Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Noppawan Tang-udomsuk
Noppawan Tang-udomsuk anklagas för majestätsbrott (31 januari 2011)

Den 30 januari 2009 arresterades en 26-årig kvinna vid namn Noppawan Tang-udomsuk (Nopphawan Tangudomsuk) นพวรรณ ตั้งอุดมสุข och anklagades för majestätsbrott och brott mot datalagen. Noppawan misstänktes stå bakom signaturen ”Bento,” som skrivit inlägg på webbplatsen www.prachatai.com (Prachathai) ประชาไท den 15 oktober 2008. Inläggen menades ha varit kränkande mot drottningen och kronprinsen. Tio dagar senare frigavs Noppawan mot borgen.

Ärendet drog sedan ut på tiden, men den 31 januari 2011 lade brottmålsdomstolen ner ärendet. Detta i brist på bevis då det var oklart vem som skrivit och lagt ut uppgifterna. Men ärendet fördes vidare till appellationsdomstolen som i oktober 2013 ändrade domen och dömde Noppawan till fem års fängelse. Hon överklagade därefter domen och släpptes faktiskt på fri fot mot borgen.

Därefter dröjde det till den 11 september 2015 då Högsta domstolen utfärdade en arresteringsorder mot Noppawan då hon inte infann sig till domstolsförhandlingarna. I stället hade hennes far infunnit sig och förklarat att han inte visste var hans dotter uppehöll sig och att han heller inte hade lyckats komma i kontakt med henne.

Till sist fick rättsfallet ett avslut då Högsta domstolen den 20 oktober 2015 kom fram till att ärendet mot Noppawan skulle läggas ned. Anledningen var ännu en gång bristen på bevis. Se även avsnittet ”Yingluck Shinawatra blir premiärminister,” artikeln ”Prachathai och rättegången om majestätsbrott.”


Stavningsvarianter;

Noppawan Tang-udomsuk; Noppawan Tangudomsuk.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 18.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.