kambodja] är inte vår fiende. Eftersom vi måste leva nära varandra i all framtid är det bättre att vara vänner.”

Thaksins juridiske rådgivare Noppadon Pattama berättade att han talat med Thaksin som kände sig mycket hedrad över att få ge Hun Sen råd om hur man kan lösa Kambodjas ekonomiska problem och problemet med landets fattigdom. Flera länder hade utsett Thaksin till ekonomisk rådgivare, inklusive Nicaragua, och flera andra stod på tur. Det var heller inte var nödvändigt för Thaksin att flytta permanent till Kambodja då han kunde ge sina råd via telefon eller internet, sade Noppadon.

”Thaksin har för närvarande inte någon inplanerad resa till Kambodja, så [den thailändska] regeringen behöver inte känna sig oroad eller nervös då det inte handlar om politik eller ett försök att söka politisk asyl.”

En grupp, som kallade sig själva för Group of 40 Senators กลุ่ม 40 ส.ว., krävde på torsdagen att regeringen måste reagera och fördöma Hun Sens utnämnande av Thaksin till kambodjansk rådgivare. Senator Paiboon Nititawan (Phaibun Niti-tawan) ไพบูลย์ นิติตะวัน (15 januari 1954-) menade att utnämnandet var en förolämpning mot Thailands värdighet. Han föreslog att Thailand skulle bryta sina förbindelser med den kambodjanska regimen.


(Paiboon Nititawan)

Om den thailändska regimen valde att ignorera ärendet ansåg Paiboon att det kunde betraktas som tjänstefel. Paiboon menade att det var allvarligt att Hun Sen förklarat att Thaksin inte skulle bli utlämnad till Thailand då domen mot honom var "politiskt motiverad." Hun Sen hade dessutom kallat Thaksin sin ”nära vän.” Detta tolkade Paiboon som ännu en förolämpning mot det thailändska rättsväsendet.

Enligt Suthep Thaugsuban fanns det emellertid ingen anledning att starta en konflikt med Kambodja bara för att en thailändsk flykting gömde sig där. Suthep såg inte Kambodja som något hot och han tyckte heller inte att Hun Sens beslut utmanade den thailändska regeringen eller det thailändska rättsväsendet. Han kunde dock inte låta bli att undra hur Hun Sen skulle reagera om Thailand utsåg den kambodjanska regeringskritikern och flyktingen Sam Rainsy สม รังสี (10 mars 1949-) till thailändsk regeringsrådgivare.

Fredagen den 6 november gick PAD-ledaren Chamlong Srimuang ut och fördömde Hun Sen, som han menade blandade sig i Thailands interna angelägenheter. Chamlong uppmanade också det internationella samfundet att fördöma den kambodjanska regeringen och sätta press på den för att få Thaksin utlämnad från Kambodja om han skulle dyka upp där. Chamlong anklagade också Thaksin för förräderi då han utnyttjade ett grannland för att driva sin egen personliga politiska agenda i Thailand.

Under fredagen berättade Thaksins nära medarbetare Noppadon Pattama att Thaksin tänkte skicka ett öppet brev till premiärminister Abhisit där han skulle förklara varför han åtagit sig jobbet som rådgivare till den kambodjanska regeringen. Noppadon beskyllde den thailändska regeringen för att ha överreagerat då man på torsdagen kallat hem sin ambassadör från Phnom Penh. Detta kunde enligt Noppadon riskera att skada de diplomatiska förbindelserna mellan de två länderna, äventyra gränshandeln och till och med leda fram till en allvarlig konflikt.

Noppadon bad Abhisit att överväga sitt beslut och i stället förhandla med Hun Sen. Kambodja svarade därefter på samma sätt och återkallade sin ambassadör från Thailand. Bangkok lade alla bilaterala samtal och samarbetsprojekt på is och ogiltigförklarade ett avtal gällande olje- och gasutvinning, som undertecknats under Thaksins tid som premiärminister. Abhisit sade också att han frusit alla hjälpprogram avsedda för Kambodja. Exakt när detta gjordes vet jag inte.

