Bangkok, Rama I - Rama VII - Bangkok blir huvudstad
Penang och engelsmännen

Jag har tidigare berättat om sultan Abdullah Mukarram Shah av Kedah och hans försök att närma sig det brittiska Ostindiska kompaniet. Se även den tidigare artikeln "Södra Siam efter kriget 1785-1786" i detta avsnitt.

Den tidigare omtalade agenten och handelsmannen Francis Light hade börjat intressera sig för ön Penang 1771. Han hade då föreslagit en idé om en brittisk bosättning i närheten av Malackahalvön till det brittiska Ostindiska kompaniet. Men kompaniet visade inget intresse för denna idé vid den här tiden då britterna var upptagna med det amerikanska frihetskriget (songkhram patiwat amerika) สงครามปฏิวัติอเมริกา.

1786, på uppdrag av det brittiska Ostindiska kompaniet, arrenderade Francis Light ön Penang av Sultan Abdullah Mukarram Shah för priset av 6 000 spanska dollar per år. Francis Light blev ledare för den blivande bosättningen och den 1 juli 1786 markerar början på brittiskt styre över malajstaterna.

Kedah, som formellt var en vasallstat till Siam, hade bett Francis Light att inte gå i land på Phuket innan sultanen fått en bekräftelse från London om militärhjälp från britterna om Burma eller Siam skulle invadera Kedah. Detta struntade Francis uppenbart i.

Vid den här tiden var den blivande kolonin mycket glest befolkad och beskrevs som "en stor djungel på nästan 107 kvadratkilometer, med en befolkning på bara femtioåtta själar." Staden George Town จอร์จทาวน์, som var uppkallad efter kung George III พระเจ้าจอร์จที่ 3 (r. 25 oktober 1760-29 januari 1820) grundades. Den 11 augusti 1786 deklarerade Francis Light officiellt bildandet av den nya kolonin och döpte om Phuket till Prince of Wales Island เกาะพรินซ์ออฟเวลส์. Ön blev från starten en utomordentligt framgångsrik mångkulturell koloni.

Då Francis Light tog över styret den 11 augusti hade han fått ett löfte från det brittiska Ostindiska kompaniet till sultanen av Kedah att hans rikes självständighet skulle garanteras. Regimen i Indien tog emellertid avstånd från denna allians 1787, vilket retade upp sultanen så mycket att han 1790 ville ha tillbaka ön och 1791 hotade han med att utvisa britterna från Penang.

Förmodligen var Kedah självständigt 1786, då Siam proklamerade herradöme över hela Malaya. Rama I hade burmeserna att tänka på och hade inte någon möjlighet att ta itu med Kedah vid denna tid. Kanske kände han heller inte till engelsmännens ställning här. När Kedah slutligen tog avstånd till Francis Light erkände de Rama I:s suveränitet över området och detta i sin tur upprörde britterna som fruktade att hela Malaya skulle falla under Siams ok.

Francis Light dog av malaria den 21 oktober 1794 och begravdes på den gamla protestantiska kyrkogården i George Town. I de externa länkarna kan du läsa mera om honom.


(Francis Lights grav)


Stavningsvarianter;

George Town; Georgetown.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-08, 07.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.