Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Phu Toei nationalpark (Uthayan Haeng Chat Phu Toei) อุทยานแห่งชาติพุเตย i Suphanburi
Kung Intharacha I (1409-1424)

Kung Ramracha grälade 1408 eller 1409 av okänd anledning med en av sina ministrar, Chaophraya Mahasenabodi เจ้าพระยามหาเสนาบดี, och kungen gav order om att han skulle arresteras. Mahasenabodi hann dock fly till en plats söder om Ayutthaya och skickade bud till Suphanburi där han bad prins Nakhon In om hjälp med att störta kung Ramracha. Denna plats söder om Ayutthaya, Mueang Pathakhucham เมืองปทาคูจาม, skall ha varit en by befolkad av chamfolk från nuvarande Kambodja och Vietnam.

Med tanke på att kung Ramrachas far hade avrättat Nakhon Ins kusin kung Thong Lan 1388 lär Nakhon In inte ha hyst alltför varma känslor för U Thongdynastins regenter. Med förenade styrkor begav sig därefter Nakhon In och Maha Senabodi till Ayutthaya där de faktiskt lyckades tvinga kung Ramracha att abdikera. I stället för kusin talar vissa källor i stället om en bror eller farbror till Nakhon In.

Den tidigare omtalade Van Vliet skrev att Ramracha inte varit speciellt smart då han utsett Nakhon In till guvernör över Suphanburi. Detta hade ju givit Nakhon In så mycket makt att han till sist kunde besegra Ramracha. "Det finns inte mer att skriva om denne kung Phra Ram [Ramracha] då han bara regerade en kort tid och inte uträttade något värt att notera," skrev van Vliet.

Härefter lät Nakhon In utropa sig själv till kung Intharacha I (Somdet Phra Intharacha) สมเด็จพระอินทราชา (r. 1409-1424). Då han var född 1359 bör han ha varit omkring 50 år gammal vid sitt trontillträde. Chaophraya Maha Senabodi fick som tack för hjälpen en rad ärebevisningar och en kunglig bihustrus dotter till hustru. Exkung Ramracha behandlades som en ofarlig figur och tilläts leva ett tillbakadraget liv, i samma by söder om Ayutthaya dit Maha Senabodi tidigare själv hade flytt, fram till sin död. Denna by har jag tidigare nämnt som Mueang Pathakhucham.

Det verkar som om kung Intharacha som fick slut på rivaliteten om tronen mellan Lopburi och Suphanburi då Lopburi nämns alltmer sällan i krönikorna. Van Vliet skriver dock att landet var drabbat av inbördeskrig och att Intharacha I fick slut på detta och enade de stridande parterna. U Thongdynastin som börjat 1351 hade nu upphört och Suphanburidynastin hade tagit över igen. Denna dynasti skulle i sin tur vara fram till 1569. Senare utmaningar om tronföljden skulle inte komma från Lopburi utan längre norrifrån.

Kung Intharacha I måste ha haft direkt administrativ kontroll över Lopburi eftersom han utnämnde sina tre vuxna söner som regenter över de norra och västra provinserna Suphanburi, Sankhaburi och Phitsanulok (Song Khwae). Sankhaburi är numera inte en provins utan ett distrikt i provinsen Chai Nat.

Under kung Intharachas regeringsperiod inträffade två krig i norr. I det första gick siameserna in i Sukhothai och upprättade ett brohuvud 1410. Under det andra kriget krigade Sukhothai mot Chiang Mai, vilket jag berättat om i den tidigare artikeln "Sukhothai och krig mot Chiang Mai 1411."

Det finns källor som säger att Intharacha hade tvingat Sukhothai att erkänna Ayutthayas överhöghet 1410. Därefter skall Intharacha ha invaderat Lan Na 1411. Siameserna lyckades erövra Chiang Rai, men misslyckades med att inta Chiang Mai och Phayao. I det sistnämnda kriget är det möjligt att båda sidor använt tidiga kanoner.

