Sukhothai och Lan Na - Konungariket Sukhothai
Blodsförbundet 1287

Taikungarna Ramkhamhaeng, Mangrai av Lan Na och Ngam Mueang av Phayao ingick 1287 ett blodsförbund vid floden Ing-floden. Att blodsförbundet ingicks just detta år var uppenbart ingen tillfällighet. Mongolerna hade intagit Pagan samma år.

Enligt legenden gjorde var och en av kungarna ett litet snitt i handleden och lät blodet rinna ner i en liten dryckesbägare av silver. När den blivit full drack de innehållet och lovade varandra evig vänskap och hjälp. Ramkhamhaeng kunde nu utvidga sina gränser längre söderut utan att riskera att någon föll honom i ryggen. De tre regenternas vänskap skulle vara hela deras liv.

I centrala Chiang Mai finns statyer av de tre kungarna i De tre kungarnas monument (Anusawari Sam Kasat) อนุสาวรีย์สามกษัตริย์.


Stavningsvarianter;

De tre kungarnas monument; พระบรมราชานุสาวรีย์สามกษัตริย์.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-15, 12.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.