Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Wat Chulamani
Borommaracha III blir kung Intharacha II (1488-1491)

Kung Trailoks 40-åriga regeringstid var som omtalat präglad av krig. På mitten av 1400-talet hade Chiang Mai åter blivit en makt att räkna med och även Lan Xang aspirerade på att vara en ledande makt i taivärlden. 

Kung Trailok dog i sitt kloster Wat Chulamani i Phitsanulok 1488, året efter Tilok av Chiang Mai. Han var då 57 år gammal och hade regerat 15 år i Ayutthaya och 25 år i Phitsanulok. Han framstår som en kompetent ledare som dessvärre tvingades föra krig mot Tilok under det mesta av sin regeringstid. Många av Trailoks handlingar var inspirerade av kung Ramkhamhaeng av Sukhothai, som han gärna ville efterlikna.

Kung Trailok efterföljdes av sin son, som tidigare var känd som Borommaracha III. Hans nya titel blev Intharacha II อินทราชาที่ 2 (r. 1488-1491). Han var som tidigare omtalat redan regent i Ayutthaya (r. 1463-1488), medan Trailok var kung i Phitsanulok. Då Intharacha II tillträdde som kung upphörde Phitsanulok att vara huvudstad. Prins Chettha som var Maha Uparat blev kvar i Phitsanulok som guvernör. Kung Intharacha dog 1491, 45 år gammal. 


Stavningsvarianter;

Borommaracha III; Boromorach’a III.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-21, 09.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.