Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Lak Mueang
PAD demonstrerar (15 november 2009)

Tisdagen den 10 november 2009 förklarade PAD att man skulle genomföra en stor demonstration söndagen den 15 november. Anledningen var missnöjet med Kambodjas utnämnande av Thaksin som ekonomisk rådgivare och Thaksins intervju med TimesOnline. PAD:s koordinator Suriyasai Katasila berättade att demonstrationen skulle börja klockan 16.00 på Sanam Luang. Chamlong Srimuang uppmanade pensionerade militärofficerare att ansluta sig till demonstrationen till försvar för monarkin.

Demonstrationen skulle skicka ett budskap till världssamfundet att den thailändska befolkningen var lojal mot monarkin. Dessutom skulle man fördöma Pheu Thais ordförande Chavalit Yongchaiyudh, Thaksin och den kambodjanske premiärministern Hun Sen för att de hade trampat på Thailands stolthet och integritet.

Söndagen den 15 november sade PAD-ledaren Somsak Kosaisuuk att man även tänkte protestera mot Phnom Penhs vägran att utlämna Thaksin. Thaksin hade kommit till Kambodja på tisdagen och lämnat landet på lördagen för att därefter återvända till Dubai. Polisen förväntade att antalet demonstranter skulle uppgå till omkring 10 000-15 000 personer. Polisens talesman Piya Uthayo sade att omkring 1 500 poliser skulle övervaka demonstrationen.

Omkring klockan 21.00 på kvällen exploderade en granat bakom demonstrationsscenen som skadade 12 personer. Enligt Worapong Chewpreecha som var chef för huvudstadens polisbyrå (Metropolitan Police Bureau (MPB)) (Kong Banchakan Tamruat Nakhon Ban) กองบัญชาการตำรวจนครบาล hade granaten avfyrats från helgedomen Bangkok City Pillar Shrine (Lak Mueang) หลักเมือง. Granatexplosionen skadade dessutom två bilar och hade orsakat en omkring åtta meter bred krater.

Under måndagen sade generallöjtnant Worapong sade att det var uppenbart att granaten var av typen M79. Den hade avfyrats nära kanalen Khlong Lod (Khlong Lot) คลองหลอด, omkring 350 meter från själva demonstrationen. Granatens bana uteslöt att den kunde ha kastats av någon fysisk person som befann sig nära demonstranterna. Övervakningskamerorna runt Sanam Luang visade tyvärr inget av värde och polisen letade nu efter fler vittnen och med försöka säkra ytterligare bevis.

Rykten om att militären skulle ha varit inblandad avvisades på måndagen av försvarsminister Prawit och överbefälhavare Anupong. Biträdande premiärminister Suthep sade att han utnämnt polischefen Pateep Tanprasert att undersöka incidenten. Pateep konstaterade att attacken ägt rum trots att det fanns tillräckligt med poliser på plats för att upprätthålla lag och ordning.

Rykten om att den tidigare vicedirektören för operationskommandot för inre säkerhet (ISOC), general Pallop Pinmanee, skulle vara inblandad förekom också. Det var PAD-ledaren Sondhi Limthongkul som påstod att Pheu Thais Chavalit Yongchaiyudh och Pallop kunde ligga bakom attacken. Både Chavalit och Pallop, som inte helt oväntat förnekade all inblandning, hade dock inga planer om att stämma Sondhi för förtal. Pallop sade också att han och PAD-ledaren Chamlong Srimuang fortfarande var vänner även om de inte träffats på länge.


Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-11, 13.40
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.