Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Tul Sithisomwong
Demonstrationerna mot UDD fortsätter (april 2010)

Under onsdagskvällen den 21 april 2010 hade en ny mångfärgad regeringsvänlig gruppering samlats i Silomområdet för att kräva att rödskjortorna skulle lämna Ratchaprasong. Gruppen kallade sig för Älska Silom-gruppen (Klum Khon Rak Silom) กลุ่มคนรักสีลม. Gruppens engelska namn var Love Silom Group.


(Gruppen Love Silom drabbar samman med "obildade" rödskjortor.)

Samma kväll rapporterade TV att Älska Silom-gruppen drabbat samman med rödskjortor i Sala Daeng-korsningen nära Silom Road strax före klockan 23.00. De båda grupperna hade kastat flaskor och skjutit med slangbella på varandra och enligt rapporterna hade säkerhetsstyrkorna haft problem med att få läget under kontroll. UDD-ledare påstod, utan att ha några bevis, att den regeringsvänliga Silom-gruppen hade förbindelser med eller fick betalt av Demokratiska partiet. Fem personer uppgavs ha skadats i sammandrabbningarna.

Torsdagen den 22 april gick den säkerhetsansvarige Suthep Thaugsuban ut med hård kritik mot polisen. Han menade att de inte hade ansträngt sig hårt nog för att förhindra sammandrabbningarna mellan Silom-gruppen och rödskjortorna under onsdagen. Denna sammandrabbning hade ytterligare spätt på Thailands dåliga rykte i omvärlden, menade han. Polisen hade nu fått stränga förhållningsregler om att detta inte fick hända en gång till.

I direktsänd TV från sammandrabbningarna i korsningen mellan Silom Road och Ratchadamri Road (Thanon Ratchadamri) ถนนราชดำริ (alternativt Ratdamri) kunde man se hur en utländsk man träffades av ett föremål skjutet från en slangbella.

Suthep förnekade rödskjortornas påstående om att sammandrabbningarna hade iscensatts av regeringen. Det var inte konstigt att Siloms befolkning blivit irriterade på rödskjortorna som ockuperat gator i Bangkok i över två månader, sade han.

Fredagen den 23 april rådde ett spänt läge i Bangkok. Suthep Thaugsuban påstod att onsdagens granater hade avfyrats från rödskjortornas demonstrationsområde, som nu hade befästs med spetsade bambupålar och högar med bildäck. "Vem som än utförde M79-attackerna vill att folk skall tro att de utfördes av de röda. Men vi kommer aldrig att attackera oskyldiga människor," sade UDD-ledaren Jatuporn Prompan.

På torsdagen hade militären sagt att de ville undvika mer blodsspillan, men utfärdade en kraftfull varning till rödskjortorna om att de måste lämna sin bas som låg i ett av Bangkoks viktiga handels- och hotelldistrikt.

En grupp som kallar sig det Civila nätverket för nationens beskydd (Klum Prachachon Phuea Phithak Chat Sat Kasat) กลุ่มประชาชนเพื่อพิทักษ์ชาติ ศาสน์ กษัตริย์ (eller (Khruea Khai Phon Mueang Asa Pokpong Phaendin) เครือข่ายพลเมืองอาสาปกป้องแผ่นดิน) kommer att demonstrera mot UDD på fredagskvällen. Detta trots onsdagens våldsamma sammandrabbningar, sade Tul Sithisomwong (Tun Sitthisomwong) ตุลย์ สิทธิสมวงศ์ (19 oktober 1965-), som var ledare för gruppen. Denna grupp är också känd som den mångfärgade gruppen (Klum Suea Lak Si) กลุ่มเสื้อหลากสี.

Doktor Tul, som var universitetslektor vid Chulalongkornuniversitetets medicinska fakultet, sade att medlemmarna i nätverket skulle samlas och demonstrera vid Royal Plaza mellan klockan 16.00 och 19.00. Han uppmanade Silom-gruppen att ansluta sig till demonstrationen. Tul berättade också att han begärt skydd från både polisen och militären under demonstrationen.

Ett stort antal supportrar till Tuls grupp återsamlades på lördagsmorgonen den 24 april vid Suan Luang Rama IX Park สวนหลวง ราม 9 på Srinakarin Road (Thanon Si Nakharin) ถนนศรีนครินทร์. Tul sade att ett upplösande av representanthuset inte var någon lösning på landets problem och att regeringen i stället skulle fortsätta sitt arbete med att lösa landets sociala och ekonomiska problem.

UDD-advokaten Karom Phonthaklang lämnade tisdagen den 4 maj in en anmälan till polisen mot Tul Sithisomwong. Tul anklagades för att ha varit ledare för demonstrationer, vilket var i strid med gällande undantagslagar. Karom menade att Tul brutit mot den paragraf i undantagslagarna som förbjuder offentliga politiska samlingar större än fem personer.

Karom konstaterade att UDD-ledare drabbats av stämningar och arresteringsorder för att ha lett demonstrationer med rödskjortorna, men att inga åtgärder vidtagits mot Tul. Karom anklagade också Tul för att ha begått en terrorhandling då han 2008 stödde PAD:s flygplatsockupationer genom att framträda på PAD:s scen.

Torsdagen den 29 april rapporterades det att PAD-supportrar hade börjat samlas framför det 11:e infanteriregementet. De väntade på sina ledare för att därefter lämna över en begäran till premiärministern och arméchefen om en snabb lösning på läget i Bangkok. Chamlong Srimuang och Pipob Thongchai beräknades anlända till armébasen omkring klockan 10.00.


(PAD utanför det 11:e infanteriregementet)

Representanter för PAD skulle också besöka militärbaser över hela landet denna morgon för att förmå de väpnade styrkorna att ge sig ut och upprätthålla fred och ordning. PAD ville att regeringen och de väpnade styrkorna skulle slå ner rödskjortornas protester med våld.


Stavningsvarianter;

Ratdamri; Rajdumri.

Civila nätverket för nationens beskydd; Alliance of Patriots, Alliance of Thai Patriots, Civil Network against Thaksin's Corruption Pardon, Civil Network for National Protection, Network of Citizen Volunteers to Protect the Land, Network of Volunteer Citizens to Protect the Land, Network of Volunteer Citizens to Protect the Monarchy, Protect the Nation.

Tul Sithisomwong; Tul Sitthisomwong.

Mångfärgade gruppen; Multicolor Shirts.

Suan Luang Rama IX Park; สวนหลวง รัชกาลที่ 9, King Rama IX Park.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-01-10, 14.22
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.