Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Ananasodling
Krig på Malackahalvön 1455-1456

Kung Trailok fick inte möjlighet att hämnas på Lan Xang för deras inblandning i kriget mot Chiang Mai då utvecklingen på Malackahalvön krävde hans uppmärksamhet. Dessutom hade hans militära styrka blivit nedsatt då en smittkoppsepidemi härjade i hans rike 1454. Ayutthaya skickade en militär expedition till Malacka 1455, men exakt vad som hände här vet man inte. Man kan förmoda att Malacka gjorde uppror efter att siameserna hade lyckats erövra staden och att siameserna därefter miste kontrollen över staden.

Trovärdigheten av siamesernas egna uppgifter om erövringar i nuvarande Malaysia är kanske inte så stor. De malajiska källorna talar om ett siamesiskt angrepp från havet 1456. Då nyheterna om denna attack nådde Malacka mobiliserade man genast en flotta som bildade en försvarslinje nära Batu Pahat บาตู ปาฮัท.


(Distriktet Batu Pahat i staten Johor)

De två fiendestyrkorna drabbade sedan samman i ett våldsamt sjöslag där det visade sig att flottan från Malacka var överlägsen. Den siamesiska flottan drevs bort och förföljdes ända till Singapura under sin reträtt hem. Malackas seger gav sultanatet självförtroende och det siamesiska nederlaget gav politisk stabilitet och ryktbarhet till Malacka i hela Sydostasien.

Senare skickade Malackas sultan Mansur Shah สุลต่าน มันสุร์ชาฮ์ (r. 1459-1477) en ambassad till Ayutthaya för att inte ytterligare reta upp siameserna. Genom skicklig diplomati normaliserades därefter förhållandet mellan Siam och Malacka och därmed var det siamesiska hotet mot Malacka över.

Malacka blev som störst och mäktigast i början på andra halvan av 1400-talet. Rikets territorium omfattade då dagens södra Thailand, en stor del av övriga Malackahalvön och det mesta av Sumatras östra kust, som låg utanför Majapahit och Ayutthayas inflytande. Kungariket kontrollerade därmed Malackasundet, som var en av den globala handelns viktigaste handelsvägar.

Malackas hamn hade blivit ett centrum för både den regionala och den internationella handeln och lockade till sig både lokala handelsmän och handelsmän från både öst och väst. Från öst kom handelsmän från Kina, och Ryukyu (Anachak Riao-kio) อาณาจักรรีวกีว och från väst kom handelsmän från Persien, Gujarat (Khucharat) คุชราต och arabvärlden.


(Öriket Ryukyu)


(Delstaten Gujarat i Indien)

Ryukyu motsvarade dagens Okinawa (Ko Okinawa) เกาะโอะกินะวะ i Japan och sultanatet Gujarat var en muslimsk statsbildning, som i stort motsvarade dagens delstat Gujarat (Rat Khucharat) รัฐคุชราต i Indien.

Mansur Shah genomförde själv ett besök i Majapahit, som redan då hade minskat i styrka och kunde inte mäta sig med Malacka. Malacka passade på att genomföra en imponerande militär uppvisning vid Majapahits hov och då Majapahits kung var rädd att förlora ytterligare territorium gick han med på att Mansur Shah skulle få gifta sig med hans dotter. Majapahit tvingades ändå att lämna över kontrollen över en del områden som de hävdat sin kontroll över över.

De vänliga relationerna mellan Malacka och Kina fortsatte under Mansur Shahs regeringstid. Sultanen skickade ett sändebud som skall ha gjort ett så starkt intryck på kejsaren att han bestämde sig för att ge en dotter som hustru till sultanen. En hög minister och 500 hovdamer skall ha följt med prinsessan under hennes resa till Malacka.

Malacka blomstrande då sultan Mansur Shah dog 1477 och blomstringstiden fortsatte även under hans efterträdare och son sultan Alauddin Riayat Shah สุลต่าน อลาอุดดิน เรียยัต ชาห์ (r. 1477-1488). Som regent var han mycket mån om att upprätthålla fred och ordning i sitt rike. Han efterträddes i sin tur av sin son sultan Mahmud Shah สุลต่าน มาห์มูด ชาห์ (r. 1488-1511), som bara var i tonåren då han blev sultan.

Omkring 1500 stod sultanatet var Malacka som mest blomstrande. Staden Malacka var huvudstad i ett stort malajiskt imperium och den viktigaste handelsplatsen för handeln med indiska tyger, kinesiskt porslin, silke och kryddor. Malacka var dessutom högkvarter för den muslimska verksamheten i den malajiska arkipelagen. Malacka skulle fortsätta att utöka sitt territorium och 1506 erövrades sultanatet Kelantan. Här säger en annan källa att Kelantan blev en vasallstat till Malacka 1499.


Stavningsvarianter;

Mahmud Shah; สุลต่าน มะหมุด ชาห.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-17, 17.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.