Trots farhågor om det motsatta rapporterades läget vid den kambodjanska gränsen vara normalt under fredagen. Det finns inget som tyder på att de kambodjanska trupperna vid gränsen har förstärkts, meddelade armékommendanten Weewalit Chornsamrit (Wiwalit Chonsamrit) วีร์วลิต จรสัมฤทธิ์. Relationerna mellan den lokala befolkningen i gränsområdet var oförändrade.

Weewalit hade personligen försökt förklara det inträffade för lokalbefolkningen och han hade gett dem rådet att inte drabbas av panik varje gång som det uppstod spänningar mellan ländernas regeringar. Båda regeringarna eftersträvade nämligen fredliga lösningar. Generallöjtnant Weewalit sade att det ännu inte fanns några planer om att stänga gränsen och han hade beordrat sina trupper att verka för bra relationer med Kambodja.

På fredagen hårdnade ordkriget mellan Thailand och Kambodja då Suthep Thaugsuban påstod att Thaksin tänkte använda Kambodja som bas för en politisk offensiv ämnad att försöka återfå makten i Thailand. Enligt Suthep följde Thaksin en noga uttänkt plan, men den thailändska regeringen tänkte inte gå i hans fälla. Thaksin borde tänka mera på nationen Kambodja istället för att använda landet som ett verktyg i kampen för sin egen politiska kamp. Som tidigare premiärminister borde Thaksin kunna skilja på rätt och fel och inte fortsätta skada Thailand på det sätt han nu gör, sade Suthep.

Suthep menade att Kambodja skulle hållas ansvarigt om situationen utvecklades till att gränsen måste stängas. Samtidigt ville han inte ha fler strider utmed gränsen och förklarade att målet var fredlig samexistens. Nya strider skulle innebära skadade och döda och krig är något vi måste undvika, sade Suthep.

Lördagen den 7 november kommenterade premiärminister Abhisit ett tidigare besök som Chavalit Yongchaiyudh gjort i Kambodja. De goda relationerna mellan Thailand och Kambodja försämrades efter hans besök och bidrog bara till att förvärra situationen, menade Abhisit.

Under lördagen avslöjade Weewalit Chornsamrit att Hun Sen hade skickat sin vice överbefälhavare Chea Dara för att föra diskussioner med honom. Dessa diskussioner hade ägt rum på lördagsmorgonen. Weewalit hade sagt till den kambodjanske generalen att Kambodja skulle avstå från att använda hårda ord om Thailand då detta kunde förvärra situationen.

Weewalit insisterade på att gränsövergångarna inte skulle stängas då Abhisit tydligt slagit fast att man enbart tänker använda sig av diplomatiska medel för att visa Thailands missnöje med Thaksins utnämning till kambodjansk rådgivare. Han sade också att om det skulle bli ett krig så skulle Thailand stå som vinnare.

Måndagen den 9 november publicerades en kontroversiell intervju med Thaksin på internet. Denna intervju har fått en egen artikel med titeln ”Intervjun med Thaksin (november 2009),” lite längre fram.

Premiärminister Abhisit sammankallade onsdagen den 18 november till ett brådskande möte med biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban, justitieminister Peerapan Saleerathawipak, energiminister Wannarat Channukul och ministern för premiärministerns kansli Sathit Wongnongtoey. Detta efter att Kambodja hade avslagit den thailändska regeringens begäran om att Thaksin skulle utlämnas.

I ett brev från Kambodja till det thailändska utrikesministeriet vägrade man att utlämna Thaksin, berättade utrikesministerns assistent Panit Wikitset under onsdagen. Panit sade att brevet underströk att Kambodja inte kunde skicka tillbaka Thaksin till Thailand då den tidigare premiärministern hade dömts för ett politiskt brott och inte för något vanligt lagbrott.

Regeringen skulle hålla ett vakande öga på utvecklingen och utrikesministeriet skulle svara Kambodja att Thaksins dom på två års fängelse var för en kriminell handling och inte politiskt motiverad. Panit förklarade att Thailand ännu inte övervägt att stänga gränsen mot Kambodja eller att vidta andra åtgärder för att sätta press på sin granne.

