Sukhothai och Lan Na - Konungariket Sukhothai
Suphanburi

Västra delen av Chaophrayaslätten dominerades vid denna tid av taifurstendömet Suphanburi, vars tidiga historia vi bara kan gissa om. Taifolket i Suphanburi verkar ha ärvt en politisk tradition av regerande över ett område som sträckte sig ungefär från Chai Nat i norr till Chumphon ชุมพร i söder.


(Provinsen Chumphon)

En källa menar att Suphanburi kan vara den ursprungliga platsen för det tidigare omtalade Suvarnabhumi som är nämnt i gamla buddhistiska skrifter. Platsens första dokumenterade bosättningar stammar dock från den senare Dvaravatiperioden.

Suphanburi kan ha grundats under perioden 877-882, men då var staden känd som Thawarawadi Si Suphannaphum ทวารวดีศรีสุพรรณภูมิ eller Phanthumburi พันธุมบุรี. Staden skall senare ha blivit känd som U Thong och sitt nuvarande namn fick staden någon gång under andra hälften av 1300-talet.

Rikets centrum kan flera århundraden tidigare ha varit Nakhon Pathom och senare Phetchaburi. Åtminstone så tidigt som i början av 1200-talet hade Suphanburi nära kontakter med taifolket i Nakhon Si Thammarat i söder. Detta territorium hamnade, åtminstone nominellt, under Sukhothais och kung Ramkhamhaengs herradöme på 1290-talet.

Suphanburi var i allra högsta grad en theravadabuddhistisk taistat. Riket var fast beslutet på att bevara sin självständighet från khmererna och kunde också räkna med stöd från de tai som bodde på den västra sidan av Chaophrayaslätten. 


Stavningsvarianter;

Chumphon; Champawn, Chum Phon, Chumpon, Chum Porn, Chumporn.

Thawarawadi Si Suphannaphum; Mueang Thawarawadi Si Suphannaphumi, Chao Thong, Supanbhumi, Suvarnbhumi.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-01-28, 13.06
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.