Efter en serie av händelser, som inte finns beskrivna i några av mina källor, skall en siamesisk ämbetsman 1412 ha installerats i Sukhothai. Kung Intharacha höll därefter hård kontroll på Sukhothai och besökte själv Sukhothai under en period 1417.

Maha Thammaracha III av Sukhothai dog 1419 och det blev oroligt i norr angående tronföljden. Kung Intharacha I begav sig med en armé från Ayutthaya till den sydliga gränsstaden Mueang Prabang (dagens Nakhon Sawan) i Sukhothai för att döma i anspråken till tronen, liksom hans företrädare tidigare hade gjort. Denna styrkedemonstration var tillräcklig för att lösa konflikten och Maha Thammaracha IV (r. 1419-1438) installerades som regent.

Kung Intharacha I begav sig med en armé från Ayutthaya till den sydliga gränsstaden Mueang Phrabang (dagens Nakhon Sawan) i Sukhothai för att döma i anspråken till tronen, liksom hans företrädare tidigare hade gjort. Denna styrkedemonstration var tillräcklig för att lösa konflikten och brodern Ram installerades som Maha Thammaracha IV (r. 1419-1438).

Maha Thammaracha IV skulle bli Sukhothais siste kung och han fick betala ett högt pris för kung Intharacha I:s medling. Han tvingades acceptera att bli en vasall till Ayutthaya och förlorade också de södra gränsområdena runt staden Chai Nat till Ayutthaya. Då Intharacha I återvände hem installerade han sin äldste son i Suphanburi och sina övriga två söner i det nyligen annekterade området. Mellansonen installerades i Sankhaburi (Sanburi) och den yngste i Chai Nat.

Kung Intharacha I hade som tidigare omtalat, då han fortfarande var prins Nakhon In, besökt Kina. Han såg till att det rådde goda förbindelser med den kinesiske kejsaren under hela sin regeringstid. Flera diplomatiska missioner skickades till Kina och flera kinesiska ämbetsmän mottogs i Ayutthaya och fler kineser började emigrera till Ayutthaya. Det kom kinesiska missioner till Ayutthaya åren 1410, 1413, 1416 och 1420.

Det var eunucken Zhang Yuan som återkom ännu en gång 1410. Han följdes av eunuckerna Hong Bao ฮอง เบา 1413, Guo Wen 1416 och Yang Min 1420. Enligt andra källor besökte Guo Wen Siam 1409 och Yang Min 1419.

Den tidigare omtalade van Vliet beskrev kung Intharacha som en vis, eftertänksam och barmhärtig kung som tog väl hand om sina soldater, undersåtar och sitt rike. Han beskrev honom som en profan man som inte var speciellt intresserad av religion. Van Vliet berättade också att han älskade vapen så mycket att han skickade flera handelsmissioner till andra länder för att köpa vapen.


Stavningsvarianter och alternativa regeringstider;

Chaophraya Maha Senabodi; Chao Senabodi, Mahasena มหาเสนา, Okya Mahasena.

Mueang Pathakhucham; Pathakhucam.

Intharacha I; Indaraja, In Racha, Intaraja, Intha Racha, Nakarindhrajathiraj, Nakharin Tharathirat นครินทราธิราช, Phra Chao Nakhon In พระเจ้านครอินทร์, Somdet Phra Inrachathirat สมเด็จพระอินราชาธิราช, Somdet Phra Nakhon Intharathirat สมเด็จพระนครอินทราธิราช, Somdet Phra Nakhon Inthrathirat, Somdet Phra Nakharintharathirat สมเด็จพระนครินทราธิราช, Somdet Phra Rama Thibodi Si Nakharintharathirat สมเด็จพระรามาธิบดีศรีนครินทราธิราช.
Alternativa regeringstider för Intharacha I; 1408-1424, 1408-1434.

Sankhaburi; Mueang San, Sawankhaburi.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-10, 16.56
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.