Torsdagen den 12 november hade Thaksin hållit sin första föreläsning som rådgivare till den kambodjanska regeringen. Den handlade om ekonomi och utveckling av landsbygden, investeringar och utrotande av fattigdomen. Titeln på föreläsningen var Kambodja och världen efter finanskrisen.


(Thaksin tillsammans med Keat Chhon under sin föreläsning den 12 november)

Omkring 50 parlamentariker från Pheu Thai, under ledning av Surapong Tovichakchaikul, hade på torsdagen hoppat över arbetet i parlamentet och rest till provinsen Sa Kaeo där de sedan passerade gränsen till Kambodja för att besöka Thaksin i Siem Reap, dit de anlände i åtta minibussar. En annan källa talar om omkring 70 parlamentsmedlemmar och ett stort antal rödskjortor.

I en telefonintervju från Kambodja berättade Surapong att han och hans partikamrater skulle äta middag med Thaksin på ett hotell i Siem Reap. Premiärminister Hun Sen skulle också delta. Förutom att besöka Thaksin skulle parlamentarikerna också göra en utflykt för att titta på gränshandeln mellan de två länderna, sade Surapong. Som svar på Demokratiska partiets kritik om att de inte fullgjort sin plikt i parlamentet svarade Surapong att han och de andra parlamentarikerna från Pheu Thai hade tagit ledigt helt i enighet med parlamentets regelverk.

På fredagsmorgonen den 13 november spelade Thaksin och Hun Sen golf i Siem Reap och efter detta hade Thaksin tagit emot parlamentsmedlemmarna från Pheu Thai.Ett helt uppbåd av thailändska och utländska reportrar flockades på lördagsmorgonen den 14 november vid gränsmarknaden Rong Kluea (Talat Rong Kluea) ตลาดโรงเกลือ i provinsen Sa Kaeo. Här väntade de på de parlamentsmedlemmar som besökt Thaksin i Siem Reap.

På torsdagsmorgonen den 12 november hade omkring 120 personer från gruppen Rak Chart 52 (Klum Rak Chat 52) กลุ่มรักชาติ 52 demonstrerat framför den kambodjanska ambassaden i Bangkok. Demonstranterna leddes av Kraiwan Kasemsing ไกรวัลย์ เกษมสิงห์, berättade polisen i distriktet Wang Thonglang วังทองหลาง, och de lämnade över ett brev till ambassaden där de krävde att Kambodja skulle sluta blanda sig i Thailands interna angelägenheter. Demonstrationen upplöstes fredligt omkring klockan 09.30.


(Distriktet Wang Thonglang)

Trettiosju parlamentsmedlemmar och senatorer lämnade på fredagen den 13:e in en begäran till parlamentstalmannen Chai Chidchob. I begäran bad de Ramkhamhaenguniversitetet att återkalla det hedersdoktorat i statsvetenskap som tidigare hade tilldelats den kambodjanske premiärministern Hun Sen. I begäran anklagades Hun Sen för att ha brutit mot diplomatisk etik i sitt handhavande av relationerna mellan Thailand och Kambodja. Han skulle ha agerat oetiskt genom att utnämna Thaksin till sin rådgivare och genom att vägra att utlämna honom till Thailand.

Förstesekreteraren vid den thailändska ambassaden i Phnom Penh, Kamrob Palawatwichai (Khamrop Palawatwichai) คำรบ ปาลวัฒน์วิไชย, hade på torsdagen den 12:e november förklarats persona non grata บุคคลไม่พึงปรารถนา och beordrats att lämna Kambodja inom 48 timmar. Thailand svarade genom att visa ut Kambodjas förstesekreterare från Bangkok.


(Kamrob Palawatwichai)

Det var Pheu Thais Jatuporn Prompan som under fredagen berättade om utvisningen och han förklarade att det handlade om anklagelser om spioneri. Jatuporn sade att utvisningen hade orsakats av att den thailändska ambassaden genom att otillbörligt skaffa sig information om Thaksins och Hun Sens planerade flygresor.

