Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Karun Hosakul
Åtalen mot PAD-ledarna skjuts upp gång på gång

Oppositionspartiet Pheu Thai lämnade tisdagen den 25 augusti 2009 över ett brev till polisen där de bad dem att skynda på utredningen gällande PAD-ledarna som de menade varit ansvariga för stängningen av Bangkoks båda flygplatser 2008. Brevet överlämnades av Pheu Thais talesman Prompong Nopparit till vice polischefen Wuthi Puawes, som var ansvarig för utredningen.

I brevet påtalade man att polisen inte hade visat några framsteg i ärendet. Pheu Thai hotade att anmäla premiärminister Abhisit och polischef Wuthi till antikorruptionskommissionen (NACC) om de kommande tio dagarna inte innebar några framsteg.

Lördagen den 28 november 2009 uppmanade Pheu Thai återigen regeringen att snabba på rättsprocessen mot PAD-ledarna. "Det har nu gått mer än ett år utan att vi har sett några framsteg i rättsprocessen,” sade Pheu Thais Karun Hosakul (Karun Hosakun) การุณ โหสกุล (4 december 1967-). Han hotade att stämma regeringen och polisen för maktmissbruk om ärendet fortsatte att fördröjas. Trots detta hot skulle det visa sig att ärendet blev en utdragen historia.

Torsdagen den 24 december 2009 meddelade Åklagarmyndigheten att man ännu en gång skjutit fram beslutet om åtal mot nio av PAD:s ledare. Det handlade om ett åtal för den 193 dagar långa ockupationen av Government House i slutet av 2008. Nytt datum sattes till den 24 februari 2010. Detta var åttonde gången som beslutet flyttades fram sedan den 18 november 2008.

Se även det tidigare avsnittet ”Thaksin Shinawatra och hans efterträdare,” artikeln ”PAD ockuperar Government House (26 augusti 2008),” och den tidigare artikeln "Det första nedlagda åtalet mot PAD-ledarna (maj 2009)" i detta avsnitt.

De nio ledarna var Sondhi Limthongkul, Chamlong Srimuang, Pipob Thongchai, Somsak Kosaisuuk, Somkiat Pongpaiboon, Suriyasai Katasila, Chaiwat Sinsuwong, Amorn Amornratananont och Therdphum Chaidee. Polisen hade anklagat de nio för försök att störta regeringen, för att ha organiserat en beväpnad folksamling med avsikten att skapa oroligheter och för att ha vägrat att hörsamma polisens order om att avsluta sina aktiviteter.

Beslutet hade skjutits upp på begäran av PAD:s advokat Suwat Apaipak, som sade att Sondhi fortfarande var utomlands och att Chamlong och några andra PAD-ledare var upptagna med viktiga uppgifter ute i provinsen. Åklagarna i ärendet hade också sagt att de behövde mer tid till sin utredning.

Den 24 februari 2010 sköts åtalet upp ännu en gång. Denna gång till den 22 april klockan 10.00 och den 22 april 2010 sköts ärendet upp till den 16 juni. Åklagarna sade sig inte ha fått in de kompletterande undersökningsrapporter från polisen som krävts av de misstänkta.


(Några av de åtalade PAD-ledarna)

Onsdagen den 16 juni sköt åklagarämbetet ännu en gång upp beslutet om åtal. Detta meddelades av Kaiyasit Pitsawongprakan (Kaiyasit Phitsawongprakan) กายสิทธิ์ พิศวงปราการ, som var generaldirektör för departementet för rättsprocesser. Nytt datum sattes till den 4 augusti 2010. Som skäl angavs att polisen ännu inte hade kompletterat sina förhör av nya vittnen, vilket de åtalade hade krävt.

Onsdagen den 4 augusti meddelade åklagarämbetet, inte helt oväntat att man ännu en gång skjutit upp beslutet om åtal. Nytt datum sattes till den 7 oktober 2010. Skälet den här gången var att polisen ännu inte var klara med förhören av försvarets nya vittnen. Den 7 oktober sköts ärendet upp till den 7 december 2010 och den 7 oktober till den 9 februari 2011.

Den 10 mars 2011 kom det en polisrapport som rekommenderade åtal mot sex av de ursprungliga nio för ockupationen av Government House. De sex var; Sondhi Limthongkul, Chamlong Srimuang, Pipob Thongchai, Somsak Kosaisuuk, Somkiat Pongpaiboon och Suriyasai Katasila. Se även den senare artikeln "Åtalsrekommendationer mot PAD:s ledare (10 mars 2011)."


Stavningsvarianter;

Karun Hosakul; Karoon Hosakul. Smeknamn Keng เก่ง.

Kaiyasit Pitsawongprakan; Kayasit Pissawongprakan, Kayasit Pissawongprakan.

Departementet för rättsprocesser; Criminal Litigation Department, Department of Criminal Litigation.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-07-12, 08.47
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.