Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Charnchai Likhitjitta
Mordkomplotten mot Charnchai Likhitjitta (april 2009)

Onsdagen den 8 april 2009 berättades det att en konspirationsteori, om att kronrådsmedlemmen och den tidigare ordföranden för Högsta domstolen Charnchai Likhitjitta skulle mördas, i allra högsta grad varit verklig. Bakom uppgifterna stod biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban och polischefen Patcharawat Wongsuwan.  

Suthep berättade under en presskonferens att de misstänkta redan hade arresterats och erkänt att de tänkt mörda Charnchai. Patcharawat sade att den arresterade majoren Thienchai Muang-janthuek (Thianchai Mueangchanthuek) เทียนชัย เมืองจันทึก bekräftat att han fått 1.5 miljoner baht för att utföra mordet. Thienchai hade i sin tur kontaktat Kamik Sukkanchanakas (Khamik Sukkanchanakat) คมิก สุขกาญจนกาศ och betalat honom 600 000 baht för att bilda ett mordkommando. Resterande summa skulle han få om mordet utfördes före den 8 april.

Kamik skulle sedan i sin tur ha kontaktat den 32-årige Panupong Ratanapaiboon (Phanuphong Rattanaphaibun) ภานุพงศ์ รัตนาไพบูลย์ och den 29-årige Sakchai Sae Lim (Sakchai Saelim) ศักดิ์ชาย แซ่ลิ้ม. De tre misstänkta torpederna greps på måndagen nära Charnchais hem i Samut Prakan. Thienchai hade sedan arresterats under tisdagen. 


(De fyra misstänkta på polisstationen)


(Karta över provinsen Samut Prakan)

Under förhören hade de avslöjat att Thienchai var huvudmannen. De sade sig ha fått information om att Charnchai var en välkänd affärsman. Det var tänkt att Sakchai skulle ha varit den som höll i vapnet och Panupong skulle ha fungerat som motorcykelchaufför under mordet. Under en presskonferens visade polisen upp en pistol och ammunition samt en bankbok med en penningöverföring på 600 000 baht som bevis. Även en motorcykel fanns med bland bevisen.

Charnchai sade sig själv vara förvånad över att man ville mörda honom och förnekade att han skulle ha varit inblandad i kuppen mot Thaksin 2006. Han tillade också att han tänkte vara mera försiktig i framtiden.

Torsdagen den 9 april överlämnade sig en marinkapten vid namn Chakkrit Sekhanant (Chakkrit Sekhanan) จักรกฤษณ์ เสขะนันท์ till polisen. Han hade också utpekats som möjlig huvudman i mordförsöket mot Charnchai, men han förnekade all inblandning. 


(Chakkrit Sekhanant)

Chakkrit förnekade också att han kände Thienchai Muang-janthuek, som skulle ha fått 1.5 miljoner baht från en affärsman från norra Thailand för att utföra mordet. Chakkrit hade tidigare varit en nära medarbetare till den tidigare biträdande premiärministern Sanan Kachornprasart under Samak Sundaravejs administration. 


Stavningsvarianter;

Thienchai Muang-janthuek; Muangjanthuek.

Kamik Sukkanchanakas; Kamik Sukanchanakan.

Sakchai Sae Lim; Sakchai Saelim.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-23, 20.10
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.