Jatuporn refererade också till torsdagens arrestering av en 31-årig thailändsk ingenjör vid namn Siwarak Chotipong (Siwarak Chutiphong) ศิวรักษ์ ชุติพงษ์ (1 juli 1978-), som var anställd som mekaniker vid företaget Cambodia Air Traffic Services (CATS) บริษัทแคมโบเดีย แอร์ ทราฟฟิค เซอร์วิสเซส จำกัด. Siwarak påstods ha varit den som förmedlat hemlig information om Thaksins planerade flygresor till en thailändsk diplomat.

Jatuporn menade att ambassadens handling var ett allvarligt diplomatiskt brott och att de kambodjanska myndigheterna hade fog för sina påståenden. Det skulle enligt Jatuporn finnas en hemlig ljudinspelning som bekräftade att utrikesminister Kasit hade beordrat den thailändska ambassadens förstesekreterare att ta reda på Thaksins resplaner. Kasit förnekade att han skulle ha gett någon sådan order och uppmanade Jatuporn att bevisa existensen av den påstådda ljudinspelningen. Kasit hävdade också att Siwarak var oskyldig.

Under fredagen den 13 november fick Kasit litet oväntat stöd av den kambodjanske biträdande premiärministern och försvarsministern general Tea Banh då han lät sig intervjuas av den thaispråkiga tidningen Kom Chad Luek (Nangsuephim Khom Chat Luek) หนังสือพิมพ์คมชัดลึก.

”Jag tror att personen som kommit med detta påstående hyser illasinnade tankar eller har en dold agenda. Personen kanske vill få till stånd ett krig mellan de länderna för att sedan ge Kambodja skulden,” sade Tea Banh. Den kambodjanska försvarsministern sade att de militära relationerna mellan Thailand och Kambodja fortfarande var oförändrade. Tea Banh vägrade dock att kommentera arresteringen av den spionerimisstänkte Siwarak. Han sade bara att ärendet utreddes enligt gängse kambodjansk rättspraxis.

Samma dag meddelade biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban att den thailändska militärattachén skulle stanna kvar i Phnom Penh, trots utvisningen av deras förstesekreterare. De militära förbindelserna måste upprätthållas för att bibehålla förhandlingsmöjligheter och förebygga spänningar längs gränsen, sade Suthep.

Suthep sade också att regeringen var noga med att inte uppmuntra till alltför starka yttringar av patriotism då detta kunde få folk att handla irrationellt. Suthep sade detta med tanke på en rapport om att det skickats SMS-meddelanden till den kambodjanska befolkningen med uppmaningen att inte använda eller köpa produkter tillverkade i Thailand.

Under fredagen förklarade också premiärminister Abhisit att regeringen inte hade några planer att stänga den thailändska ambassaden i Phnom Penh trots utvisningen av förstesekreteraren. "Vi måste förstå att de provocerar oss. Vi kommer inte att ta några förhastade beslut," sade Abhisit till reportrarna. "Vi kommer att försvara vårt eget och inte låta oss påverkas av deras psykologiska knep."

Abhisit kommenterade också Kambodjas planer att dra tillbaka en del trupper från det omtvistade området vid templet Preah Vihear. Detta är bara ett nytt trick för att övertyga UNESCO:s världsarvskommitté (Khana Kammakan Morakot Lok ณะกรรมการมรดกโลก att det inte finns några spänningar mellan de två länderna i detta gränsområde, menade Abhisit.

Premiärminister Abhisit måste göra sig av med utrikesminister Kasit Piromya om han vill få stopp på den eskalerande konflikten med Kambodja, sade Prompong Nopparit som talesman för Pheu Thai under fredagen. “Ministern är huvudanledningen till problemet då han har en personlig konflikt med den kambodjanske premiärministern Hun Sen,” sade han. Se även den tidigare artikeln ”Nya strider vid Preah Vihear (3 april 2009).”

