Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sompong Bangchom (sittande)
UDD-vakter arresterade av DSI (januari 2011)

En man som departementet för särskilda utredningar (DSI) misstänkte vara den UDD-vakt som ledde räden mot Chulalongkornsjukhuset den 29 april 2010 arresterades den 10 januari 2011. Arresteringen av den 30-årige Sompong Bangchom (Somphong Bangchom) สมพงษ์ บังชม från Sisaket bekräftades av DSI:s chef Tharit Pengdit under en presskonferens tisdagen den 11 januari.

Tharit sade att Sompong varit ledare för UDD-vakter som ingick i en grupp som kallades Saming Dam Group (Klum Saming Dam) กลุ่มสมิงดำ. Sompongs smeknamn var Saming. Gruppen hade varit ansvarig för att skydda omkring 300 rödskjortor i området vid Sala Daeng.

Den 29 april 2010 ledde Sompong omkring 200 rödskjortor som stormat in på Chulalongkornsjukhuset, där de skrämde upp läkare och sjuksköterskor, när de letade efter soldater som de trodde gömt sig på sjukhuset, sade Tharit. Denna händelse har jag berättat om i den tidigare artikeln ”UDD-vakter söker igenom Chulalongkornsjukhuset (29 april 2010).”

Sompong misstänktes också för att ha kastat en handgranat som exploderade nära den tidigare premiärministern Banharn Silpa-archas hus den 25 april. Denna händelse har jag berättat om i artikeln ”Granatattackerna fortsätter (mars-april 2010)”.

Sompong medgav att han stormat in på Chulalongkornsjukhuset, efter instruktioner från den tidigare omtalade Payap Panket, men han förnekade att han skulle skrämt upp personalen på sjukhuset. Han förnekade också all kännedom om granatattacken vid Banharns hus. UDD-vakten Payap hade också anklagats för terrorism men han hade lyckats undgå att bli arresterad.

Sompong hade arresterats efter att ha fått ett telefonsamtal från en polis som lockat honom att komma till en polisstation i Sisaket. Polisofficeren hade sagt till honom att han behövde hjälp av honom för att lösa ett narkotikaärende. Då Sompong infann sig hos polisen fanns DSI på plats och arresterade honom.

Torsdagen den 20 januari berättade Tharit Pengdit att DSI hade arresterat ännu en man som varit säkerhetsvakt för UDD under demonstrationerna april-maj 2010. Tharit identifierade mannen som Manop Chanchangthong มานพ ชาญช่างทอง, alias Ped (Pet) เป็ด, som arresterats under onsdagen.


(Manop Chanchangthong)

Tharit sade att Manop medverkat i stölden av ett stort antal vapen från soldater under sammandrabbningarna vid Khok Wua-korsningen den 10 april 2011. Vapnen hade senare visats upp på UDD:s scen och sedan blivit utdelade till UDD-vakterna för att användas mot soldaterna. Manop var också en av de UDD-vakter som med våld slitit åt sig pistoler ur händerna på poliser som försökt arrestera rödskjorteledaren Arisman Pongruangrong vid SC Park Hotel den 16 april 2010, sade Tharit.

Manop medgav att vapnen visats upp på UDD:s scen, men han nekade till att ha tagit dem från några soldater. Han sade att han fått vapnen från vaktkollegor, men han hade inte distribuerat dem vidare eller använt dem. Manop hade anklagats för terrorism och på fredagen skulle DSI föra honom till brottmålsdomstolen för att där begära hans fortsatta häktning.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 18.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.