Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Trötta soldater den 19 april 2010
Trupper sätts in för att försvara Silom (19 april 2010)

Tidigt på måndagsmorgonen den 19 april 2010 anlände hundratals trupper, varav många beväpnade, till Bangkoks gator för att förhindra rödskjortorna från att ta sig in i Silomområdet. "Flera enheter är för närvarande beväpnade för att förhindra attacker från terrorister som gömmer sig bland demonstranterna,“ sade regeringstalesmannen Panithan Wattanayagorn.

Senare på morgonen sade UDD-ledaren Weng Tojirakarn att rödskjortorna för närvarande gett upp sina planer om att ta sig in på Silom Road då man förstod att säkerhetsstyrkorna här tänkte använda våld för att förhindra detta. Nattawut Saikua hävdade att trupper hade förberett sig för att skingra demonstranterna under måndagen. Som bevis för detta visade han upp stora fotografier med beväpnade säkerhetsstyrkor uppe i skyskraporna i distriktet Silom.

Nattawut sade att det var “vattenmelonsoldater” som informerat honom om att trupperna tänkte använda sig av kraftiga vapen för att skingra demonstranterna. Då de såg hur många demonstranterna var hade de ändrat sina planer. Termen "vattenmelonsoldat" användes av UDD som beteckning på soldater som hade gröna uniformer men som var röda på insidan!

Talesmannen för CRES och armén, Sansern Kaewkamnerd, påstod under måndagen att det fanns beväpnade personer bland demonstranterna vid Ratchaprasong-korsningen. Hur många ville han inte avslöja för att förhindra att det utbröt panik. Det fanns bildbevis från den 10 april där man kunde se demonstranter kasta granater och använda skjutvapen. Sansern sade också att rödskjortorna använde kvinnor, barn och åldringar som mänskliga sköldar. Han uppmanade rödskjortorna att upphöra med detta som han kallade skamligt.

Sansern berättade också att trupperna hade rätt att använda sina vapen i självförsvar då rödskjortorna tidigare attackerat dem med spetsiga käppar och stenar. Soldater hade träffats så illa i huvudet av stenar att de hade dött, berättade han. Siffran över antalet döda efter gatustriderna den 10 april angavs nu till 25 personer. "För att skydda demonstranterna har soldater stationerats i höghusen runt Ratchaprasong. Detta för att förhindra folk med vapen att använda höghusen som baser för sina attacker”, sade Sansern.

Under måndagen meddelade de två tidigare premiärministrarna Chavalit Yongchaiyudh och Somchai Wongsawat att de skulle be kungen om en audiens i ett försök att få slut på krisen i landet. Från flera håll kom reaktionen att det var opassande att be om kunglig audiens i detta ärende och att landets politiska problem skulle lösas parlamentariskt. I ett gemensamt uttalande bad de två regeringen att avstå från våldsanvändning, häva undantagstillståndet, sluta förvränga information och lämna tillbaka makten till folket genom att upplösa representanthuset.


(Somchai i mitten och Chavalit till höger)

CRES kommer att kalla ytterligare 54 personer till förhör för att skaffa sig information om händelser i förbindelse med rödskjortornas demonstrationer, sade CRES talesman Sansern Kaewkamnerd onsdagen den 21 april 2010. De flesta av dem var användare av kommunikationsradioapparater, taxichaufförer och motorcykeltaxiförare samt UDD-vakter, sade han.

Veckan innan hade CRES kallat till sig 52 personer och 21 av dessa hade redan hört av sig till CRES. De återstående 31 personerna som inte hade hört av sig riskerade att bli arresterade, sade Sansern. Sansern varnade ännu en gång att området vid Ratchaprasong var farligt för oskyldiga människor då det fanns vapen här som var tänkta att användas mot säkerhetsstyrkorna.

CRES, säkerhetspersonal och polisen kommer att agera beslutsamt mot de demonstranter som försöker inta andra delar av Bangkok. Detta gäller till exempel Silom Road eller Sirirajsjukhuset. De måste hålla sig till sin demonstrationsplats vid Ratchaprasong, men det innebär inte att de får lov att stanna där permanent, sade Sansern. Han tillbakavisade medierapporter om att den skjutne japanske fotografen dog av skott avfyrade från arméns sida. En undersökning om vad som egentligen hände pågick.

Ett antal explosioner inträffade i Silomområdet, nära Dusit Thani Hotel och skytrainstationen Sala Daeng (Sathani Sala Daeng) สถานีศาลาแดง, sent på onsdagen. Det fanns uppgifter om både fem och sex explosioner. En kvinna bekräftades vara död och minst 75 hade skadats i de tre första explosionerna. Det fanns både soldater och civila bland de skadade. Siffran över antalet skadade ändrades senare till 86 personer. Av dessa var två utlänningar. En australiensare och en indonesier. UDD:s Jatuporn Prompan var snabbt ute och förklarade att rödskjortorna inte var ansvariga för explosionerna.


(Offer för granatattacken vid Sala Daeng)

Redan under natten till torsdagen arresterade polisen fem misstänkta i förbindelse med explosionerna. En av de misstänkta var en tidigare militärofficer. De misstänkta blev emellertid snart släppta på fri fot.

CRES talesman Sansern Kaewkamnerd sade på natten till torsdagen att explosionerna orsakats av M79-granater. En av granaterna hade träffat taket på Sala Daengs skytrainstation, en annan hade exploderat framför Dusit Thani Hotel och en tredje framför Bank of Ayudhya (Thanakhan Krung Si Ayutthaya) ธนาคารกรุงศรีอยุธยา. "Granaterna har troligen avfyrats från Ratchaprasong-korsningen, men det är också möjligt att de avfyrats från Lumphiniparken," sade Sansern. Han sade att det inte var speciellt troligt att granaterna hade avfyrats från några höghus runt Silom.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-07-15, 17.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.