Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Elefanter i Chiang Mai
Lan Na mister sin självständighet 1558

Adeln och ämbetsmännen i Chiang Mai, som tyckte att Setthathirath hade varit borta alltför länge, valde i stället en annan ättling från Mangraidynastin som tronföljare. Det handlade om den tidigare omtalade shanprinsen Mekuti, som var en avlägsen släkting till Setthathirath. Mekuti skall ha varit släkt med Khun Khruea, som i sin tur var en son till kung Mangrai.

Den 9 maj 1551 anlände Phra Mekuti พระเมกุฎิ (r. 1551-1564) till Chiang Mai och den 22 december 1551 blev han krönt. En källa kallar honom för Phraya Maeku พระยาแม่กุ. Här finns det dock källor som säger att Mekuti anlände den 9 maj 1551 och att han blev krönt samma dag. Han fick titeln Phra Mekuti Sutthiwong พระเมกุฏิสุทธิวงศ์. Setthathirath skall ha blivit mycket upprörd över att Mekuti fått ta över tronen, men han kunde vid den här tiden inte göra så mycket åt saken.

Mekuti regerade först 1551-1558 i det självständiga Lan Na och sedan 1558-1564 under burmesisk överhöghet. Hur det gick till när burmeserna tog makten här kan du läsa litet längre fram. Två prinsar som regerade i Nai respektive Xiang Thong (Luang Prabang) försökte erövra Lan Nas Mekongregion 1552 och 1555 hade de erövrat Chiang Rai och Chiang Saen. Detta genomfördes dock inte med Phra Mekutis och Lan Xangs godkännande.

Intressant är att en källa berättar att en armé från Lan Xang, ledd av den tidigare omtalade brodern Chao Si Worawongsa Ratchakuman (Chao Lan Xang), attackerade Chiang Mai 1553 men att den slogs tillbaka. I maj 1555 förkom strider mellan styrkor från Lan Xang och de två prinsarna. En annan källa säger att det var Mekutis bror, som regerade i Nai, som försökte erövra Lan Nas Mekongregion. Detta skulle han ha gjort tillsammans med furstendömet Fang.

Den burmesiske kungen Bayinnaung från Pegu genomförde en expedition mot några av Shanstaterna 1556. Mekutis bror som var regent i Mong Nai insåg det burmesiska hotet och skrev till sin bror i Chiang Mai om hjälp. Ett senare brev berättade att burmesernas förtrupper redan hunnit fram.

Kung Bayinnaung skickade nu en delegation till Chiang Mai där han förklarade att prinsen i Nai hade brutit en lojalitetsed till burmeserna och att de tänkte straffa honom. Segervisst förklarade de att prinsen säkert ville fly till Chiang Mai och att de då ville ha honom utlämnad. Därefter skulle vänskapen mellan burmeserna och Lan Na bli ännu starkare.

Senare kom en ny burmesisk ambassadör till Chiang Mai som berättade att prinsen i Mong Nai accepterat sin vasallstatus utan strid. Nu ville kung Bayinnaung att Mekuti skulle möta honom vid floden Salween, men Mekuti skickade ett antal ämbetsmän i stället. Detta skall ha retat upp Bayinnaung som därefter marscherade mot Chiang Mai.

En belägring av staden inleddes den 31 mars 1558 och tidigt på morgonen den 2 april 1558 gav Chiang Mai upp utan strid. Mekuti fick visserligen sitta kvar på tronen, som burmesisk vasall, vaktad av burmesiska ämbetsmän och en militärgarnison på 10 000 man. Den 6 maj 1558 återvände Bayinnaung till Pegu. Det finns källor som säger att Chiang Mai intogs redan 1556!

Setthathirath gjorde ännu ett försök att återfå sin position som regent i Chiang Mai 1558/1559 utan att lyckas. Han tvingades till sist att inse att han inte längre hade att göra med ett svagt Lan Na, utan med en stark burmesisk närvaro vid sin västra gräns. Den 13 januari 1559 påbörjade kung Mekuti strider mot sin nya fiende Lan Xang. Då burmeserna tog kontroll över Lan Na 1558 deporterades många invånare till Burma som slavar. Från Nan togs också en mängd fångar och staden Nan övergavs helt och återbefolkades först då västra Siam återtogs från Burma 1786.

Jag har tidigare berättat att engelska Wikipedia har delvis avvikande regeringstider för Mangraidynastins regenter. Dessutom stavas en del av kunganamnen litet annorlunda än den stavning som jag valt att använda. Inom parentes hittar du de stavningar som Wikipedia använt sig av.

Jag har tidigare berättat att engelska Wikipedia har delvis avvikande regeringstider för Mangraidynastins regenter. Dessutom stavas en del av kunganamnen litet annorlunda än den stavning som jag har valt att använda. Du kan hitta dessa avvikelser i toppmenyn ”Kungligheter, övriga personer & kuriosa,” avsnittet ”Tidigare kungligheter,” artikeln ”Kungarna i Lan Na.”


Stavningsvarianter och alternativ regeringstid;

Alternativa regeringstider för Mekuti; 1551-1558, 1558-1564.

Phra Mekuti; Chao Mekuti, Mae Ku แม่กุ (Wyatt), Mekut Wisuthiwong, Phra Chao Mekuthi Suthiwong, Phra Chao Mekuthi Sutthiwong พระเจ้าเมกุฏิสุทธิวงศ์, Phra Mekuti Sutthiwong พระเมกุฎิสุทธิวงศ์, Phra Maeku, Phra Mekutawisutthiwong (Wyatt).

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-18, 09.30
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.