Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
En alltför vanlig syn i det våldsdrabbade södra Thailand
Rebeller angriper militärläger i söder (19 januari 2011)

Beväpnade rebeller dödade på onsdagskvällen den 19 januari 2011 fyra soldater och sårade sex då de utförde ett överraskande anfall på ett militärläger i distriktet Ra-ngae ระแงะ i provinsen Narathiwat. Eldstriden började omkring 19.30 och varade omkring 30 minuter. Bland de dödade soldaterna fanns kompanikommendanten och kaptenen Krit Kampirayan (Krit Khamphirayan) กฤช คัมภีรญาณ (24 mars 1978-19 januari 2011). Ett femtiotal vapen stals under räden.


(Distriktet Ra-ngae i provinsen Narathiwat)


(Krit Kampirayan)

Detta berättade armétalesmannen för ISOC, överste Banphot Poonpien (Banphot Phunphian) บรรพต พูลเพียร, torsdagen den 20 januari 2011. Banphot sade att det handlat om mellan 40-50 rebeller som attackerat lägret. En överstelöjtnant vid namn Thanit Saengchan ธนิต แสงจันทร์ hade något mera försiktigt uppskattat antalet angripare till minst 20 man.


(Banphot Poonpien)

Sedan tidigt 2004 hade nu mer än 4 400 muslimer och buddhister dödats i det oroliga södern. Nästan 500 av dessa var soldater och poliser. Tisdagen den 18 januari hade regeringen förlängt undantagslagarna i söder i ytterligare tre månader trots vissa gruppers oro för de utökade maktbefogenheter som detta gav militären.

Attacken innebar dock inte att regeringens planer om att avskaffa undantagslagarna i de tre sydligaste provinserna hade ändrats, sade överbefälhavare Prayut Chan-o-cha på torsdagen. Prayut beklagade sorgen för de dödade och skadade soldaternas familjer och försäkrade att armén skulle bistå dem på alla sätt. Prayut sade också att han beordrat en jakt på förövarna där man även skulle använda helikoptrar med bildförstärkare för att skanna det bergrika området där man trodde att de militanta rebellerna gömde sig.

Kommendanten för fjärde armén generallöjtnant Udomchai Thammasarorat och Narathiwats viceguvernör Detrat Simsiri (Detcharat Simsiri) เดชรัตน์ สิมศิริ besökte på torsdagsmorgonen de skadade soldaterna som behandlades på Narathiwat Ratchanakarin Hospital (Rongphayaban Narathiwat Ratchanakharin) โรงพยาบาล นราธิวาสราชนครินทร์.


(Udomchai Thammasarorat)


(Detrat Simsiri)

Angriparna hade gått in i lägret genom huvudingången och överraskat soldaterna, vilket tydde på bristande säkerhet och Prayut hade beordrat en utredning om hur detta kunnat ske. Attacken inträffade samtidigt som Prayut Chan-o-cha och biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban besökte regionen. Abhisit hade återvänt hem från området två dagar innan dådet.

Sympatierna för rebellerna bland den malaj-muslimska befolkningen har fortsatt att vara stort och antalet tjallare har varit lågt. Detta trots att regimen hävdat att man var på väg att vinna lokalbefolkningens stöd. Mer än 64 000 man var sysselsatta med säkerhetsarbete i söder och regeringen hade spenderat miljarder på att hålla ordning i regionen. Trots detta kunde man inte se någon ljusning då det gällde våldet i området.

Armén måste ändra taktik angående hur man tacklar problemet med upproret i de sydligaste provinserna, sade premiärminister Abhisit torsdagen den 20 januari. Armén hade uppmanats att följa gällande lagar och därmed undvika att bli ett redskap för rebellerna. Samtidigt menade Abhisit att myndigheterna hade varit framgångsrika med att minska våldet i söder.

Speciallagar är nödvändiga i de södra gränsprovinserna för att kunna handskas med det pågående våldet i regionen, sade Prayut Chan-o-cha tisdagen den 25 januari. Det finns fortfarande rebeller längst ner i söder som ständigt är beredda att använda våld mot myndigheterna och säkerhetspersonalen i området måste hela tiden tänka på att skydda sina egna liv.

"Armén begav sig till regionen 2004 och har stannat kvar sedan dess. De lokala invånarna vet numera att soldaterna inte kommer att skada dem och befolkningen är beredd att välkomna dem," sade överbefälhavaren. Han sade också att samarbetet mellan allmänheten och soldaterna i regionen hade förbättrats väsentligt. Prayut uppmanade också befolkningen i Thailand att ge soldaterna moraliskt stöd i stället för att kritisera dem så fort det inträffade någon våldsam incident i söder.

Premiärminister Abhisit kallade lördagen den 22 januari samman alla chefer med ansvar för säkerhetsfrågor. De skulle träffas klockan 16.00 i Government House för att diskutera det ökande våldet i söder efter attacken på militärlägret i Narathiwat. Två av de viktigaste mötesdeltagarna var försvarsminister Prawit Wongsuwan och överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha. Regeringstalesmannen Panithan Wattanayagorn sade att man också skulle diskutera de två ännu inte frisläppta thailändarna Veera Somkwamkid och Ratree Pipatanapaiboon under mötet.


Stavningsvarianter;

Ra-ngae; Amphoe Ra-ngae อำเภอระแงะ, Rangae.

Krit Kampirayan; กฤษ คัมภีรญาณ.

Banphot Poonpien; Banpot Poonpien, Banphot Poonpian.

Detrat Simsiri; เดชรัฐ สิมศิริ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 18.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.