Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Manaschai arresteras och vapen hittas i Khattiyas hus den 22 januari
Khattiya Sawasdipol suspenderas (13 januari 2010)

Onsdagen den 13 januari 2010 blev det känt att generalmajor Khattiya Sawasdipol (alias Seh Daeng) hade suspenderats från sin tjänst. Suspenderingen hade skett helt enligt reglementet, sade överbefälhavaren Anupong Paochinda. Försvarsminister Prawit Wongsuwan hade tidigare skrivit under en order om Khattiyas suspendering, som trätt i kraft den 5 januari.

En undersökningskommission hade kommit fram till att Khattiya visat sitt stöd för Demokratiska alliansen mot diktatur (DAAD), vilket var i strid med principen om att militärofficerare inte öppet fick visa sitt politiska ställningstagande. Khattiya hade också anklagats för att ha träffat Thaksin och Hun Sen i Kambodja den 13 november, utan att först be armén om tillstånd att få lämna landet. Han hade dessutom tagit med sig paramilitära rangers till regeringsfientliga demonstrationer sent under 2009. Enligt Anupong skulle en undersökningskommitté avgöra om Khattiya skulle åtalas vid en militärdomstol.

Natten till den 14 januari avfyrades en M79-granat mot arméns högkvarter i Bangkok. Granaten skadade ett kök på byggnadens sjätte våning i närheten av Anupongs kontor. Anupong själv befann sig inte i byggnaden och ingen annan skadades heller. Redan tidigt blev Khattiya och några nära medarbetare till honom misstänkta för dådet och det genomfördes senare flera husrannsakningar i både Khattiyas och andras hem.

Misstanken mot Khattiya grundades på att han, enligt en armékälla, offentligt skulle ha hotat Anupong. Khattiya hade tidigare sagt att om han blev suspenderad skulle han se till att general Anupong "inte kunde visa sig på gatorna." Khattiya förnekade inte heltoväntat all inblandning i dådet.

"Jag har talat om incidenten med Anupong," berättade Abhisit för reportrarna. "Med tanke på tidpunkten och målet för attacken var den förmodligen inte ämnad att döda någon. Jag vet inte om arméspecialisten Khattiya Sawasdipol eller andra från armén eller polisen varit inblandade i denna attack.”

Fredagen den 15 januari arresterade polisen en tidigare paramilitär kommandosoldat i förbindelse med granatattacken på arméns högkvarter. Det handlade om en 54-årig man vid namn Amnart Intarachote (Amnat Intharachot) อำนาจ อินทรโชติ. Amnart hade varit stationerad i ett läger vid Pak Thongchai ปักธงชัย i provinsen Nakhon Ratchasima sedan 1978.


(Amnart Intarachote i blå skjorta)

Amnart hade arresterats i distriktet Khlong Toei av ett team poliser ledda av överste Sombat Milintachinda (Sombat Malinthachinda) สมบัติ มิลินทจินดา. Polisen agerade enligt en arresteringsorder som utfärdats på fredagen. Polisen beslagtog en mindre mängd ammunition och kommunikationsutrustning och Amnart anklagades inledningsvis för innehav av ammunition och för innehav av kommunikationsutrustning utan tillstånd.


(Sombat Milintachinda)

Amnart berättade att han var en kommandosoldat som förlorat sin vänstra tumme i ett bakhåll på 1970-talet. Han kallades därför den niofingrade revolvermannen (mue puen 9 niao) มือปืน 9 นิ้ว av sina rödskjortekollegor i UDD-vakten. Amnart sade att han inte kände Khattiya personligen, men att han valt att delta i rödskjortornas protester på grund av sin passion för demokrati och rättvisa.

Ett annat team från Bangkokpolisen under ledning av översten Chamlong Sawangwong จำลอง สว่างวงศ์ hade begett sig till ett hus i distriktet Lat Krabang ลาดกระบัง. Här hittade polisen ammunition av olika slag, men den 49-årige Pornwat Thongsomboon (Phonwat Thongsombun) พรวัฒน์ ทองสมบูรณ์, alias K-Thong เคทอง, vars namn stod på arresteringsordern, fanns inte i huset. Han blev dock senare arresterad och frisläppt mot borgen.


(Pornwat Thongsomboon)

Polischefen och generallöjtnanten Santhan Chayanont (Santhan Chayanon) สัณฐาน ชยนนท์ (26 maj 1952-) sade att de husrannsakningar som genomförts under torsdagen av polisen och militären av Khattiya och hans anhängares hus gjorde att misstankarna riktades mot de ovan omtalade personerna Amnart och Pornwat. Amnart påstod emellertid att han inte kände Pornwat.


(Santhan Chayanont)

Tre andra personer med anknytning till Khattiya Sawasdipol förhördes fredagen den 22 januari. Ett antal vapen och ammunition hade konfiskerats i Khattiyas hus och i en av militärens lägenheter som beboddes av fanjunkaren Natthasit Suwanraj (Natthasit Suwannarat) ณัฎฐสิทธิ์ สุวรรณราช, som var en av Khattiyas medarbetare.

Den 22-årige menige soldaten Manaschai Khamporn (Manatchai Khamphon) มานัสชัย คำพร som passade Khattiyas hus och en man som identifierades som den 24-årige Ekkalak Wisetwongsa เอกลักษณ์ วิเศษวงษา kvarhölls för förhör. Manaschai och Ekkalak förnekade all kännedom om vapnen som hittades i Khattiyas hem. De sade att de bara hjälpt till med att passa hemmet där Khattiya bodde två gånger i veckan.