Tillfrågad om vad han ansåg om att flera parlamentsmedlemmar avstått sitt arbete i parlamentet och istället rest i väg till Kambodja för att träffa Thaksin svarade Prompong att “det är en personlig fråga då de älskar och respekterar den tidigare premiärministern."

Den diplomatiska konflikten mellan Thailand och Kambodja måste lösas innan det kommande mötet mellan ASEAN och USA söndagen den 15 november. Detta sade ASEAN:s generalsekreterare Surin Pitsuwan (Surin Phitsuwan) สุรินทร์ พิศสุวรรณ (28 oktober 1949-) på fredagen.


(Surin Pitsuwan)

“Konflikten är inte längre en intern thailändsk eller kambodjansk fråga. Det handlar om en konflikt mellan två medlemsländer i ASEAN vilket kan påverka organisationens framtida planer om en ekonomisk gemenskap,” berättade han för reportrar i Singapore. Surin berättade också att han skickat brev till alla medlemsstaters utrikesministrar i ASEAN där han bad dem hjälpa till med att lösa den eskalerande konflikten mellan de två länderna.

På fredagen bad biträdande premiärminister Sanan Kachornprasart Pheu Thais ordförande Chavalit Yongchaiyudh att sluta med sina politiska aktiviteter, som inte var till gagn för Thailand. Sanan uppmanade honom också att stanna i Thailand och avgå som ordförande för Pheu Thai. Allt annat skulle vara förödande för hans rykte. Sanan uppmanade general Chavalit att fråga sig själv om besök i Kambodja var bra för Thailand.

Thailand har inga planer på att strypa leveranserna av olja, diesel och naturgas till Kambodja. Detta trots den allt allvarligare diplomatiska konflikten mellan de två länderna. Detta uttalande gjordes av energiministern Wannarat Channukul på fredagen. Kambodja importerar merparten av sitt energibehov från andra länder, men bara omkring 10 procent levereras från Thailand. En strypning av dessa varor till Kambodja skulle inte få några allvarligare konsekvenser för landets energibehov, sade Wannarat.

Under lördagen förnekade även biträdande premiärministern Suthep att den thailändska regeringen skulle ha använt sig av Siwarak som spion för att få kännedom om Thaksins resplaner. “Thaksins resplaner var ingen hemlighet då regeringen redan visste att han flög med sin privata jet från Indien till Kambodja på tisdagsmorgonen,” sade han. Suthep försäkrade också att arresteringen av Siwarak inte skulle förvärra den diplomatiska dispyten och leda fram till att gränsen skulle stängas, vilket en del hade fruktat.

Lördagen den 14 november sade premiärminister Abhisits talesman Thepthai Senapong att Thaksin använde Kambodja som politisk bas i sina försök att störta den thailändska regeringen. Thepthai menade att tillbakadragandet av kambodjanska trupper vid gränsen nära Preah Vihear hade gjorts för att Hun Sen ville få Thaksin att framstå som en hjälte. Han sade också att det faktiskt inte rådde något spänt läge utmed den thai-kambodjanska gränsen. Anklagelserna om att ”den thailändska regeringen skickat en spion var bara en förevändning att rättfärdiggöra Hun Sens senaste stöd för Thaksin”, sade Thepthai.

Angående lördagskvällens konsert i Khao Yai i provinsen Nakhon Ratchasima, som skulle samla in pengar till UDD, sade Thepthai att denna var avsedd att förespegla att UDD aldrig hade fått finansiellt stöd från Thaksin. Demokratiska partiet var av motsatt uppfattning.

Premiärminister Abhisit reste på fredagen till Singapore för att delta i det 17:e APEC-mötet och mötet mellan ASEAN och USA som skulle avslutas på söndagen. Abhisit sade att dessa regionala möten var extremt viktiga då verkningarna av den globala finanskrisen påverkar alla världens länder och att Asien och Stillahavsregionen kunde få en nyckelroll i den ekonomiska återhämtningen. Förutom Abhisit ingick utrikesminister Kasit Piromya, finansminister Korn Chatikavanij och handelsminister Porntiva Nakasai i den thailändska delegationen.

