Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Pol Sareoun
Förhållandet till Kambodja försämras (januari 2011)

Under sitt söndagsprogram den 23 januari 2011 berättade premiärminister Abhisit att han beordrat överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha att kontakta Kambodja för att be dem ta bort en stentavla med den kambodjanska texten "Här! är platsen där thailändska trupper invaderade kambodjanskt territorium den 14 juli 2008." Stentavlan hade rests framför Wat Kaew Sikha Khiri Sawara (Wat Kaeo Sikkha Khiri Sawara) วัดแก้วสิกขาคีรีสวาระ efter att de thailändska trupperna dragit sig tillbaka från templet den 1 december 2010.


(Den ursprungliga stentavlan)

Trots att den thailändska kommendanten Thawatchai Samutsakorn hade bett Kambodja om att ta bort stentavlan fanns den fortfarande kvar på måndagsmorgonen den 24 januari. Den thailändska armén hade tidigare sagt att de själva skulle avlägsna den om de kambodjanska myndigheterna inte förmådde detta. Senare under måndagen meddelade den thailändske överstekommenderande Songkitti Jaggabatara att Kambodjas överbefälhavare lovat att "korrigera" den kontroversiella stentavlan. Detta besked lämnade Songkitti efter ett möte med sin kambodjanske kollega general Pol Sareoun (Phon Saruean) พล สะเรือน.

Songkitti och Pol Sareoun hade träffats då de deltog i en religiös ceremoni vid Wat Chanthorn Buriwong i Phnom Penh. Sammanlagt 140 höga officerare från de tre thailändska vapenslagen hade flugit till Kambodja för att delta i den meritfyllda ceremonin. Ceremonin kallas tod pha pa eller thod pha pa (ngan bun thot pha pa) งานบุญทอดผ้าป่า på thai. Songkitti sade att oavsett vilka problem som än skulle dyka upp så var de militära banden mellan de båda länderna fortfarande starka. Man hade fått ett fint mottagande i Kambodja och välkomnats av ett stort antal människor.

Onsdagen den 26 januari meddelade premiärminister Abhisit att den omdiskuterade stentavlan hade avlägsnats. Sansern Kaewkamnerd tackade armékommendanten och generallöjtnanten Thawatchai Samutsakorn för sina framgångsrika samtal med de kambodjanska militära ledarna som lett fram till att de slagit sönder stentavlan.

Redan samma dag hade den kambodjanska armén ersatt den gamla stentavlan med en skylt där det stod "Här! är Kambodja." Detta hade utlöst nya arga protester i Thailand. Torsdagen den 27 januari rapporterades det att Kambodja hade hissat en kambodjansk flagga vid Wat Kaew Sikha Khiri Sawara. Denna rapport orsakade ännu en dispyt i det omtvistade gränsområdet.


(Den nya skylten)

Då premiärminister Abhisit tillfrågades om det inträffade svarade han: "Om detta är sant måste flaggan tas bort." Han sade att båda sidor gått med på att inte markera någon äganderätt i något av de omtvistade områdena. I sitt söndagsprogram den 30 januari upprepade Abhisit att om flaggan verkligen fanns vid Wat Kaew Sikha Khiri Sawara så måste den avlägsnas. PAD hade på fredagen presenterat foton som visade en kambodjansk flagga vid ingången till templet.

Måndagen den 31 januari sade Abhisit att regeringen skulle fortsätta att använda sig av fredliga medel för att lösa gränstvisten med Kambodja och att krig var en absolut sista utväg. "Jag tror verkligen på att både den thailändska och den kambodjanska regeringen kommer att hålla sig till fredliga medel för att lösa vår gränskonflikt. Min avsikt att använda ett fredligt tillvägagångssätt för att lösa gränsdispyten, men det betyder inte att regeringen är rädd för ett krig mot Kambodja."

"Det betyder heller inte att regeringen är i underläge då vi förhandlar med vår granne, vilket gulskjortorna hävdar." "Användande av våld är den sista utvägen och kommer bara att bli aktuellt om det inte finns någon annan lösning," sade Abhisit. Han underströk att regeringen varit i kontakt med Kambodja angående kravet om att deras flagga skulle avlägsnas från de omtvistade området.

Angående gulskjortornas krav sade Abhisit att om kraven uppfylldes skulle det bara leda till med skada än nytta för landet. "Om regeringen skulle besluta sig för att lämna UNESCO:s världsarvskommitté i dag skulle det inte längre finnas några thailändska representanter där som kunde opponera sig mot Kambodjas plan om att också lista området runt Preah Vihear-templet som världsarv." "Skulle gulskjortorna ta på sig ansvaret för de oförutsägbara konsekvenserna? Mitt beslut i ärendet är för nationens bästa och handlar inte om egenintressen," sade Abhisit.

Tisdagen den 1 februari berättade premiärminister Abhisit Vejjajiva att man nu även hissat en thailändsk flagga i det omdiskuterade gränsområdet. "Vi har aldrig sagt att templet Wat Kaew Sikha Khiri Sawara skall förstöras. Vi har bara sagt att den kambodjanska flaggan som finns vid templet skall tas bort. Men under tiden har vi också flaggat där," sade Abhisit. Men han gick inte in på några detaljer.


Stavningsvarianter;

Wat Kaew Sikha Khiri Sawara; Wat Kaeo Sikha Kiri Savara (Wat Kaeo Sikha Khiri Sawara) วัดแก้วสิขาคีรีศวาระ, Wat Kaew Sikkha Khiri Savara, Wat Kaew Sika Khiri Savara, Wat Keo Sikha Kiri Svara.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 18.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.