Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Suwit Khunkitti
TPN:s demonstrationsplaner (augusti 2010)

PAD bestämde sig fredagen den 6 augusti 2010 för att ge sitt stöd till Thailands patriotiska nätverks (TPN) kommande demonstration vid Government House. Demonstrationen skulle ledas av Veera Somkwamkid och man skulle kräva att gränsavtalet med Kambodja återkallades. PAD-ledarna Sondhi Limthongkul och Chamlong Srimuang samt talesmannen Panthep Puapongpan berättade om beslutet under en presskonferens. Några PAD-ledare, såsom Chamlong, skulle delta i protesterna, men demonstrationen skulle inte genomföras i PAD:s namn.

Sondhi insisterade på att underskriften i Brasilien av ministern för naturresurser och miljö, Suwit Khunkitti, var liktydigt med att erkänna den karta som följt med i den thailändsk-kambodjanska kommunikén från 2008. Denna hade skrivits under av den tidigare utrikesministern Noppadon Pattama. Detta hade underlättat för Kambodja att göra anspråk på det omtvistade området runt Preah Vihear och kambodjaner hade nu slagit sig ner i området utan att thailändsk militär agerat och kastat ut dem, sade Sondhi.

Han sade också att Suwits underskrift av dokumentet innebar att Thailand lämnade ifrån sig 1.8 miljoner rai mark till Kambodja och Suwits påstående om att mötet i världsarvskommittén blivit en thailändsk succé var en lögn.

Chamlong sade att den planerade demonstrationen handlade om en begäran till regeringen att återkalla det samförståndsavtal som undertecknats med Kambodja 2000. Det handlade också om att driva bort de kambodjaner som fanns i det 4.6 kvadratkilometer stora omtvistade området och att se över Thailands strategi för att återta Preah Vihear. Chamlong sade också att PAD skulle skicka representanter till Government House för samtal med premiärminister Abhisit på fredagseftermiddagen. Detta efter en inbjudan från premiärministern.

Man motsatte sig också utnämnandet av thailändska representanter till den internationella samordningskommittén (khana kammakan prasan ngan rawang prathet) คณะกรรมการประสานงานระหว่างประเทศ som bestod av sju nationer. Denna kommitté var tänkt att övervaka templet under den kambodjanska förvaltningsplanen.

Tidigare på fredagen hade Chaiwat Sinsuwong, som var en ledande medlem av TPN, sagt att den kommande söndagens demonstration vid Government House inte var någon politisk samling utan en helt legitim sammankomst enligt författningen. Det handlade nämligen om att försvara Thailands territoriella suveränitet. Därför var demonstrationen inte i strid med nöddekretet, sade han.

Då Abhisit tillfrågades om demonstrationen kunde hållas samtidigt som nöddekretet var i kraft i huvudstaden hade han svarat att så länge som demonstranterna höll sig inom lagen och inte använde sig av våld var den tillåten. Demonstranterna får inte störa trafiken eller blockera ingångarna till regeringsbyggnaderna och de som deltar får inte vara beväpnade, sade Abhisit.

Det bästa sättet att lösa konflikten mellan Thailand och Kambodja är genom förhandlingar sade försvarsministeriets ständige sekreterare, general Apichart Penkitti (Apichat Phenkitti) อภิชาต เพ็ญกิตติ (18 oktober 1949-), på fredagen. “Samtal skulle göra det möjligt för de två sidorna att framföra åsikter om hur konflikten skulle kunna lösas och om samförståndsavtalet från 2000 skulle återkallas," sade general Apichart. Tidigare har Thailand inte försökt hitta en lösning utan har bara grälat med sin granne. Under tiden har den kambodjanska sidan utnyttjat tiden till sin egen fördel, menade han.


(Apichart Penkitti)

Senare under fredagen hårdnade emellertid tongångarna betydligt mot den kommande demonstrationen. Biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban uppmanade då TPN att inte genomföra sin demonstration vid Government House. Om de inte följde denna uppmaning skulle de bli arresterade, sade han. Deras representanter kunde i stället lämna över sina krav till honom eller till premiärministern, sade Suthep. Det var först nyligen som läget vid gränsen normaliserats och oavsett avsikten med demonstrationen skulle den inte tillåtas.