Efter många turer i spionärendet mot Siwarak kom slutligen beskedet att han hade benådats. Detta meddelades på fredagseftermiddagen den 11 december av Khieu Kanharith (Khiao Kanyarit) เขียว กัญฤทธิ์ (13 september 1951-), som var talesman för den kambodjanska regeringen. Kung Norodom Sihamoni hade skrivit under en kunglig order om detta beslut.

Innan detta hade man hunnit döma Siwarak till 7 års fängelse. På måndagsmorgonen den 14 december överlämnade premiärminister Hun Sen personligen dokumentet med den kungliga benådningen till Siwarak. Siwaraks mamma, hans bror och några parlamentsmedlemmar från Pheu Thai var med vid frigivningsceremonin. Thaksin som också befann sig i Phnom Penh var dock inte närvarande.

Fredagen den 5 februari 2010 förklarade sekreteraren vid utrikesministeriet Nonchalant Intarakomalyasut (Chawanon Intharakomansut) ชวนนท์ อินทรโกมาลย์สุต (6 oktober 1974-) att utrikesministeriet skulle undersöka ett påstående på en kambodjansk blogg. Där hade det sagts att Thaksin beviljats kambodjanskt medborgarskap och fått ett kambodjanskt pass i slutet av mars 2009.


(Chavanont Intarakomalyasut)

"Ministeriet har tidigare frågat de kambodjanska myndigheterna om detta, men aldrig fått något svar," sade Chavanont. Demokratiska partiets talesman Buranat Samuttharak menade att medborgarskapet gjort det bekvämt för Thaksin att resa till och från Kambodja.

Premiärminister Abhisit valde också att kommentera ärendet på fredagen. Men han visste inte om Thaksin ändrat nationalitet, men tillade att han bara kunde ha en nationalitet i taget. Om han hade kambodjanskt medborgarskap skulle han vara tvungen att avsäga sig sitt thailändska medborgarskap, sade Abhisit. Thailand godkänner visserligen inte dubbla medborgarskap, men man har uppenbart blundat för detta under lång tid och lagen om förbud mot dubbelt medborgarskap följs uppenbart inte.

Det skulle dröja ända till den 24 februari 2011 innan Abhisit för första gången medgav att han också hade dubbla medborgarskap. Se även artikeln ”Abhisit medger att han har dubbelt medborgarskap (24 februari 2011).”


Stavningsvarianter;

Group of 40 Senators; กลุ่ม 40 สมาชิกวุฒิสภา.

Paiboon Nititawan; Paiboon Nitiwan (felaktigt), Paibul Nititawan.

Weewalit Chornsamrit; Veevarit Chornsamrit, Veevarith Chornsamrit, Veevalit Chornsamrit , Wiwalit Chornsamrit, Weewalit Jornsamrit, Weevalit Jorasamrit, Wiwalit Chonsamrit, Veevalit Jornsamrit, Vivalit Jornsamrit.

Rak Chart; Älska nationen.

Wang Thonglang; Wangthonglang, Wang Thong Lang.

Siwarak Chotipong; Sivarak Chotipong, Siwarak Chutiphong, Siwarak Chotepong, Siwarak Chutipongse, Siwarak Chothipong, Siwarak Chotphong, Siwarak Chothpong, Sivarak Chutiphong, Sivarak Chutipong.

Världsarvskommittén World Heritage Committee (WHC).

Khieu Kanharith; เขียว กัญฤทธิ์.

Chavanont Intarakomalyasut; Chavanon Intarakomalyasut, Chawanon Intarakomalyasut, Chavanond Intarakomalayasut, Chavanond Intarakomalsut, Chavanond Intarakomalyasut, Chavanond Indharakomalsut, Chavanont Intarakomalyasut, Chavanont Intarakomalsut, Chavanont Intarakomalayasut, Chavanont Intharakomalsuth.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-07-12, 08.29
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.