Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
De allmänna valen 1969

Den 10 februari 1969 genomfördes de utlovade valen och valdeltagandet uppgavs till 49.2 procent. United Thai People's Party (UTTP) (Phak Saha Phrachathai) พรรคสหประชาไทย vann 75 av 219 platser i representanthuset. Partiet hade bildats i oktober 1968 av Thanom Kittikachorn och han var också partiledare. Efter valet anslöt sig 30 av 72 oberoende kandidater, som vunnit platser i parlamentet, till UTTP, vilket då gav dem totalt 105 platser i underhuset. Demokratiska partiet under ledning av Seni Pramoj fick 57 platser. Hur övriga partier klarade sig kan du se längst ner i denna artikel.

Med en majoritet i representanthuset kunde Thanom fortsätta som premiärminister. Den nya regimen förblev stort sett oförändrad, men den nya författningen och de allmänna valen var nog för att blidka Washington. Thailand påbörjade nu en kort smekmånad med konstitutionell demokrati 1969, men oppositionen i parlamentet var hela tiden en nagel i ögat på landets generaler.

Kung Bhumibol framstod nu som en förespråkare för liberal demokrati, fria val och rättsstatsprinciper. Detta fick många thailändare att bli frimodiga och kritisera regeringen, samtidigt som oppositionen i parlamentet överöste regimen med beskyllningar om korruption och alltför nära förbindelser med USA. Samtidigt krävde de ökade medborgerliga rättigheter.

Den årliga budgeten stoppades i månader av förespråkare för minskade militära anslag. Thanom och Praphas svarade med att arrestera vissa kritiker och att stänga vissa publikationer. De två var emellertid tvungna att agera försiktigt för att undvika dålig publicitet i USA.


Så här gick det för de övriga partierna i valen 1969;

Democratic Front (Phak Naeao Prachathipatai) พรรคแนวประชาธิปไตย 7 (nytt parti).

Joint Economic Front 4 (nytt parti).

Citizen Party 2 (nytt parti).

Farmer Party (Phak Chao Na) พรรคชาวนา 1 (nytt parti).

Free Democracy 1 (-4).
Stavningsvarianter;

United Thai People’s Party; Saha Phrachathai.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-14, 07.12
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.