Bangkok, Rama I - Rama VII - Bangkok blir huvudstad
Kupplanerna mot Rama I

Maha Uparat Surasi hade under 1803 blivit allt sjukare och detta påverkade hans sinnesstämning ytterligare i negativ riktning. Han insåg att posten som Maha Uparat inte skulle gå vidare till hans söner, som inte hade utmärkt sig på något framträdande sätt. Han började ångra att han hade byggt upp Främre palatset (Wang Na) i Bangkok och dess utsmyckning, eftersom det ändå inte skulle ärvas av hans söner. Han beslöt också att skänka sitt favoritsvärd till Wat Mahathat för att det skulle göras om till en ljusstake.


(Surasi)

Surasi lät sig transporteras till templet i en bärstol och väl där började han beklaga sig över att han, som hade utfört lika mycket för landet som sin bror, inte skulle få låta sina tillgångar gå i arv till sina egna barn och barnbarn. Det var inte rättvist att kungens söner skulle lägga beslag på det som han betraktade som hans och sin familjs egendom. Efter att ha sagt detta försökte han begå självmord med hjälp av en dolk, men hindrades av sitt följe.

Surasi var nu så sjuk, både mentalt och fysiskt, att han faktiskt uttalade att om någon försökte sig på en kupp mot kungen så skulle han inte bry sig. Tragiskt nog tog två av hans äldre söner, och några av hans officerare, honom på orden och började förbereda just en sådan.

Då Rama I fick höra att hans bror var döende begav han sig själv till hans palats för att sköta om honom. Detta gjorde han i sex dagar. Främre palatsets vakt såg det kungliga palatsets vaktstyrka, som ledsagade kungen, som ett hot. Rama I:s son prins Isarasundhorn blev orolig och vidtog därför ytterligare säkerhetsåtgärder för att skydda sin far.

Vid midnatt den 3 november 1803 dog den gamle Surasi, 59 år gammal. Kungen led så mycket av sin sorg att han lät tillverka en ny guldurna till sin bror, av guld taget från sina båda systrars urnor, och landssorg proklamerades över hela riket. Före sin död hade Chaophraya Surasi hunnit bli far till sammanlagt 43 barn. En staty av “Tigergeneralen" som så lojalt tjänade två siamesiska kungar avtäcktes av kung Bhumibol 1979 och finns i dag vid Wat Mahathat i Bangkok.


(Statyn av Surasi)

Då Maha Uparat Surasi var död läckte planerna om en förestående kupp ut och Rama I krävde en undersökning. Undersökningen kom fram till att Surasis två äldre söner, prins Lamduan (Phra Ong Chao Lamduan) พระองค์เจ้าชายลำดวน (1779-1804) och prins Inthapat (Phra Ong Chao Inthapat) พระองค์เจ้าชายอินทปัต (1780-1803), tillsammans med några andra adelsmän, gjort sig skyldiga till högförräderi och avrättades.

Vetskapen om att hans bror kanske stått bakom detta grämde kungen oerhört och när det var dags för Surasis kremering ville han först inte delta. Men som vanligt lyssnade han på sina rådgivare och medverkade trots allt.


Stavningsvarianter;

Lamduan; Lamuan.

Inthapat; Intapat.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-08, 07.37
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.