Bangkok, Rama I - Rama VII - Bangkok blir huvudstad
Rama I och urnorna

Kung Rama I:s och Maha Uparat Surasis båda systrar dog 1799. Kungen lät tillverka två guldurnor för kropparna. Kungliga och högadliga döda kroppar placerades nämligen sittande i urnor och inte liggande i kistor. Kremeringen genomfördes normalt långt senare efter en mängd olika ritualer. Ursprunget för traditionen med urnor är man inte helt säker på. Kanske härstammar de från den tid då siameserna var nomader och kanske var tvungna att bära med sig sina hövdingar innan de kunde begravas.

Kungen lät 1808 tillverka en speciellt rikt utsmyckad gyllene urna, som var avsedd för honom själv, drottningen eller någon prominent prins eller prinsessa. Inuti urnan fanns en inre urna av silver, där kroppen skulle vila. Den yttre guldurnan kunde delas i åtta delar och sedan åter samlas. Mindre prominenta kungliga hade inre urnor av koppar.

Kungen var så stolt över den nya gyllene urnan att han lät placera den i sitt sovrum, där han kunde beundra den. En av hans fruar skall då ha börjat gråta och sagt att detta var ett dåligt omen. Kungen lär ha skrattat åt detta och sagt att det brydde han sig inte om. Enligt den senare kungen Chulalongkorn skall han också ha sagt; "Om jag inte får se dem från utsidan, då jag fortfarande lever, hur i helvete kan du då tro att jag någonsin får se dem?"

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-08, 07.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.