Även CRES menade efter sitt fredagsmöte att den planerade demonstrationen i Bangkok av Thailands patriotiska nätverk kunde vara i strid med nöddekretet, sade Sansern Kaewkamnerd. Sansern sade att detta antagande baserades på det faktum att det fortfarande rådde undantagstillstånd i Bangkok.Om TPN insisterade på att genomföra demonstrationen skulle myndigheterna inte ha något annan val än att vidta strikt rättsliga åtgärder mot deltagarna för att inte bli anklagade för dubbelmoral [av rödskjortorna], sade Sansern.

Efter mötet hade överbefälhavaren Anupong Paochinda ringt till biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban och bett honom att nätverksledarna skulle få lov att träffa regeringsrepresentanter i Government House under eftermiddagen, berättade Sansern.

Government House och närområdet kommer att förklaras som en ”begränsad zon” från och med fredag natt, sade generallöjtnant och polischefen för huvudstadsregionen Santhan Chayanont. Detta uttalande gjorde han efter ett möte med representanter från CRES och armén. Sex kompanier poliser från huvudstaden och tre kompanier soldater skulle utkommenderas för att ansvara för lag och ordning i och omkring Government House. Han försäkrade att man skulle använda sig av precis samma förhållningssätt mot TPN som man använt sig av mot rödskjortorna.

Efter dessa nya besked gick TPN med på att flytta sin demonstration från Government House till Thai-Japanese Bangkok Youth Centre (Sun Yaowachon Krung Thep Maha Nakhon (Thai-Yipun)) ศูนย์เยาวชนกรุงเทพมหานคร (ไทย-ญี่ปุ่น) i distriktet Din Daeng. Thai-Japanese Bangkok Youth Centre är också känt som Thai-Japanese Stadium (Sanam Kila Thai-Yipun) สนามกีฬาไทย-ญี่ปุ่น. Detta hade man gått med på efter att ha träffat premiärminister Abhisit i Government House på fredagseftermiddagen. Premiärministern sade att han själv skulle åka till platsen för demonstrationen under kvällen för att lyssna på nätverkets krav.

Representanterna för TPN som träffat Abhisit i Government House var PAD:s talesman Panthep Puapongpan, Saemdin Lertbut (Saemdin Loetbut) แซมดิน เลิศบุศย์ som var en nära medarbetare till PAD-ledaren Chamlong Srimuang samt senatorn Mom Luang Wanwipa Charoonrote (Wanwipha Charunrot) หม่อมหลวง วัลย์วิภา จรูญโรจน์. Saemdin sade att TPN skulle skicka tre representanter till ett TV-program där man skulle diskutera problemet Preah Vihear där även regeringsrepresentanter skulle delta.


(Saemdin Lertbut)


(Mom Luang Wanwipa Charoonrote)

Regeringen och New Politics Party deltar i en lek om Preah Vihear i ett försök att avleda folkets uppmärksamhet från terroristanklagelserna mot gulskjortorna. Detta påstående gjorde oppositionspartiet Pheu Thai söndagen den 8 augusti.

Abhisit kom som han lovat till PAD:s demonstration för att förklara dispyten angående Preah Vihear. Detta gjorde han från en scen vid Thai-Japanese Stadium under lördagen, berättade Pheu Thais Vicharn Minchainant. "Premiärministerns förklaring om Preah Vihear och samförståndsavtalet som skrivits under av Thailand och Kambodja 2000 var fortfarande oklara, men PAD-supportrarna hyllade honom för att få folk att tro att hans regering arbetar rättfärdigt," sade Vicharn.

Tidigare hade PAD:s Chamlong Srimuang sagt att han var nöjd med Abhisits förklaring om den thai-kambodjanska gränskonflikten vid Preah Vihear. Chamlong sade att Abhisit hade gjort ett bra jobb då han förklarade hur regeringen arbetade med ärendet.


Stavningsvarianter;

Internationella koordinationskommittén; International Coordination Committee (ICC).

Saemdin Lertbut; Samdin Lertbut, Samdin Lertbutr.

Thai-Japanese Stadium; Din Daeng sports complex, Thai-Japanese sports complex, Thai-japanese sports stadium, Thai-Japan Sports Stadium.

Saemdin Lertbut; Saemdin Lertbutr, Samdin Lertbut, Samdin Lertbutr.

Mom Luang Wanwipa Charoonrote; Mom Luang Walwipha Charoonrote, Mom Luang Walwipha Burusratanaphand (Mom Luang Wanwipha Burutrattanaphan) หม่อมหลวง วัลย์วิภา บุรุษรัตนพันธุ์.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 09.27
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.