(Manaschai, Natthasit och Ekkalak)

Poliserna som undersökte ärendet sade att de tänkte begära att få behålla Manaschai och Ekkalak i förvar medan Natthasit skulle hållas i förvar av en militärdomstol då man hittat oregistrerade vapen i hans lägenhet. Manaschai berättade för journalisterna att Khattiya hade ringt honom och lovat att han skulle skicka en advokat för att representera honom och få honom frisläppt mot borgen. Polisen motsatte sig att Natthasit skulle släppas mot borgen då det fanns en risk att han skulle försöka fly. Polisen berättade också att Natthasit påstod att alla vapen som hittats i hans rum tillhörde honom själv och inte Khattiya.

Beslagtagandet av vapen och ammunition som gjorts under polisräderna på torsdagsnatten betyder inte att man behöver vara orolig för ett uppror från rödskjortornas sida, sade premiärminister Abhisit Vejjajiva efter ett möte med det nationella säkerhetsrådet (NSC) på fredagen.

Måndagen den 25 januari lät Khattiya Sawasdipol höra av sig. Han förklarade att han inte hade någon brådska med att överlämna sig till polisen. Han tänkte vänta ytterligare någon vecka tills situationen lugnat ner sig något.

Söndagen den 24 januari anklagade Pheu Thai ännu en gång Abhisit och Suthep för dubbelmoral. Det handlade om hur man behandlade Khattiya Sawasdipol jämfört med de som ockuperat flygplatsen Suvarnabhumi i slutet av 2008. "Polisen har utsatts för politiska påtryckningar för att snabbt utfärda en arresteringsorder mot Khattiya. Men det görs inga framsteg angående flygplatsockupationen där det finns tydliga bevis," hävdade Pheu Thais talesman Prompong Nopparit.


(Abhisit och Suthep)

Onsdagen den 3 mars berättade polischefen Amnuay Nimmano att en ny arresteringsorder hade utfärdats mot Pornwat Thongsomboon. Detta på grund av en video på YouTube ยูทูบ som visade Pornwat där han förutspådde bombdåd och oroligheter i Bangkok från och med den 27 februari. Enligt Amnuay riskerade Pornwat ett maxstraff på sju års fängelse.

Pornwat blev arresterad på nytt då han satt i en bil tillhörande Khattiya på avdelningen för brottsbekämpnings (CSD) område och han sattes också i förvar här. Khattiya som kommit till CSD för att förhöra sig om ett frisläppande av Pornwat blev även han arresterad tillsammans med Pornwat.

På lördagsnatten den 6 mars belägrade rödskjortorna CSD och krävde att de skulle släppas mot borgen. Det handlade om omkring 200 rödskjortor varav de flesta var taxichaufförer. De använde sig av nästan 100 taxibilar för att blockera CSD:s portar på Phahonyothin Road och de blockerade också vägen nära Lat Phrao Road (Thanon Lat Phrao) ถนนลาดพร้าว. De gick med på att häva blockaden sent på natten, men skulle samlas igen på söndagen.

Advokaten Uthai Sanaeha (Uthai Saneha) อุทัย เสน่หา som representerade Khattiya Sawasdipol begärde måndagen den 8 mars att Khattiya och hans sju fängslade medarbetare skulle släppas mot borgen. Brottmålsdomstolen beviljade sedan att Khattiya och sex av hans medarbetare skulle släppas mot en samlad borgenssumma på 1,6 miljoner baht. Pornwat Thongsomboon blev dock inte beviljad borgen. Domstolen menade att det fanns risk för fortsatt brottslighet från hans sida.

De sex medarbetarna till Khattiya som släpptes var Suraphat Chanthima สุรภัศ จันทิมา, Mongkol Saraphan (Mongkhon Saraphan) มงคล สารพัน, Chakchalat Kongsuwan (Chakchalat Khongsuwan) จักรชลัส คงสุวรรณ, Roengrit Tumthongkham เริงฤทธิ์ ตุ้มทองคำ, Jaran Loypoon (Yak) (Charan Loiphun) จรัญ ลอยพูล (ยักษ์) och Suvit Khirirak (Suwit Khirirak) สุวิทย์ คีรีรักษ์. Khattiya och hans sex medhjälpare anklagades för att ha försökt hjälpa en misstänkt kriminell att undgå arrestering samt för olaga vapeninnehav.


(Suraphat Chanthima)


(Mongkol Saraphan)


(Jaran Loypoon)


Stavningsvarianter;

Amnart Intarachote; Amnat Inthachote, Amnart Inthachote, Amnart Intachote, อำนาจ อินทโชติ.

Lat Krabang; Khet Lat Krabang เขตลาดกระบัง, Ladkrabang.

Pornwat Thongsomboon; Pornpat Thongsomboon.

Santhan Chayanont; Santan Chayanon, Santan Chayanont.

Natthasit Suwanraj; ณัฏฐสิทธิ์ สุวรรณราช.

Manaschai Khamporn; มนัสชัย อัมพร.

Youtube; ยูทิวบ์.

Lat Phrao; Lad Phrao.

Suraphat Chanthima; Suwapat Chantima, Surapat Chanthima.

Mongkol Saraphan; Mongkol Sarapan.

Chakchalat Kongsuwan; จักรชลัช คงสุวรรณ.

Jaran Loypoon; Charan Loipul, Jaran Loipoon, Charan Loypoon, Yak Loipoon.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-02, 18.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.