Forntid - Thailand och omkringliggande länder före och under taifolkens ankomst
Pagan

När pyuriket hade kollapsat trängde ett nytt folk in på deras tidigare områden. Här tog de över de system av bevattnade risfält som byggts upp av monfolket och pyufolket i Irrawaddyflodens centrala dalgång. Det nya folkslaget var burmanerna och i regionen vid nuvarande Mandalay (Mandale) มัณฑะเลย์ bildade de en ny liten stat vid Pagan 849 och det första burmesiska imperiet anses ha existerat under perioden 849-1297. Varken de tidiga burmanerna eller Nanzhao tycks ha varit intresserade av dalgångarna i norra nuvarande Burma, som med tiden skulle bli kända som shanstaterna.

De burmesiska krönikorna säger att Pagan grundades under det andra århundradet av vår tideräkning och att staden blev befäst 849 av kung Pyinbya (Phra Chao Payin-baya) พระเจ้าปยีน-บย่า, som var den 34:e efterträdaren till grundaren av det tidiga Pagan. Historiker i allmänhet menar att Pagan bildades först någon gång från mitten till slutet av 800-talet. Burmanerna hade då nyligen kommit till Irrawaddyflodens dalgång från kungariket Nanzhao. Det var först sent under 900-talet som Pagan blev ett mera framträdande rike.

Mellan 849 och 1044, då Pagan blev till kungariket Pagan, finns det nästan inga kända pålitliga historiska källor. Detta är ytterst beklagligt då detta var den period då majoriteten av burmanerna anlände till dagens Burma. Burmanernas tidigaste spårade hemvist låg mellan Gobiöknen (Thalesai Kobi) ทะเลทรายโกบี och nordöstra Tibet. Förmodligen i den nuvarande kinesiska provinsen Gansu (Monthon Kansu) มณฑลกันซู่.


(Gansu)

Tidiga kinesiska källor nämner ett folkslag som de kallade chiang. Dessa var stamfolk som höll sig med får och getter väster om kineserna och bland dessa chiang hittar man förmodligen burmanernas stamfäder. Kineserna attackerade dem oupphörligen för att ta fångar till människooffer och de sökte därför tillflykt i nordöstra Tibet. Under det första århundradet före vår tideräkning förföljdes de åter av kineserna och många begav sig därför söderut.

De fantastiska välbevarade ruinerna i Pagan utgör i dag en av Asiens mest storslagna fornminnesplatser och kom med på UNESCO:s världsarvslista 2019. Ruinstaden som tidigare varit svårtillgänglig har börjat bli allt mera känd i väst. Tusentals tempel byggdes i staden och det förnämsta, Anandatemplet (Ananthawihan) อานันทวิหาร, är uppfört omkring 1100 för att ära en av Buddhas främsta lärjungar.

Enligt Wikipedia byggdes mer än 10 000 buddhistiska tempel, pagoder och kloster enbart på Paganslätten och av dessa finns ruinerna av mer än 2 200 tempel och pagoder kvar.


Stavningsvarianter;

Gansu; Kansu กานสู, Kansu กันซู, Monthon Kansu มณฑลกานซู.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-09-06, 21.27
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.